Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiana drożdży

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • poczatkujacy
    Junior
    • 02-2013
    • 5

    Zmiana drożdży

    Witam
    Mam mały problem mianowicie mam surowce na pilsa niemieckiego, lecz nie mam warunków do dolnej fermentacji (tem. powyżej 18) czy mogę zastosować drożdże S-04. Oczywiście wiem, że to już nie będzie pils niemiecki tylko jakieś tam piwo. Pomału goni mnie już termin ważności ześrutowanego słodu.

    Z góry dziękuje za pomoc
  • zgoda
    Senior
    • 05-2005
    • 3516

    #2
    Pewnie że możesz.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • poczatkujacy
      Junior
      • 02-2013
      • 5

      #3
      dzięki
      jeszcze jedno pytanie zacieranie oraz chmielenie zostawić bez zmian.
      Chciałbym żeby te piwo dało się wypić ze smakiem.

      Comment

      • zgoda
        Senior
        • 05-2005
        • 3516

        #4
        Możesz niczego nie zmieniać. Będzie dobre.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • Makaron
          Senior
          • 08-2003
          • 2107

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika poczatkujacy Wyświetlenie odpowiedzi
          Witam
          Mam mały problem mianowicie mam surowce na pilsa niemieckiego, lecz nie mam warunków do dolnej fermentacji (tem. powyżej 18) czy mogę zastosować drożdże S-04. Oczywiście wiem, że to już nie będzie pils niemiecki tylko jakieś tam piwo. Pomału goni mnie już termin ważności ześrutowanego słodu.

          Z góry dziękuje za pomoc
          Ja bym raczej sugerowal US-05.
          "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

          Comment

          • poczatkujacy
            Junior
            • 02-2013
            • 5

            #6
            Niestety US-05 nie posiadam a S-04 kupiłem do Dry Stout i planuje je wykorzystać w pierwszej kolejności do "pilsa niemieckiego" a następnie gęstwe do Dry Stout

            Comment

            • poczatkujacy
              Junior
              • 02-2013
              • 5

              #7
              Witam ponownie właśnie pije ostatniego "pilsa niemieckiego" na drożdżach US-04 wyszedł bardzo dobry, lecz piwo miodowe z resztek według Zbyszek T wyszło wyśmienite jak dla początkującego smakosza
              Jeszcze raz dziękuje za pomoc

              Comment

              Przetwarzanie...
              X
              😀
              🥰
              🤢
              😎
              😡
              👍
              👎