Witam
Szukam jęczmienia. Planuję go "upalić" i dodać w torebce przy warzeniu stouta. Ktoś wie gdzie go można kupić w Warszawie (najlepiej część lewobrzeżno-południowa).
Pozdrawiam
Koziołek
Nie jestem z Wa-wy, więc wrzucam to jako ciekawostkę i alternatywę . Jęczmień browarny i pszenicę można kupić czasami na tzw. Gołębich Bazarach - czyli w miejscach, gdzie handlują gołębiami i innymi zwierzakami ... Zazwyczaj jest to niedziela, wcześnie rano ... Ceny są dużo niższe ( nawet pięciokrotnie ) niż w innych miejscach ... W tak dużym mieście jak Wa-wa z pewnością może być nawet wybór gatunku danego zboża ... Czy tak jest w Wa-wie, nie wiem ... Spróbować nie zaszkodzi ...
Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą .... Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"
Spróbuj się dowiedziec w sklepie firmowym browamatora. Jak byłem tam trzy dni temu, to widziałem że mają pszenicę w jakiś workach. Może mają i jęczmień?
Mapka: http://www.ppoz-bhp.pl/Aktualnosci/s..._warszawie.htm
Jeżeli to jest sklep firmowy browamatora, to z pewnościa widziałeś worki ze słodem jęczmiennym. Wg moich informacji browamator nie sprzedaje słodu pszenicznego ani tym bardziej pszenicy lub jęczmienia.
Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
kangurpl napisał(a) ( ciach)Wg moich informacji browamator nie sprzedaje słodu pszenicznego ani tym bardziej pszenicy lub jęczmienia.
Druga ciekawostka ... Jeszcze nie, ale wprowadza na rynek ekstrakt pszeniczny - cytuję mail, który otrzymałem dwa dni temu z Browamatora -
"(...) W tym roku rozpoczniemy sprzedaż ekstraktów pszenicznych
Browamator (w syropie). Wówczas kwestia dodatkowego surowca do piwa
pszenicznego przestanie nas martić ! (...) Obecnie staramy się
zalegalizować także sprzedaż drożdży do piwa pszenicznego w małych porcjach." ...
Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą .... Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"
często odwiedzam kleparze (bo tak mówi się u nas na bazary) i nigdzie jęczmienia nie ma. owszem owies, przenicę, żyto i inne ziarna, ale jak trafi się jęczmień to kiepskiej jakości i w mieszance z innymi ziarnami.
Nieznam zabardzo Warszawy, ale jęczmienia szukaj na targach w tzw. " dzień targowy" ew. Może są skiepy z ziarnem. U mnie w mieście jest taki. Ale ja tam dostałem 8kg jęczmienia za darmo od swojej byłej
Ważyłem ostatnio piwo: 2kg słodu 1kg podprażonego jęczmienia i ok. 0,3kg jęczmienia palonego. Browarek jeszcze dojrzewa, ale zapowiada się ciekawie, choć taka ilość jęczmienia daje charakterystyczny aromat.
Z tego co wiem, to największy gołębiarski targ w okolicach Warszawy ma miejsce w Falenicy w każdą sobotę. Można tam kupić dowolne ziarno. Jedyny problem to taki, że trzeba jechać bladym świtem. Za to po zakupach czeka piwo w Kuźni na poprawę nastroju.
KONIEC BROWARÓW WARSZAWSKICH.PONAD 150 LAT TRADYCJI DIABLI WZIĘLI
Koziołek a ile tego jęczmienia potrzebujesz bo u mnie jest sklep dla gołębiarzy i tam widziałem za 0,7 zł/kg. Mogę Ci wysłać pod warunkiem że nie będzie to worek
Daj odpowiedź na PW.
Pozdrowienia
Czujnik
a jak odroznic jeczmien browarniany od zwyklego?
Koziolek, jesli chcesz jeczmien to sie mozemy umowic. moj tata czesto jezdzi do rodziny na wies to kilka kilo jeczmieniu w ta kilka w tamta nie bedzie stanowic dla niego roznicy. ale nie obiecuje czasowosci w realizacji zamowienia.
arti napisał(a) a jak odroznic jeczmien browarniany od zwyklego?
Koziolek, jesli chcesz jeczmien to sie mozemy umowic. moj tata czesto jezdzi do rodziny na wies to kilka kilo jeczmieniu w ta kilka w tamta nie bedzie stanowic dla niego roznicy. ale nie obiecuje czasowosci w realizacji zamowienia.
Bardzo proszę o używanie języka polskiego, gdyż nie da się tego przeczytać.
Po Hostivarach 1 i 2 to kolejny browar w tej okolicy Pragi ale tym razem rzemieślniczy. Zaczął funkcjonować we wrześniu 2020, a ja odwiedziłem jego siedzibę 2.10.2021 gdy to świętowano pierwszą rocznicę otwarcia. Najlepszy dojazd zapewniają kursujące tu co 10 minut pociągi, dojście od...
Adres browaru niby w Erlangen ale jest to wieś włączona w obszar miasta odległa o ponad 7 km od głównego dworca kolejowego. Spod niego należy najpierw jechać autobusem 286 do przystanku Büchenbach-Lindenstraße i przesiąść się na linię 298 (w godzinach 10-16) lub 287 (poza 10-16). Te autobusy...
Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
Pewnie nic nowego dla miejscowych, dla mnie jak najbardziej. Nieco poza standardowym szlakiem w Poznaniu - taka fajna gastro-enklawa pomiędzy rondem Śródka a Ostrowem (Ostrowiem?) Tumskim w Poznaniu mi się objawila. A tam na ten przyklad silnie związany z Browar Za Miastem przyjazny lokal gdzie...
Comment