Filtr odwróconej osmozy?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.12
    • 1030

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GaGacek
    Kolega pewnie miał na myśli to że trzeba wymieniać filtry: wstępny i węglowy. Na każdym filtrze masz podaną ich żywotność.
    Myślę, że nie jest to aż tak proste. Prefiltry trzeba wymieniać bo sedymentacyjny się zatka a węglowy nie usunie chloru i membrana ulegnie uszkodzeniu. Czytałem o jakichś środkach do odkażania membran więc chyba o to chodzi ale jakoś u siebie nie stwierdziłem potrzeby ich stosowania (organoleptycznie i eksperymentami na żywych organizmach). Jakoś mi to wygląda podobnie do tych filtrów z napromieniowaniem IR.
    Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2009-05-04, 09:35.
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • centon
      † 2017 Piwosz w Raju
      • 2004.03
      • 575

      #32
      Szanowni forumowicze
      Mam odwróconą osmozę już 6 lat i nie mam żadnych problemów. Pilnuję tylko wymiany wkładów 2 mechanicznych i 1 węglowego co około pól roku i mineralizatora oraz wkładu tzw szlifującego co około półtora roku.
      Wymiana zależy od ilości wody zużywanej dziennie w moim przypadku jak obliczałem to około 10-15 litrów dziennie.
      Zbieram etykiety i podstawki z ciężarówkami, karty telefoniczne z motywem piwnym ,podstawki guinness oraz birofilia związane z browarem warszawskim.
      Ktokolwiek chciałby pomóc w powiększaniu zbioru proszę o kontakt.


      https://picasaweb.google.com/115486805717439828103

      Comment

      • pepito69
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.12
        • 1

        #33
        obawy, że odwrócona osmoza powoduje całkowitą demineralizację wody sa nieuzasadnione, przez półprzepuszczalną błonę przechodzą nie tylko cząsteczki wody, ale także związki mineralne gdyż są one znacznie mniejsze niż jony metali ciężkich. W wodzie pozostaje około 35%związków mineralnych.
        Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2010-12-09, 19:19. Powód: usunięto link reklamowy

        Comment

        • Ka_125
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.03
          • 1

          #34
          Też się podzielę swoimi odczuciami Posiadam filtr RO8 od roku i również nie zgadzam się z tym, że jest to opcja szkodliwa- przeciwnie. Moi rodzice mają podobny już od kilku lat ( mimo wszystko mieszkają w mniejszej miejscowości, więc woda czystsza niż w mieście 500tys+). Ojciec miał wcześniej spore problemy z kamieniem w nerkach. Od kiedy korzystają z filtra problemy nie nawróciły. Wkład filtrujący początkowo wymienia się co pół roku, potem wystarczy tylko raz na rok. Ja mam takie z włókna węglowego połączonego z celulozą, co znacznie zwiększa wydajność filtra. Produkuje około 6-8l czystej wody na godzine, a to świetny wynik. Dodatkowo mam mineralizator. Wygląda to tak: (admin: ciach). Nie pozostaje nic innego jak tylko polecić i stłumić wszelkie obawy pozdrawiam
          Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2014-03-12, 12:36.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • seba76
            Grainfather G30 v2+ filtr BackBrewing+ akcesoria
            seba76
            Grainfather G30 v2 + filtr BackBrewing + akcesoria – stan bdb!

            Sprzedam Grainfather G30 v2, użyty tylko 3 razy – stan bardzo dobry. Do G30 dołączone wszystko co wchodzi w skład kompletu czyli kociołek, kosz zacierny, sterownik, chłodnica przeciwbieżna, okablowanie, rurki, itd....
            2025-06-23, 09:26
          • fligiert
            Filtr bazooka na wysładzanie
            fligiert
            Cześć
            Mam pytanie odnośnie filtru bazooka stosowanego do filtracji chmielin. Mieszkam w UK i często przy sprzedaży na eBay sprzedawcy podają że ten filtr nadaje się do wysładzanie zamiast filtra z oplotu. Czy ktoś używa bazooki do wysładzania?
            Dzięki

            Sent from...
            2019-04-29, 01:27
          • SyLwIaFamatAukcje
            Sprzedam linię do produkcji piwa rzemieślniczego
            SyLwIaFamatAukcje
            Oferujemy Państwu,
            linię do produkcji piwa rzemieślniczego wyprodukowaną w 2015 r. przez PPUH Rctronik (obecnie Inomero Sp. z o.o.) o wydajności około 300 litrów na dobę wraz z płytami warstwowymi PIR ściennymi i dachowymi z rozbiórki pomieszczenia o powierzchni 70m2, stanowiącego chłodzony...
            2025-06-05, 10:53
          • dlugi77
            Woda z odwróconej osmozy
            dlugi77
            Witam Szanownych Piwowarów.

            Chciałbym uważyc Pilsnera. Z teorii wiem, ze do tego typu piwa jest porzebna miękka woda. Mam dostęp do wody przefiltrowanej na zasadzie odwróconej osmozy. Czy taka woda nadaje się do użycia?
            2003-10-06, 10:59
          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 10:28
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...