RIS z brew kita

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • marcinsdance
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.08
    • 3

    #1

    RIS z brew kita

    witam, chciałbym uwarzyć dobrego risa z brew kita:


    ale z komentarzy internetowych dowiedziałem się, że ris z brew kita jest cienki, mało gęsty. czy w takim razie mógłbym zakupić dwa takie zestawy ale rozmieszać je z taką samą ilością wody jak na jeden brew kit i zadać dwie saszetki drożdży? Czy to poprawiłoby jakość risa?
  • MarcinKan
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.02
    • 191

    #2
    imperiale mają dużo blg jak zmieszasz 2 w 20l wody to nie wiem czy z taką potężną porcją cukru drożdże sobie poradzą.
    takie jest moje zdanie.

    Comment

    • need
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.08
      • 45

      #3
      Ekstrakt ekstraktowi nierówny (prawdopodobnie) ale z 3 kg na 23l na pewno nie uzyskasz więcej niż jakieś 12 Blg, więc wg mnie śmiało można by dorzucić jeszcze 2x1,7kg ekstraktu płynnego. Podbijesz pewnie mniej więcej do 20-22 Blg. Zakup 2 kitów za 260 zł to raczej szalony pomysł.
      A w ogóle to nie porywałbym się na RISa z gotowca, bardzo wątpię, żeby wyszło z tego coś dobrego . Jak chcesz coś ciekawego i prostego w wykonaniu to może zestaw z ekstraktów z samodzielnym chmieleniem np. Belgijskie Ale, black IPA czy AIPA itp.http://www.browar.biz/centrumpiwowar...e_z_ekstraktow

      Comment

      • MarcinKan
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.02
        • 191

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika need
        Ekstrakt ekstraktowi nierówny (prawdopodobnie) ale z 3 kg na 23l na pewno nie uzyskasz więcej niż jakieś 12 Blg,
        no co ty? ... nie będę się kłócić bo poniekąd możesz mieć racje

        mogę przypiąć się do rady, że z ekstraktów to warto zrobić coś mało skomplikowanego z dużą ilością chmielu aby przykrył i zdominował smak

        Generalnie piwowarstwo domowe to poniekąd droga w nieznane - taka przygoda Trudno się domyśleć do będzie na finale... czasem kanał.
        Standardowa odpowiedz na "piwne pomysły": zrób i podziel się opinią.

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19326

          #5
          Ten zestaw jest po prostu b. drogi, by robić z niego takie fanaberie.

          Ale jeśli mimo to chcesz to widzę:

          rozwiązanie
          a/ możesz dać mniej wody do rozcieńczenia tego ekstraktu, by uzyskać wyższy baling (9 litrów dla uzyskania 20 blg);
          b/ możesz dodać innego ekstraktu (niechmielonego) dla podniesienia blg i dochmielić całość indywidualnie;
          c/ możesz dodać innego brewkita;

          Kiedyś lukuj poratował mnie dość prostym wzorem dzięki któremu można bawić się ekstraktami w dość przewidywalny sposób obliczając baling startowy (od biedy nie jest potrzebny balingometr). Oczywiście tu założono 80% ekstrakt. Podobno WES taki ma. Muntonsy i Coopersy (przynajmniej wtedy kiedy się w to bawiłem) miały niższy ok. 70-75%. Najlepiej dowiedzieć się u źródła jak jest, aby nie było przekłamań w obliczeniach.

          Comment

          • marcinsdance
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.08
            • 3

            #6
            Dziękuję wszystkim za odpowiedzi!

            Nie wiem co popsułem ale Wasze posty nie docierały na mojego emaila, muszę się zapoznać z ustawieniami forum.

            Wysłałem to samo zapytanie do Browamator.pl i sam pan Andrzej Sadownik przesłał mi też świetne wskazówki za które jestem mu bardzo wdzięczny i którymi chciałbym się z Wami podzielić:

            "bez wątpienia piwo będzie gęstsze i mocniejsze, choć nie wiem czy bardzo dobre. Tak mocno stężona brzeczka może już stanowić problem dla drożdży. Ale prostszą, a na pewno tańszą metodą, a do tego wstępem do techniki zacierania, mogłoby być użycie dodatkowo 500 g ciemnego słodu karmelowego, Weyermann Special W. Śrutę takiego słodu umieszczoną w woreczku ekstrakcyjnym (lub choćby w nylonowej pończosze) należałoby przetrzymać kilkanaście minut w wodzie o temp. 70 *C, w której następnie zamierzamy rozpuścić ekstrakt w syropie z brew-kitu. Dla dalszego podniesienia ekstraktu można by jeszcze dodać opakowanie ciemnego ekstraktu w proszku opisanego tutaj: http://www.browamator.pl/szczegoly.p...4942&grupa_p=6
            W końcu załączone do brew-kita drożdże wspomógłbym w tej sytuacji dodatkową saszetką suchych drożdży Safale S-04.
            Powodzenia i wymarzonego RIS-a na zimowe miesiące życzę! [A.S.]"

            W każdym razie będę eksperymentował. Zdegustowałem w życiu kilka przepysznych RISów (z których dobrze wyleżakowany Speedway Stout chyba najbardziej mi smakował) i chciałbym kiedyś sam takiego uwarzyć.

            Nie spodziewałem się tylu odpowiedzi, widzę że to forum tętni życiem

            Comment

            • Nemrod
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.06
              • 3

              #7
              Daj znać co wyszło! W środę zabieram się do RISa, zarezerwowałem na to cały dzień. 14.5 kg słodów robi wrażenie.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • pebejot
                Hiszpania, Madryt, C. de la Cava Baja 10, La Osita (Oso Brew Pub)
                pebejot
                Minibrowar, a właściwie firmowy pub minibrowaru Oso Brew.
                Jeden z setek malutkich klimatycznych, jakie rozsiane są w najrozmaitszych zakątkach wąskich uliczek centrum Madrytu.
                Po wejściu znajdujemy się w malutkim pomieszczeniu z barem, gdzie stali bywalcy zasiadają na wysokich krzesłach...
                2023-09-13, 10:58
              • darekd
                Gusswerk [Brew Age], Eierbär
                darekd
                Brew Age, to działający od 2014 r. kontraktowiec warzący od tego czasu prawie wyłącznie w browarze Gusswerk.

                IPA,

                5,9% alk.
                45 IBU
                chmiele: Cascade, Ekuanot

                https://brewage.at/produkt/eierbar/

                Aromat - chmielowy (żywiczny, lekkie cytrusy...
                2025-01-07, 00:32
              • abelincoln
                Nowa Zelandia, Christchurch, 84 Falsgrave Street - Brew Academy - ChinChiller
                abelincoln
                Brew Academy - ChinChiller Brewery znajduje się na dość dalekich przedmieściach Christchurch. Na tyle dalekich, że nie mam pojęcia, jak tam się Ci wszyscy ludzie zjawiaja. Ja dralowalem przez jakieś tereny przemysłowe, gdzie wieczorem nie było żywej duszy i nawet samochód - poza głównymi...
                2023-11-27, 19:13
              • Javox
                Signature Brew, Haze Machine
                Javox
                Pale Ale z alko 4.8% (ekstrakt 12.6*, IBU 20).

                Chmiele: Mosaic, Nelson Sauvin, Waimea.

                Piana - więcej na początku potem prawie pełna warstewka.
                Lacing - trochę było.
                Gaz - średni.
                Barwa - opalizujący blady pomarańczowy
                Aromat - cytrusy mosaikowe,...
                2025-07-16, 21:04
              • Javox
                Signature Brew, Raze The Bar
                Javox
                Kolab z browarem Travis.

                Lager z ekstraktem 11.0*, alko 4.8%, IBU 22.

                Chmiele: Saphir AT, Mandarina Bavaria.

                Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
                Lacing - nie za dużo.
                Gaz - średni.
                Barwa - jasne złoto.
                Aromat - piwniczna...
                2025-07-14, 18:30
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...