Dziwny zapach i smak piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #16
    Jak nie wiadomo o co chodzi, to pewnie infekcja. Wg mojego doświadczenia, to rozkład między "z powietrza", "z brudu" i "z marnej dezynfekcji" jest jak 69-30-1. Zminimalizuj kontakt brzeczki z powietrzem, to na początek.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • WojciechT
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2012.09
      • 2546

      #17
      Dobra. Wszystko powylewałem, bo smak jednak dalej jest taki, jak był wcześniej; ponadto najnowsza warka skwaśniała w butelkach (lub kwaśną już rozlewałem).

      Teraz zrobiłem brown ale'a i nie ma tego problemu - ale przed użyciem fermentora zdezynfekowałem go ługiem sodowym, a nie tylko chemipro oxy. I pomogło! Jakieś draństwo musiało tam siedzieć. Ale fatum wyraźnie daje mi do zrozumienia, żebym znalazł sobie inne hobby... Po kilku dniach fermentacji burzliwej drożdże nagle przestały pracować. BLG spadło z 12 do 7. Piwo jest nawet smaczne, no, ale też i cienkie i słodkie przez niedofermentowanie. Próbowałem je pobudzić mieszając, ale nic to nie dało. I w takim stanie fermentor z zawartością stoi już... Miesiąc. Wrzucać do niego świeże drożdże?

      A jeśli tak - w domu mam tylko drożdże POK V z Gozdawy (takie: http://photos05.redcart.pl/templates...4fa574d362.jpg ). Nadają się do tego piwa? Co się może stać najgorszego, jeśli je zadam?

      Comment

      • WojciechT
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2012.09
        • 2546

        #18
        Dobra, dodałem świeżą porcję drożdży i dalej nic. Fermentacja nie ruszyła. Trzymam całość w temperaturze pokojowej.

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          #19
          No to lej we flaszki. Kontrolnie co tydzień odpalaj buteleczkę, czy nagazowanie nie idzie w krzaki.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • darekd
            Nepomucen, Nepo No Title
            darekd
            Mam problem z wpisaniem tytułu, bo browar najwyraźniej chciałby zapomnieć o nazwie Nepomucen, ale firma tak jest zarejestrowana...

            Quadrupel w półlitrowej puszce, hm...

            24,5% ekstr.
            10,5% alk.

            Po otwarciu puchy poczułem galaretkę malinową z odrobiną...
            2024-11-29, 00:44
          • Javox
            Frontaal, Dutch Pilsner
            Javox
            Zawartość alko 7.0%

            Chmiele: Perle, Saphir, Hallertauer Tradition.

            Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
            Lacing - nie za dużo.
            Gaz - średni.
            Barwa - złota słomka.
            Aromat - lekko cytrusowe z rozpuszczalnikiem
            Smak...
            2025-12-03, 15:47
          • abelincoln
            Santiago, Amunategui 74, Cervecería Delibeer
            abelincoln
            Trafiłem przypadkiem szlajając się po centrum - był akurat dzień wyborów prezydenckich i sporo rzeczy było pozamykanych, a 30 stopni wywoływało pragnienie. Miejscówka mała, ale przemiły pan za barem, pomimo problemów z dogadaniem się, spowodowało że zechciało mi się to miejsce opisać....
            2025-11-24, 19:59
          • darekd
            Brauwerk Schleife, Schleifer Original Pilsner
            darekd
            Duży browar restauracyjny (bo tak go można opisać) leży w niewielkiej miejscowość Schleife w Saksonii tuż przy granicy z Brandenburgią i ok 15 km od przejścia w Łęknicy.
            Działa od 2020. Warzą pilsa, hellesa, dunkla oraz wędzone, okazyjnie również ejle. Część piwa butelkują....
            2025-10-27, 18:24
          • darekd
            Błonie, Karlsquell Hazy IPA
            darekd
            Karlsquell to marka Aldi. Ale poszli w kraft w odpowiedniej cenie (około szóstki).

            Ekstr. 16%
            Alk. 6%

            Chmielenie: El Dorado, Amarillo, Cashmere, Columbus

            Aromat - cytrusowo (limonka, cytryna) - ziołowy chmiel. Pod nim słodsze tony słodowe, po przelaniu...
            2025-10-22, 23:40
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...