Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Starter na brzeczce z lekko kwaśnym posmakiem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • howser
    Senior
    • 03-2013
    • 103

    Starter na brzeczce z lekko kwaśnym posmakiem

    Po ostatnim piwie zostawiłem sobie kilka litrów wysłodzin. Wysłodziny leżały w lodówce jakieś 3 tygodnie, dziś wygotowałem je porządnie przez 2.5h z zamiarem zrobienia z nich starteru do kolejnego piwa. Spróbowałem ich dopiero po wygotowaniu, w smaku są słodkie z lekko kwaśną nutą. Po wygotowaniu wszystko złe ze środka powinno zginąć, ale wolę upewnić się tu - czy warto przyrządzać na nich starter czy dać sobie spokój?
  • gobong
    Senior
    • 04-2005
    • 658

    #2
    Aby potrzymać takie "wysłodki" lub rezerwę brzeczki do refermentacji należy je po prostu spasteryzować jak kompocik na zimę, czyli zagotować wrzące do słoiczka czy tez butelki, warto jeszcze chwilkę słoik z cieczą podgotować tak jak wspomniany kompocik. Jeśli tego nie uczyniłeś to wylej tą ciecz. Zresztą jeśli nawet było i pasteryzowane a smak podejrzany to ja bym wylał.
    '
    Last edited by gobong; 26-11-2013, 22:10.

    Comment

    • howser
      Senior
      • 03-2013
      • 103

      #3
      Ok, dzięki. Wcześniej starter robiłem z ekstraktu, to pierwszy raz kiedy chciałem zrobić z wysłodzin. Będę pamiętał na przyszłość o wcześniejszym wygotowaniu.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X
      😀
      🥰
      🤢
      😎
      😡
      👍
      👎