Witam mam pytanie chce zrobić waizena 13 blg na drożdżach Wyeast Weihenstephan Weizen, czy warto jest robić starter? gdyż podobno paczuszka śmiało wystarczy na 20 l piwa bez startera
Starter czy trzeba
Collapse
X
-
Starter zawsze dobrze jest zrobić ,wtedy masz pewność że drożdże ruszą po dodaniu . Jaka jest data pakowania drożdży ?
Jeśli miesiąc lub dwa to powinny ruszyć bez startera ( o ile były cały czas dobrze przechowywane ),ale zawsze jest ryzyko że jednak nie ruszą -
Jednak starter został zrobiony wczoraj rano tyle tylko że mieszany ręcznie a nie na mieszadle bo niestety nie zdążyło przyjść na czas, dzisiaj po niespełna 24 h drożdże opadły na dno a płyn zaczął się klarować od góry czy to oznacza że to już koniec jego pracy, czy jest to efektem nie zbyt częstego potrząsania w nocy?Comment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
-
System kaucyjny rusza w bólach w Polsce. Nie towarzyszy ma szeroko zakrojona kampania informacyjna, natomiast już słychać o wielu wątpliwościach i niepewności ze strony m.in. mniejszych sklepów.
Jest rządowa strona informacyjna:
https://www.gov.pl/web/klimat/system-kaucyjn...-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
-
Witam wszystkich,
Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?
Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Pojawiło się tych różnych wypustów Pinty w puszkach po różnych marketach, stąd i moje zainteresowanie, podsycone jeszcze kopyrowymi fimami. Tu akurat nabyte w Kaufie, ale chyba dostępne też poza sieciówkami. 9,99-10,99 PLN. Już przy Pinta Starter dla sieci Żabka miałem wątpliwości o...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment