Po ostatnim piwie zostawiłem sobie kilka litrów wysłodzin. Wysłodziny leżały w lodówce jakieś 3 tygodnie, dziś wygotowałem je porządnie przez 2.5h z zamiarem zrobienia z nich starteru do kolejnego piwa. Spróbowałem ich dopiero po wygotowaniu, w smaku są słodkie z lekko kwaśną nutą. Po wygotowaniu wszystko złe ze środka powinno zginąć, ale wolę upewnić się tu - czy warto przyrządzać na nich starter czy dać sobie spokój?
Starter na brzeczce z lekko kwaśnym posmakiem
Collapse
X
-
Aby potrzymać takie "wysłodki" lub rezerwę brzeczki do refermentacji należy je po prostu spasteryzować jak kompocik na zimę, czyli zagotować wrzące do słoiczka czy tez butelki, warto jeszcze chwilkę słoik z cieczą podgotować tak jak wspomniany kompocik. Jeśli tego nie uczyniłeś to wylej tą ciecz. Zresztą jeśli nawet było i pasteryzowane a smak podejrzany to ja bym wylał.
'Ostatnia zmiana dokonana przez gobong; 2013-11-26, 23:10.
Related Topics
Collapse
-
-
-
Witam wszystkich,
Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?
Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Pojawiło się tych różnych wypustów Pinty w puszkach po różnych marketach, stąd i moje zainteresowanie, podsycone jeszcze kopyrowymi fimami. Tu akurat nabyte w Kaufie, ale chyba dostępne też poza sieciówkami. 9,99-10,99 PLN. Już przy Pinta Starter dla sieci Żabka miałem wątpliwości o...
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Odwiedzony dzień wcześniej browarek Waldkasino https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...o-2-waldkasino znajduje się na skraju starego i wielkiego obszarowo lasu (o nazwie Steigerwald) w granicach Erfurtu, ale od strony...
-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment