Fermentacja w piwnicy pełnej obcych zapachów.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • yarx
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.10
    • 5

    #1

    Fermentacja w piwnicy pełnej obcych zapachów.

    Tak jak w temacie. Przymierzam się do pierwszego warzenia, fermentor chciałbym postawić w piwnicy gdzie dzięki stałej temperaturze 18 stopni i użyciu drożdży górnej fermentacji chciałbym zrobić swoje Pale Ale. Mój niepokój budzi jednak mdławy zapach opon które w tej piwnicy się również znajdują. Pytanie dotyczy skłonności do przyjmowania obcych zapachów przez piwo zarówno podczas burzliwej jak i cichej fermentacji. Braku wymiany powietrza nie da się uniknąć w 100%. Proszę o komentarz doświadczonych kolegów.
  • longmen
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.11
    • 68

    #2
    Ja bym się nie obawiał niczego, chyba że zamierzasz fermentować z otwartym fermentorem (bez pokrywki).
    Podczas fermentacji wydziela się CO2 więc wypycha na zewnątrz tlen i tworzy nadciśnienie w wiadrze. Na cichą zamykasz wiadro szczelnie.
    Pozdrawiam.

    Comment

    • yarx
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.10
      • 5

      #3
      Burzliwa będzie w "wiadrze" z rurką, cicha w butli do wina. Ewentualny kontakt z powietrzem tylko podczas sprawdzania ballingu itp. Do przelania mogę zabrać wszystko do mieszkania. Dzięki za odpowiedź.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Piwo nie "wciąga" zapachów. O ile nie zapaprzesz przy zaglądaniu, to nic złego się nie stanie.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • dadek
          Jablonec nad Nisou, Slunečná 8, Pivovar O.Skar
          dadek
          Drugi browar w Jablonci nad Nisou oficjalnie rozpoczął swą działalność w listopadzie 2021 roku, a pierwsze piwo miało swą uroczystą premierę dokładnie 16.12.2021. Najlepiej dojechać tu pociągiem do przystanku Jablonec nad Nisou zastávka, skąd 600 m piechotą. Kierujemy się w dół do...
          2022-08-30, 21:37
        • dadek
          Austria, Wiedeń, Himmelpfortgasse 24, Mama Kraft (Huth Basement Brewery)
          dadek
          Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
          2024-05-12, 23:57
        • dadek
          Niemcy, Erlangen, Verzigmannstraße 4, Steinbach Bräu
          dadek
          Wystawcy i goście zjeżdżający na Brau Beviale tłumnie zapełnili browary w Nürnberg, więc my wybraliśmy się do Erlangen. To satelickie miasto na północ od Nürnberg jest osiągalne po 15 minutach jazdy pociągiem, a od stacji kolejowej do browaru trzeba odbyć kilometrowy spacer przez tutejszą...
          2023-12-08, 01:06
        • heckler
          Frymburk, Frymburk 11, Pivovar Frymburk
          heckler
          Frymburk to malownicze miasteczko w kraju południowoczeskim, położone na półwyspie Lipna, a jego historia sięga XIII wieku. Od roku 2024 miasteczko nosi miano uzdrowiska. Na małym, urokliwym ryneczku pośród ciągu kamienic stoi pensjonat/restauracja/browar- Markus.
          Początek swojej działalności...
          2025-09-01, 11:41
        • heckler
          Vlachovo Březí, Vlachova 353, Panský pivovar Vlachovo Březí
          heckler
          Vlachovo Březí, to miasto w kraju południowo czeskim, położone w podgórzu Šumavy. Szczyci się bogatą historią sięgającą XIII wieku. Początkowo wieś, później podniesiona do statusu miasteczka, a następnie miasta, zachowało historyczne centrum min. zabytkowy, barokowy zamek i kościół...
          2025-08-27, 09:46
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...