posmak i zapach alkoholowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • polisholsby
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.03
    • 57

    #1

    posmak i zapach alkoholowy

    Witam,
    uwarzylem w domu pierwsze piwo z brewkita (Muntons --- India Pale Ale 3,0 kg) z dodatkiem chmielu aromatycznego (30g). Po odfermentowaniu brzęczki piwo przelalem do butelek z dodatkiem ekstraktu slodowego jasnego (200g) na 20L piwa.
    Piwo wyszło pijalne, jednak dość płytkie w smaku i ma pozmak i zapach alkoholowy (a może bimbrowy ale na razie nie mam doświadczenia więc nie jestem w stanie stwierdzić). Piwo od zabutelkowania ma 2 tygodnie, z insrukcji wynikalo, że po tym czasie nadaje sie do picia. Czy z czasem te nuty alkoholowo/bimbrowe się zmniejszą? Jak dluższe leżakowanie powinno wpłynąć na jakość mojej warki. czego mogę się spodziewać?

    S
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10846

    #2
    A w jakiej temp fermentowałeś?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • polisholsby
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.03
      • 57

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
      A w jakiej temp fermentowałeś?
      22 stopnie

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10846

        #4
        moze to jest przyczyną. Moim zdaniem 200g ekstraktu to dużo
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • polisholsby
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.03
          • 57

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
          moze to jest przyczyną. Moim zdaniem 200g ekstraktu to dużo
          ale czy za duzo ekstratku to może być przyczyna? zapach wyczuwałem równierz podczas przelewania piwa do butelek, wtedy był dużo mocniejszy z tego co pamiętam. Czyli na przyszłość powinienem postarać się o niższą temperaturę fermentacji? tylko jak to osiągnąć fermentując w mieszkaniu, gdzie temperatura jest stała cały rok.

          Comment

          • dyczkin
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2011.05
            • 3656

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika polisholsby
            Czyli na przyszłość powinienem postarać się o niższą temperaturę fermentacji? tylko jak to osiągnąć fermentując w mieszkaniu, gdzie temperatura jest stała cały rok.
            Trzeba by sobie zbudować lodówkę ze styropianu Jest tu taki wątek.
            Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

            Moje warzenie // Piwny Wojownik

            Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

            Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10846

              #7
              200g to może być "przegazowane"
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • polisholsby
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2013.03
                • 57

                #8
                a czy z czasem bedzie lepsze? np. za kilka tygodni?

                Comment

                • Cyneq
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2011.12
                  • 181

                  #9
                  Z czasem pewnie tak. To co rzuca się w nos i twarz w ramach "bimbrowości i alkoholowości" to są związki raczej nietrwałe, przetwarzane zarówno biologicznie poprzez drożdże, jak i chemicznie, w obecności kwasów organicznych.

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • bastion
                    Włochy, Palermo, Via Castrofilippo 20, Ballarak Magione.
                    bastion
                    Mikrusów we Włoszech nie brakuje. Ba jest ich multum. Jednak w większości są to jakieś browarki umiejscowione w garażach na takich peryferiach, że dotarcie tam wymaga niezłego wysiłku. W przypadku Palermo, miasta turystycznego z pięknymi zabytkami, przed wyjazdem tam oczekiwałem ich może...
                    2025-04-24, 22:25
                  • bastion
                    Ukraina, Kijów, Revuckovo 15a, Bar Kult.
                    bastion
                    Duży barak stłamszony wręcz przez okalające go wielkie blokowiska, był celem mojej wizyty po kijowskich mikrusach. Okolica taka sobie, a żar lał się z nieba niemiłosiernie.
                    Wręcz wymarzony czas na przepłukanie gardła czymś chłodnym z pianką.

                    Wnętrze zastawione jest...
                    2023-07-09, 17:39
                  • darekd
                    ReCrft, West Coast IPA
                    darekd
                    Pod tą nazwą świętochłowicki browar wypuścił chyba już jakieś piwo, ale w tym wypadku chodzi o:
                    piwo uwarzone według receptury Fabiana Wojciecha - zwycięscy konkursu "Warzymy z ReCraftem 2025" organizowanego we współpracy z Polskim Stowarzyszeniem Piwowarów Domowych oraz...
                    2025-07-19, 23:56
                  • heckler
                    Telč-Štěpnice, Slavatovská 307, Ruxusní minipivovar Telč
                    heckler
                    Nie bywałe, że w tak małej miejscowości powstał trzeci browar. Wiem, Telč to bajkowe miasteczko wpisane na listę UNESSCO, ale niestety czasy się zmieniły i turystów mało. W sumie to praktycznie nie ma ich wcale. W lokalach w większości siedzą tubylcy, przez rynek raz na jakiś czas przejdą...
                    2025-07-01, 10:28
                  • heckler
                    Budišovice, Opavská 41, Pivovar Fčelín
                    heckler
                    Pomiędzy miastem Opava, a Ostrava leży mieścina Budišovice. Tam od 2024 roku działa mały browarek Fčelín. Niedawno odnowiony budynek browar współdzieli z lokalną restauracja Budišova Hasičárna, w której można spróbować jednego z tamtejszych piw.
                    Niestety w sobotnie przedpołudnie...
                    2025-06-04, 10:41
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...