Co ja nawarzyłem?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • need
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.08
    • 45

    #1

    Co ja nawarzyłem?

    Cześć
    Uwarzyłem sobie wczoraj takiego bezstylowca z ekstraktów i sam się zastanawiam teraz co ja nawarzyłem Miał to być ciemny pszeniczniak, idący w stronę belgów. A co z tego wyjdzie wg Was?

    Skład:
    Ekstrakt pszeniczny WES 2,2 kg
    Ekstrakt bursztynowy WES 1,2 kg

    Chmielenie i dodatki:
    60 min Spalt Spalter 20g
    30 min Cascade 10 g
    15 - 10 min kolendra 15 g
    curacao 10 g
    świeża skórka pomarańczowa ok. 10 g
    10 min ciemny cukier kandyzowany własnego wyrobu 400 g
    10 min Spalt Spalter 10 g
    5 min Cascade 10 g

    Drożdże Belgian Fruit & Spicy Ale Yeast

    Ekstrakt początkowy ok 12,5 BLG

    Na cichej chciałem wrzucić jeszcze wszystkich przypraw po 10g i 30 g Cascade
    No i co z tego wyjdzie?
  • GreenFox
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.12
    • 273

    #2
    Pszeniczne BPA? Belgijska pszenica? Bursztynowy witbier? Chyba do tego ostatniego najbardziej bym się skłaniał

    Comment

    • need
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.08
      • 45

      #3
      Tak też o nim myślę, dzisiaj pobrałem próbkę i smakuje całkiem nieźle, jak taki trochę solidniejszy witek. Ładnie zapracowały te drożdże Gozdawy, namnożyły się bardzo obficie i wygląda, że dają interesujący posmak. Fermentuję w 21 stp.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • darekd
        Moon Lark, Casual
        darekd
        West Coast Pale Ale.


        https://moonlark.pl/beers/casual

        Skopiowane ze strony:

        Jasne, klarowne, goryczkowe i sesyjne piwo. Nachmielone intensywnie na goryczkę oraz na aromat klasycznymi, amerykańskimi odmianami: Mosaic, Mosaic Cryo, Cascade i Citra.
        ...
        2024-01-03, 20:29
      • Javox
        Amber, IPA
        Javox
        Ekstrakt 14.5*, alko 5.8%

        Chmiele: Citra, Cascade, Sabro, Chinook.

        Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
        Lacing - duuużo.
        Gaz - średni.
        Barwa - zamglony pomarańczowy.
        Aromat - słodko cytrusowy, z mini nutą ziołową.
        Smak -...
        2025-03-16, 15:33
      • darekd
        Kundmüller, Weiherer Festbier
        darekd
        Browar z bawarskiej Górnej Frankonii spod Bambergu, który w tym roku obchodzi swoją 150 rocznicę.
        W związku z tym uwarzono tego Festbiera o zaw. ekstr. 13,8% i alk. 5,8%
        Chmiel to Spalter Select

        https://www.brauerei-kundmueller.de/...herer-festbier...
        2024-12-07, 01:04
      • dulukgrzegorz
        Ciemny ekstrakt niechmielony Coopers
        dulukgrzegorz
        Cześć wszystkim,



        Chciałbym was zapytać czy mielście okazję uwarzyć piwo z ciemnego ekstraktu niechmielonego?

        Jeżeli tak, moglibyście się podzielić jakich chmieli i jak je użyliście?

        Będzie to moje pierwsze podejście po 2 warkach z brew-kitu...
        2022-10-04, 15:48
      • darekd
        Amber, Po Godzinach GardenSide
        darekd
        Triple Fruit Ale, 21% ekstr., 7,5% alk.

        Uwarzone z owocami morwy białej, głogu i żurawiny. Chmiele: Sabro, Cascade. Wśród słodów m.in. Red Active

        Aromat - owocowe nuty suszonej żurawiny i innych owoców w kierunku kandyzowanej wiśni, trochę ciastek z różą
        ...
        2022-03-14, 00:27
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...