Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stopień nagazowania piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ttrener
    Junior
    • 11-2012
    • 15

    Stopień nagazowania piwa

    Szukam odpowiedzi na niby proste pytanie: od czego zależy stopień nagazowania piwa?
    Czy od:
    1. ilości cukru dodanego do refermentacji,
    2. temperatury leżakowania,
    3. czasu leżakowania,
    4. stopnia gestości końcowej

    Czy może wszystko razem albo jeszcze coś.
    Moja skromna wiedza na ten ten temat mówi, ze gdy zwiększę ilość cukru do refermentacji to drożdże przekształcą cukier na alkohol. Im wyższe blg końcowe, tym drożdże będą bardziej "skupiały" się na wytwarzaniu alkoholu i nacycenie CO2 będzie wyższe. Dobrze kombinuję?
    Jagielloński Browar Domowy
  • leech2
    Member
    • 04-2011
    • 48

    #2
    Za dużo kombinujesz
    Stopień nagazowania zależy tylko od ilości surowca dodanego do refermentacji.
    Ewentualnie może podnieść się jeżeli piwo jest niedofermentowane lub zakaziło się dzikimi drożdżami.
    Oczywiście po dodaniu cukru piwo potrzebuje czasu i odpowiednio wysokiej temperatury na nagazowanie się.

    Comment

    • Robert13
      Senior
      • 04-2010
      • 899

      #3
      Najwygodniej użyć kalkulatora

      temperature (butelkowania/ferment. cichej) podajesz jako np. 12C, objętość warki np.50L

      Resztę wiadomości przynosi doświadczenie.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X
      😀
      🥰
      🤢
      😎
      😡
      👍
      👎