Ekstrakt jasny zmienił kolor na ciemny, pociemniał?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19326

    #16
    Zagęszczanie brzeczki powoduje, że barwa roztworu (ekstraktu w puszce) staje się ciemniejsza. Ja tu nie widzę, że jest czarny, a co najwyżej w odcieniu brązu. Po rozpuszczeniu da barwę bursztynową. Gotowe piwo nie będzie ani czarne, ani brunatne, tylko ...złote.

    Comment

    • Elfgar
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.01
      • 8

      #17
      Dzięki za odpowiedzi. Cieszę się, że w takim razie są w porządku owe ekstrakty, bo mam ich jeszcze trochę.

      Zdziwiłem się bardzo ich kolorem, ponieważ na początku ich kolor od samego początku był złoty lub jeszcze jaśniejszy, nie brązowy. Brązowe dopiero się stały, na zdjęciu wyglądają trochę mniej ciemno niż na żywo.

      Tak czy inaczej jestem ciekawy też opinii innych forumowiczów. Pewnie ten temat przyda się wszystkim, którzy mieli bądź mają podobne wątpliwości. A zdjęcie pozwoli porównać ekstrakty. Gdybym znalazł taki wątek kilka godzin temu, nie pisałbym własnego.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10850

        #18
        W zeszłym tygodniu używałem WESowego 3 lata po terminie i nie zauważyłem różnicy
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • dulukgrzegorz
          Ciemny ekstrakt niechmielony Coopers
          dulukgrzegorz
          Cześć wszystkim,



          Chciałbym was zapytać czy mielście okazję uwarzyć piwo z ciemnego ekstraktu niechmielonego?

          Jeżeli tak, moglibyście się podzielić jakich chmieli i jak je użyliście?

          Będzie to moje pierwsze podejście po 2 warkach z brew-kitu...
          2022-10-04, 15:48
        • heckler
          Přepychy, Přepychy 42, Přepyšský pivovárek
          heckler
          Właściciel i piwowar Libor Panchartek, który zaczynał jako piwowar domowy, postanowił oficjalnie otworzyć swoją działalność i stało się to w styczniu 2025 roku.
          Přepyšský pivovárek, to malutki, lokalny browarek we wsi Přepychy. Stamtąd najbliżej do Pardubic/Hradca,...
          2025-07-31, 11:02
        • darekd
          Rampušák, Cofee Stout
          darekd
          Znany w Polsce browar z Dobruški, od którego kiedyś nosił swoją nazwę. Obecnie nosi nazwę Rampušák jak marka ich piw.
          W tym samym miasteczku znajduje się palarnia kawy Blackdrops, od niej do piwa dodano etiopską kawę z regionu Sidamo.

          Właściwie to stout imperialny...
          2025-07-12, 00:50
        • Javox
          Baladin, POP
          Javox
          Popular beer APA

          Ekstrakt 13.6*, alko 6.0%, IBU około 30 (deklarowane).

          Chmiele: Tettnanger, Perle, Tettnang.

          Piana - nie na długo, potem obwódka.
          Lacing - nic.
          Gaz - średni.
          Barwa - opalizujący jasny złoty.
          Aromat - owocowość klasyczna...
          2025-06-17, 12:12
        • Javox
          Moon Lark, Reef
          Javox
          Hazy IPA, ekstrakt 18.0*, alko 6.3%.

          Chmiele: Cryo Citra, Citra, Galaxy, Centennial, Talus.

          Piana - więcej na początku potem pełna warstwa.
          Lacing - sporo drobniutkiego.
          Gaz - średni.
          Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
          Aromat - cytrusy...
          2025-06-03, 15:07
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...