Proces warzenia, poradnik z YT - wątpliwości i pytania

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tbiegun
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.04
    • 14

    #1

    Proces warzenia, poradnik z YT - wątpliwości i pytania

    Czy ktos mogłby ustosunkować się do tego filmu:



    pewne rzeczy które mnie zdziwiły:

    04:10 - podczas chmielenia gra przykryty - zostawiona niewielka szczelina.
    04:55 - odfiltrowanie chmielin - przelanie bezposrednio z gara (napowietrzenie???) filtracja chmielin przez filtr z oplotu???
    05:17 - przelewanie goracej brzeczki z wysokosci 0,5m (napowietrzanie???)
    05:30 - studzenie w szczeleni zamknietym fermentorze w wannie (gorsza przewodnosc cieplna plastiku?, zamkniety fermentor - co z DMS?)
    06:06 - fermentacja burzliwa w szczelnie zamknietym fermentorze z rurka ( czytałem ze nie nalezy dociskac wieka na szczelnie, wiadomo czemu)
    07:12 - zasysanie ustami - (mozliwosć zakażenia, no chyba ze sie wczesniej przełyk zdezynfekowało czyms odpowiednim )
    07:33 - fermentacja cicha - szczelnie zamkniety pojemnik (czy powinien byc bez rurki? )
    07:51 - uzycie piro do butelek na zasadzie przepłukania roztworem ( a piro chyab na zasadzie oparów działa, wiec jak to powinno poprawnie byc)
    09:02 - znowu napowietrzenie - czy potrzebne w tym momencie?

    prosze o rozwianie moich watpliwosci bo pewne rzeczy stoja chyab w sprzecznosci z tym co czytalem m.in na tym forum. A że jestem przed pierwszą warką to wole zapytac doswiadczonych Kolegów i Koleżanki zanim miałbym powielić jakieś błedy.
  • sztetke
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.12
    • 355

    #2
    04:10 Na takiej kuchence ciężko byłoby zagotować mocno brzeczkę odkrytą.
    04:55 przecież wyraźnie mówią, że filtrują przez oplot,nie wiem czy to dobre, mi by się nie chciało.
    05:30 studzenie otwarte to duże ryzyko infekcji, w wannie to się zarypać można, no ale jak się nie ma chłodnicy to jakoś trzeba to zrobić, co z dms, nie wiem, ale to jakiś mit ponoć.
    06:06 jakbyś poczytał lepiej to być doczytał, że uchylone wieko przy fermentacji bez rurki.
    07:12 pewnie jakaś jest, przecierasz usta spirytusem i zasysasz.
    07:33 tak, zamknięty, bez rurki.
    07:51 nie wiem,stosuje inny środek,ale to działa kontaktowo, więc lepiej opłukać i przelać do następnej butelki przez lejek i tak powtarzać.
    09:02 szkodliwe ponoć .

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • darekd
      Ettl, Ettl Helles
      darekd
      Browar z Teisnach w Dolnej Bawarii z okolic Lasu Bawarskiego (po czeskiej stronie góry te noszą nazwę Szumawa)

      11% ekstr.
      4,8% alk.

      https://brauerei-ettl.de/#biere

      Aromat - słodowy (trochę zboża, ciut owoców, trochę .masełka), chmiel marginalnie...
      2025-07-10, 01:16
    • heckler
      Velké Pavlovice, Tovární 509/3a, Pivovar Thrills
      heckler
      Velké Pavlovice to miasteczko położone w samym centrum winnego regionu Czech, więc istniejący tam od 2021 roku browar Trhills siłą rzeczy nawiązuje do tamtejszych winiarskich tradycji. Browar znajduje się na terenie zamkniętym i aby dostać się za bramę należy do sladka dzwonić. O ile...
      2025-06-24, 08:57
    • Charlie44
      Pierwsze zlewanie na cichą.
      Charlie44
      Cześć wszystkim,

      Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:

      1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą...
      2018-10-22, 12:08
    • dadek
      Heidelberg, Leyergasse 6, Kulturbrauerei
      dadek
      Browar restauracyjny działający od 2000 roku na zachodnim skraju pięknej starówki, w uliczce 50 m od Neckaru, a z drugiej strony w cieniu górującego nad nią ogromnego heidelbergskiego zamku.
      Z wąskiej, brukowanej uliczki wchodzimy przez otwartą pięknie zdobioną stalową bramę pomiędzy...
      2022-11-23, 02:54
    • bastion
      Czarnogóra, Podgorica, Moskovska 2-9, Akademija Piva.
      bastion
      Ci co byli lub będą w Czarnogórze, swoją obecność zawężają do miejscowości nadmorskich, co wcale nie dziwi. Natomiast mało kto zapuszcza się do stolicy. Można to także zrozumieć, ponieważ zabytków praktycznie tam nie ma, co jest pokłosiem zamiłowania rożnych armii, w zrzucaniu ładunków...
      2021-08-30, 17:47
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...