Witam mam pytanie chce zrobić waizena 13 blg na drożdżach Wyeast Weihenstephan Weizen, czy warto jest robić starter? gdyż podobno paczuszka śmiało wystarczy na 20 l piwa bez startera
Starter czy trzeba
Collapse
X
-
Starter zawsze dobrze jest zrobić ,wtedy masz pewność że drożdże ruszą po dodaniu . Jaka jest data pakowania drożdży ?
Jeśli miesiąc lub dwa to powinny ruszyć bez startera ( o ile były cały czas dobrze przechowywane ),ale zawsze jest ryzyko że jednak nie ruszą -
Jednak starter został zrobiony wczoraj rano tyle tylko że mieszany ręcznie a nie na mieszadle bo niestety nie zdążyło przyjść na czas, dzisiaj po niespełna 24 h drożdże opadły na dno a płyn zaczął się klarować od góry czy to oznacza że to już koniec jego pracy, czy jest to efektem nie zbyt częstego potrząsania w nocy?Comment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
-
-
Witam wszystkich,
Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?
Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Pojawiło się tych różnych wypustów Pinty w puszkach po różnych marketach, stąd i moje zainteresowanie, podsycone jeszcze kopyrowymi fimami. Tu akurat nabyte w Kaufie, ale chyba dostępne też poza sieciówkami. 9,99-10,99 PLN. Już przy Pinta Starter dla sieci Żabka miałem wątpliwości o...
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Seria "Party Starter" dla Żabki, o której w rozmowie z Kopyrem gdzieś tak z rok temu wspominał Zwierzyna nieco się rozrosła przez ten czas. Były już NZ Pale Ale, West Coast IPA, Session IPA, West Coast APA, Hazy APA oraz East Coast IPA (może coś mi jeszcze umknęło). No i trafiło...
-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-07-07, 12:32 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment