Piwo mętnieje na cichej

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sebanek
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2009.02
    • 178

    #16
    sprawdziłem - sprawny

    Comment

    • anteks
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10855

      #17
      Miałem wiosną dwie mętne zwaliłem winę na termometr.Dało sie naprawić-żelatyna najlepszym przyjacielem piwowara
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • sebanek
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2009.02
        • 178

        #18
        Nigdy nie stosowałem żelatyny. Tu czytałem różne rzeczy na jej temat, ale nie doczytałem się jak ja stosować. Może czas wypróbować... Zrobić roztwór? Wsypać wprost z torebki? ile?

        Comment

        • anteks
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10855

          #19
          Rozpuścić wg przepisu, wlać do piwa, za 2-3 dni butelkować
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • sebanek
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2009.02
            • 178

            #20
            a ile? Bo pewnie w sprzedaży są różne opakowania

            Comment

            • Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
              Możesz dokładnie opisać problemy ze słodem ze Strzegomia?

              Mam dwie warki bardzo mętne i jedyną zmianą w porównaniu z poprzednimi jest strzegomski pale ale z nowej partii.

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                Możesz dokładnie opisać problemy ze słodem ze Strzegomia?

                Mam dwie warki bardzo mętne i jedyną zmianą w porównaniu z poprzednimi jest strzegomski pale ale z nowej partii.
                Na moim Pale Ale ze Strzegomia mam klarowne bittery, a na Twoim mamy mętnego Brałnka. Ale czy to inna partia, to nie wiem.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • m2200
                  Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
                  m2200
                  Witam,

                  wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

                  Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
                  2019-05-16, 17:06
                • ohdesu
                  Piana przy cichej fermentacji
                  ohdesu
                  To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
                  2019-03-03, 14:39
                • pebejot
                  Włochy, Turyn, Via Silvio Pellico 1A, Toccalmatto Torino
                  pebejot
                  Firmowy lokal browaru Toccalmatto z Parmy.
                  W Parmie mają firmowy sklep a w centrum Turynu jest o ile mi wiadomo jedyny firmowy pub.
                  Lokal znajduje się w jednej z kamienic przy cichej ulicy niedaleko głównego dworca kolejowego.
                  W środku bar z potężną baterią kranów i kilkanaście...
                  2025-09-24, 09:02
                • pebejot
                  Francja, Grenoble, Rue Bressieux 6, Brasserie Neptune
                  pebejot
                  Malutki browar restauracyjny w samym centrum Grenoble zlokalizowany przy wąskiej cichej uliczce.
                  Pięknie urządzone wnętrze nawiązuje do jego nazwy, jest dużo ozdób morskich (sieci rybackie, ryby, modele statków).
                  Niewielka instalacja stoi tuż obok baru.
                  Najwięcej miejsc do...
                  2025-09-20, 08:56
                • Heisenberg
                  Zakażenie czy dalsza fermentacja?
                  Heisenberg
                  Cześć wszystkim
                  Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
                  2025-06-08, 13:55
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...