Rurka bulgotka

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MarcinKan
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.02
    • 191

    #1

    Rurka bulgotka

    mam poważne pytanie ...

    co wlać do rurki aby nie wydawała dźwięków?

    kiedyś widziałem na YT filmik gdzie "ktoś" wlał coś "dziwnego gęstego" do rurki fermentacyjnej. Dało to efekt taki, że pęcherzyki "przechodziły łagodnie" przez "płyn"(?) i nie bulgotały ...
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    wywal ją całkiem.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • KapitanPlaneta
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.11
      • 69

      #3
      Wlej wodę... ale w minimalnej możliwej ilości

      Comment

      • MarcinKan
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.02
        • 191

        #4
        zapomniałem dopisać, że nie chodzi mi o odpowiedzi banalne typu "wywal ją" lub "wlej wodę i nie marudź" tudzież "głupie pytanie"

        mniejsza ilość wody również hałasuje :P
        Ostatnia zmiana dokonana przez MarcinKan; 2014-12-03, 13:55.

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          watą zapchaj.
          Dlaczego banalne? Na burzliwej w ogóle jej nie używam.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKan
            mam poważne pytanie ...

            co wlać do rurki aby nie wydawała dźwięków? .
            Rtęć wlej. Nie będzie bulgotać.

            Comment

            • MarcinKan
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2013.02
              • 191

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
              watą zapchaj.
              wata jest faktycznie bezgłośna

              ktoś ma inne typy? - hmm rtęć?
              Ostatnia zmiana dokonana przez MarcinKan; 2014-12-03, 14:13.

              Comment

              • ScaRRyMaN
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2014.11
                • 33

                #8
                może olej roślinny?

                Comment

                • Jimmy_jb
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.11
                  • 911

                  #9
                  Budyń czekoladowy.
                  Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                  Comment

                  • ScaRRyMaN
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2014.11
                    • 33

                    #10
                    Ciemny sos sojowy

                    Comment

                    • KapitanPlaneta
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2014.11
                      • 69

                      #11
                      Jeszcze raz się powtórzę... Jeśli nalejesz wody na samo dno, tak żeby ledwo dotykało góry rurki bulgotania nie będzie. Dźwięk pojawia się w momencie dojścia wody do zgrubienia na rurce. Jeśli wody będzie na tyle mało, że nie dojdzie do zgrubienia, dźwięk będzie ledwo słyszalny.

                      Comment

                      • amal
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2003.06
                        • 52

                        #12
                        Zalej nasyconym roztworem wody z cukrem.

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10846

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika amal
                          Zalej nasyconym roztworem wody z cukrem.
                          To może miód?
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3492

                            #14
                            Gorący wosk, cisza gwarantowana...
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #15
                              Będzie jedno bulknięcie, połaczone z przyklejeniem pokrywy do sufitu.

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • seba76
                                Grainfather G30 v2+ filtr BackBrewing+ akcesoria
                                seba76
                                Grainfather G30 v2 + filtr BackBrewing + akcesoria – stan bdb!

                                Sprzedam Grainfather G30 v2, użyty tylko 3 razy – stan bardzo dobry. Do G30 dołączone wszystko co wchodzi w skład kompletu czyli kociołek, kosz zacierny, sterownik, chłodnica przeciwbieżna, okablowanie, rurki, itd....
                                2025-06-23, 09:26
                              • Charlie44
                                Pierwsze zlewanie na cichą.
                                Charlie44
                                Cześć wszystkim,

                                Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:

                                1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą...
                                2018-10-22, 12:08
                              • heckler
                                Klobouky u Brna, Nádražní 830/85, Minipivovar Myjavka
                                heckler
                                Miejscowość Klobouky u Brna, a tam kolejny nowy browarek. W sumie za wiele nie ma tu co pisać, bo wizyta krótka, browar zobaczony, piwa zakupione i wypite Kolejka chętnych spora, a że browar i sklep sprzedaży materiałów budowlanych znajdują się koło siebie , to jedni...
                                2025-06-27, 12:57
                              • JonI
                                IPA Coopers spory problem i rozterki
                                JonI
                                Od początku.

                                Zacząłem warzyć swój trzeci brewkit (COOPERS IPA) i tu pojawił się problem z jego obecnym smakiem.
                                Data rozpoczęcia warzenia to 15.02, po 24h drozdze dołączone do brewkitu nie ruszły, otworzyłem fermentor, cisza, powierzchnia gładka.. ale po rehydratacji...
                                2018-02-23, 19:22
                              • dadek
                                Niemcy, Knallhütte 1, Hütt Brauerei
                                dadek
                                W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż...
                                2024-09-03, 03:08
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...