Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Muntos Midland Mild Ale - czy rozlewać juz w butelki?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mysiul
    Junior
    • 01-2014
    • 13

    Muntos Midland Mild Ale - czy rozlewać juz w butelki?

    Brewkit nastawiony w sobote, dzisiaj mamy środę, fermentacja chyba zakończona, nic nie bulgocze - czy mogę juz rozlewać w butelki ? czy lepiej zaczekać 7 dni ? W sumie moglbym sprawdzić balingomierzem, ale nie chce otwierać pokrywy
    Poprzednim moim piwem byl lager coopersa i po otwarciu butelki wylewala się piana, a pamietam wtedy ze chyba za szybko porozlewalem do butelek.
  • Ronoaro
    Senior
    • 04-2013
    • 160

    #2
    Piwo nie lubi pośpiechu, najpierw sprawdź czy masz jeszcze drożdze na powierzchni. Ja bym piwo potrzymał pełny tydzień a później wrzucał na cichą. To że nie bulgocze nie oznacza, że drożdze nie pracują. Jakich użyłeś?

    Comment

    • mysiul
      Junior
      • 01-2014
      • 13

      #3
      Drozdze byly dolaczone razem z puszka, oki czyli czekam do soboty i wtedy rozleje. Obecnie zbiornik przebywa w pomieszczeniu o temp 18-19 st. C (wg instrukcji 18-20), a czy moge przeniesc do troche cieplejszego gdzie bede rozlewal do butelek 20-21?

      Comment

      • mysiul
        Junior
        • 01-2014
        • 13

        #4
        na cicha do drugiego zbiornika? Na ile dni? W jakiej temp? Czy taka zasada dotyczy kazdego brewkita?

        Comment

        • mysiul
          Junior
          • 01-2014
          • 13

          #5
          Tak to wygląda, ajajajjaaj jaki zapach.... D

          Last edited by mysiul; 01-01-2014, 10:16.

          Comment

          • Krzysiu
            Krzysiu
            • 02-2001
            • 14936

            #6
            Piana świadczy, że trwa jeszcze fermentacja. Rozlew w najbliższą sobotę to za wcześnie. Piwo w takim stanie powinno odstać jeszcze co najmniej tydzień i dofermentować.

            Fermentację wtórną (cichą) stosuje się w celu:
            - dofermentowania resztek cukrów,
            - pozbycia nadmiaru drożdży i innych śmieci, pływających w piwie.
            Pozwala to osiągnąć lepsze walory smakowe i wizualne oraz pomaga uniknąć nadmiernego nagazowania gotowego piwa.

            Piwo nie lubi pośpiechu. Minimum oczekiwania dla przeciętnego piwa górnej fermentacji to tydzień fermentacji głównej, tydzień wtórnej i dwa tygodnie po rozlewie. Ostatnio skłąniam się jednak do wydłużania tych okresów - tydzień głównej, dwa tygodnie wtórnej i cztery tygodnie dojrzewania. Dopiero wtedy można mówić o pełnych walorach piwa. A najlepsze jest z reguły ok. 3 miesiące od rozlewu. I nie ma znaczenia, czy piwo jest z brekita, czy z zacierania.

            PS. Używaj polskich liter, na tym forum obowiązuje stosowanie poprawnej polszczyzny.
            Last edited by Krzysiu; 01-01-2014, 10:38.

            Comment

            • mysiul
              Junior
              • 01-2014
              • 13

              #7
              - czy fermentacja glowna i wtorna powinna odbywac sie w tej samej temperaturze?
              - czy podczas zlewania piwa do drugiego zbiornika nalezy tę czynnosc wykonywac ostroznie, aby go nie napowietrzyc ?
              - zastanawiam sie dlaczego producent zaleca po 4-6 dniach rozlac piwo do butelek skoro dluzsza fermentacja w zbiorniku polepsza jego jakosc.

              Comment

              • Krzysiu
                Krzysiu
                • 02-2001
                • 14936

                #8
                1. Może, nie musi. Zazwyczaj wtórna odbywa się w niższej temperaturze, o ile są na to warunki.
                2. Niekoniecznie, drożdże pozostające w piwie zeżrą tlen. co więcej, pewna ilośc tlenu uaktywni drożdże, które dofermentują resztki cukrów.
                3. Wszyscy się zastanawiają. to pytanie do producenta.
                4. Pisz po polsku, to nie żarty. Tu nie ma czegoś takiego, jak netykieta, tylko jest język polski.

                Comment

                Przetwarzanie...
                X
                😀
                🥰
                🤢
                😎
                😡
                👍
                👎