Pierwsze Piwo

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robler
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.05
    • 35

    #1

    Pierwsze Piwo

    Witam wszystkich, po roku obserwowania forum, kompletowania sprzętu oraz przeczytaniu niezliczonej ilości artykułów, w końcu przyszedł czas na uwarzenie swojego pierwszego piwa W związku z tym prosiłbym o zweryfikowanie receptury oraz schematu zacierania oraz chmielenia. Na pierwsze piwo postanowiłem wybrać American Pale Ale. Planowana warka to 20 litrów i ok. 12 plato. Chciałbym żeby zasyp składał się z 4.5 kg słodu Pale Ale 5.5-7.5 EBC oraz 0.20 kg Pszenicznego Karmelowego 100-150 EBC obydwa ze Strzegomia. Zacieranie infuzyjne, jednotemperaturowe przez 45 min w 68 stopniach i potem podgrzanie do 76 stopni. Chmielenie:
    -60 min - 10 g Iungi 11% aa
    -30 min - 10 g Iungi 11% aa
    -30 min - 10 g Rakau 10,7% aa
    -10 min - 10 g Rakau 10,7% aa
    -po włączeniu palnika 20 g - Cascade 5.3% aa
    Być może dam jeszcze 20 g Rakau na cichą. Burzliwa 7 dni w 20 stopniach, burzliwa 14 dni w 18 stopniach. Czy coś budzi zastrzeżenia, jakie proponujecie zmiany, ewentualnie rady?
  • Deuce502
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.06
    • 47

    #2
    Jeśli to APA to na Twoim miejscu użyłbym chmieli amerykańskich Zmieniłbym również zasyp. Użyłbym 1kg słodu monachijskiego (zamiast 1kg Pale Ale) lub zwiększyłbym udział słodów karmelowych.
    Burzliwa 7 dni w 20 stopniach, burzliwa 14 dni w 18 stopniach.
    Rozumiem, że chodzi o cichą. Zastosowałbym podczas niej chmielenie na zimno.
    To tylko moje spostrzeżenia, jako niezbyt doświadczonego. Proszę o skorygowanie przez piwowarów z większym stażem.

    Comment

    • Jimmy_jb
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.11
      • 911

      #3
      Do APA nie trzeba za dużo karmelowych. Dodałbym 20 min. przerwę w 62 st. C żeby piwo było lżejsze, poza tym 45 minut zacierania to trochę za krótko.
      Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • RomaNzRumunii
        Kolsch temperatura fermentacji
        RomaNzRumunii
        Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
        2023-11-25, 22:07
      • darekd
        Artezan, Stay Wild
        darekd
        "Oceanic" Hazy IPA

        15% ekstr.,
        5% alk.
        Chmiele: Galaxy, Rakau, Nelson Sauvin

        W składzie m.in. słód owsiany, płatki owsiane i pszenne

        Aromat - owoce, gdzie na pierwszym planie są cytrusy, trochę żywiczności, na drugim planie tony słodowe...
        2025-06-09, 21:01
      • Heisenberg
        Zakażenie czy dalsza fermentacja?
        Heisenberg
        Cześć wszystkim
        Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
        2025-06-08, 14:55
      • darekd
        Reden Chorzów [TankBusters], Crush System
        darekd
        West Coast IPA na Enigmie, Citrze i Rakau.

        Ekstr. 15%
        Alk. 6%

        Aromat - intensywnie chmielowy, ale zaskakująco jak na deklarowane chmiele na pierwszym planie żywiczność, potem trochę tropików (może mango) a cytrusy ledwo ledwo
        Piana - średnia, trwała, długi...
        2025-06-07, 00:12
      • darekd
        ? [Gwarek], Sage
        darekd
        Nie wiem gdzie oni warzą swoje piwa, to jakaś bardzo strzeżona tajemnica chyba.

        Belgian DIPA,

        18% ekstr.,
        7,5% alk.

        Chmiele: Kohatu, Rakau i Motueka


        https://browargwarek.pl/beer-type/contrasts-sage/

        Aromat - głównie chmielowy...
        2025-01-14, 01:37
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...