posmak i zapach alkoholowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • polisholsby
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.03
    • 57

    #1

    posmak i zapach alkoholowy

    Witam,
    uwarzylem w domu pierwsze piwo z brewkita (Muntons --- India Pale Ale 3,0 kg) z dodatkiem chmielu aromatycznego (30g). Po odfermentowaniu brzęczki piwo przelalem do butelek z dodatkiem ekstraktu slodowego jasnego (200g) na 20L piwa.
    Piwo wyszło pijalne, jednak dość płytkie w smaku i ma pozmak i zapach alkoholowy (a może bimbrowy ale na razie nie mam doświadczenia więc nie jestem w stanie stwierdzić). Piwo od zabutelkowania ma 2 tygodnie, z insrukcji wynikalo, że po tym czasie nadaje sie do picia. Czy z czasem te nuty alkoholowo/bimbrowe się zmniejszą? Jak dluższe leżakowanie powinno wpłynąć na jakość mojej warki. czego mogę się spodziewać?

    S
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10861

    #2
    A w jakiej temp fermentowałeś?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • polisholsby
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.03
      • 57

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
      A w jakiej temp fermentowałeś?
      22 stopnie

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10861

        #4
        moze to jest przyczyną. Moim zdaniem 200g ekstraktu to dużo
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • polisholsby
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.03
          • 57

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
          moze to jest przyczyną. Moim zdaniem 200g ekstraktu to dużo
          ale czy za duzo ekstratku to może być przyczyna? zapach wyczuwałem równierz podczas przelewania piwa do butelek, wtedy był dużo mocniejszy z tego co pamiętam. Czyli na przyszłość powinienem postarać się o niższą temperaturę fermentacji? tylko jak to osiągnąć fermentując w mieszkaniu, gdzie temperatura jest stała cały rok.

          Comment

          • dyczkin
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2011.05
            • 3656

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika polisholsby
            Czyli na przyszłość powinienem postarać się o niższą temperaturę fermentacji? tylko jak to osiągnąć fermentując w mieszkaniu, gdzie temperatura jest stała cały rok.
            Trzeba by sobie zbudować lodówkę ze styropianu Jest tu taki wątek.
            Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

            Moje warzenie // Piwny Wojownik

            Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

            Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10861

              #7
              200g to może być "przegazowane"
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • polisholsby
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2013.03
                • 57

                #8
                a czy z czasem bedzie lepsze? np. za kilka tygodni?

                Comment

                • Cyneq
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2011.12
                  • 181

                  #9
                  Z czasem pewnie tak. To co rzuca się w nos i twarz w ramach "bimbrowości i alkoholowości" to są związki raczej nietrwałe, przetwarzane zarówno biologicznie poprzez drożdże, jak i chemicznie, w obecności kwasów organicznych.

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • bastion
                    Włochy, Palermo, Via Castrofilippo 20, Ballarak Magione.
                    bastion
                    Mikrusów we Włoszech nie brakuje. Ba jest ich multum. Jednak w większości są to jakieś browarki umiejscowione w garażach na takich peryferiach, że dotarcie tam wymaga niezłego wysiłku. W przypadku Palermo, miasta turystycznego z pięknymi zabytkami, przed wyjazdem tam oczekiwałem ich może...
                    2025-04-24, 21:25
                  • Prusak
                    Birra Messina, Cristalli di Sale
                    Prusak
                    Produkt włoskiego Heinekena o zawartości 5% alko.
                    Z dodakiem, jak piszą, soli morskiej z Trapani.
                    Barwa jasnożółta, piana dość obfita, po nalaniu z czapą, potem dośćdługo więcej niż obrączka, są ślady na szkle.
                    W zapachu lekkie nuty chmielowe z wyraźnym jodowym elementem....
                    2025-11-08, 17:12
                  • Prusak
                    Ca' del Brado, Baccarossa
                    Prusak
                    Podobny eksperyment jak w przypadku Baccabianca, tyle że z dodatkiem czerwonych winogron.
                    Znajduje to odzwierciedlenie w kolorze, praktycznie rzecz biorąc czerwonkawo-brązowym.
                    Woń winna, bardziej stonowana niż w odmianie białej, wyczuwalne nuty ziemistości winnej.
                    W smaku podobnie,...
                    2025-11-08, 16:17
                  • darekd
                    Splávek, 12 Světlý ležák
                    darekd
                    Browar Choceň znajduje się w kraju pardubickim.
                    Więcej na jego temat tu:

                    https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ivovar-splavek

                    12% ekstr.
                    5% alk.
                    32 IBU

                    Chmiele...
                    2025-09-11, 23:38
                  • Petitpierre
                    Browar Zakładowy, Miss Chmielaków 2025
                    Petitpierre
                    Ekstrakt: 18% wag.
                    Alkohol: 7,7% obj.
                    Słód: jęczmienny, pszeniczny
                    Chmiel: Puławski
                    Drożdże: LalBrew Verdant IPA™
                    Dodatki: wiśnie, chmiel, skórki gorzkiej pomarańczy curacao, kolendra

                    Jest wiśnia, ale też jogurt, laktoza, , serek ziarnisty, nabiał....
                    2025-09-09, 10:58
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...