Jakie amerykany do chmielenia na zimno?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #1

    Jakie amerykany do chmielenia na zimno?

    Nigdy jeszcze nie chmieliłem na zimno, a w wiadrze buzuje APA, któremu chciałbym podbudowac aromat. Jakie amerykańskie chmiele dają najlepsze efekty w sensie:
    - moc odorowa,
    - las, zioła, kwiaty.
  • tristan_tzara
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.12
    • 1038

    #2
    Simcoe i cascade powinny się sprawdzić.

    Comment

    • Ronoaro
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2013.04
      • 160

      #3
      Cascade mocne kwiaty, ale ja bardzo lubie Centennial za grejfruty.

      Comment

      • sztetke
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.12
        • 355

        #4
        Najfajniejszy jest francuski Aramis, bardziej ziołowy, z bardzo lekka nutą cytrusów(to też zależy od roku),w każdym razie jest sensownie wyważony, nie wali jak multiwitamina, czy jakiś owocowy sok, piwo z sokiem to już chyba było...
        Simcoe to moim zdanie porażka, robiłem 3 razy i ni ch..., chyba Marynka ma większy potencjał aromatyczny.

        Comment

        • tristan_tzara
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2007.12
          • 1038

          #5
          Akurat ja piłem kilka single hop simcoe i każde było cudownie zywoczne, leśne itp. Ale może odmiany dostępne w pl coś załamują.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ronoaro
            Cascade mocne kwiaty, ale ja bardzo lubie Centennial za grejfruty.
            Rzecz w tym, że nie chcę cytrusów. Najlepszy byłby aromat dzikiego chmielu.

            Comment

            • Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

              #7
              Ja bym zmieszał simcoe z żateckim.

              Comment

              • Jimmy_jb
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.11
                • 911

                #8
                Amerykańskich nie używałem ale jeśli ma być bez cytrusów a bardziej chmielowo to fajne efekty daje niemiecki Cascade i Saphir ew. Mittelfruh.
                Ostatnia zmiana dokonana przez Jimmy_jb; 2014-11-08, 13:43.
                Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                Comment

                • sztetke
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2009.12
                  • 355

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                  Rzecz w tym, że nie chcę cytrusów. Najlepszy byłby aromat dzikiego chmielu.
                  Wychodzi na to ,ze nie chcesz amerykańskiego chmielu, no możne poza mount hood który daje fajne ziołowe aromaty, możesz też próbować ze styrianem gold (czy jak on tam się nazywa), ale co rok to inny efekt deje na zimno.

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    Mogę sie złamać, chciałem do APA amerykańskie chmiele, ale jak się nie da, to trudno. Mam Aramisa, Mittlefruh, Spalter Selekt, Tettnanger i Tradition oraz Marynki 2011 - 2013, Magnum i Lubelski.

                    Comment

                    • TTOP
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2013.03
                      • 449

                      #11
                      jak nie lubisz perfum to może Nelson Souvain czy jak to się pisze, nuty wionogron, bardzo orzeźwiające

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3496

                        #12
                        Jak masz świeżą Marynkę w szyszce to wal śmiało na ostatnie dni cichej, jakieś 50g i będzie dobrze. Miętowo podbić można Perle jak gdzieś dostaniesz szyszkę.

                        Ten Nelson faktyka leciutki winogronowo-agrestowy.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2014-11-08, 20:46.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • sztetke
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2009.12
                          • 355

                          #13
                          jak aramisa kupiłeś w CP (z 2013), to nie będzie raczej żadnych cytrusów tylko fajna ziołowość, z tych co masz to będzie najlepszy wybór, Tettnanger też da ziołowe klimaty (przetestowane), ale nawet nie kuca przy aramisie, naprawdę to jeden z lepszych chmieli którymi chmieliłem na zimno, nie buraczanka amerykanska, wszystko wyważone i nienachalne.

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #14
                            Też zauważyłem zaskakująco ciekawe efekty, które dają francuskie chmiele. Bardzo przyjemną goryczkę daje Bouclier, fajnie pachnie Strissespalt, jednak nie miałem okazji go jeszcze wykorzystać. Zgadzam się z twoim spostrzeżeniem, że niektóre amerykany śmierdzą jak tanie soki witaminizowane.

                            Do zimnego chmielenia mam jeszcze z 10 dni, jest czas na zastanowienie. Jakby ktoś jeszcze miał jakieś propozycje, to zapraszam, temat nie jest zamknięty.

                            Comment

                            • amorph
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2014.06
                              • 89

                              #15
                              Simcoe, cascade i citra to moje ulubione chmiele w apa i aipa

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • m2200
                                Początki chmielenia na zimno + dodawanie przypraw
                                m2200
                                Cześć,

                                znalazłem ciekawą recepturę i zamierzam uwarzyć azjatyckiego ale z dodatkiem kolendry, trawy cytrynowej, liści kaffiru i świeżego startego imbiru. Do tego chmielenie na zimno (Styrian Golding Bobek - 50g). Kolendra idzie do gara podczas chmielenia.

                                Jak...
                                2019-04-30, 16:10
                              • darekd
                                Schrems, Schremser Vienna I.P.
                                darekd
                                Browar z Dolnej Bawarii niedaleko granicy z Czechami

                                https://schremser.at/produkt/schremser-vienna-ip/

                                Vienna lager, do chmielenia na zimno dodano Cascade
                                4,8% alk.

                                Aromat - bezpośrednio po otwarciu butelki wyraźny chmiel z tonami trawy cytrynowej, po czasie...
                                2024-12-05, 16:23
                              • darekd
                                ReCraft, [Piwne Podziemie], Lemon Sparkler
                                darekd
                                Pils ze skórką cytrynową. 11% ekstr., 4,9% alk.

                                Chmiele: Lubelski, Motueka i Saaz. Te dwa ostatnie ponadto na zimno.

                                Aroma- po otwarcie lekka cytryna, ale też jakaś dziwna syntetyczna nutka, lekki chmiel, ciut słodu
                                Piana - średnia wysokość i trwałość
                                ...
                                2024-07-26, 22:02
                              • dadek
                                Niemcy, Knallhütte 1, Hütt Brauerei
                                dadek
                                W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż...
                                2024-09-03, 02:08
                              • SielskieWzgorze
                                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                SielskieWzgorze
                                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                ...
                                2024-02-19, 09:28
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...