Drożdże

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • KapitanPlaneta
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.11
    • 69

    #1

    Drożdże

    Witam ponownie.

    Robię właśnie portera na czyjejś gęstwie. Mam jednak obiekcje co do jego odfermentowania. ilości BLG nie podam bo mam cukromierz do dupy, ale jest po prostu słodki. Idzie dalej bardzo niechętnie. Czy za jakiś tydzień mógłbym zadać gęstwę innych drożdży) (za tyle mniej więcej powinna się skończyć fermentacja burzliwa mojego drugiego piwa).
  • filu_to_ja
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.08
    • 48

    #2
    A gestwa z jakich drożdży i jaka temp fermentacji?
    "Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"

    Comment

    • KapitanPlaneta
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.11
      • 69

      #3
      FM Irlandzkie ciemności, temperatura raczej wysoka... 20kilka będzie.

      Teraz fermentuje się inne piwko na Fermentis Abbaye; za tydzień powinna być gęstwa.

      Comment

      • filu_to_ja
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2014.08
        • 48

        #4
        Drozdzy nie znam wiec trudno mi poradzić cos pewnego. Na Twoim miejscu przelalbym piwo do nowego wiadra, drożdże na nowo wymieszaja się z piwem, przy samym przelewaniu piwo się trochę dopowietrzy i powinno to drozdze obudzić na nowo do pracy. Zostawić na tydzień i zobaczyć czy pomoże. Jak nie to dopiero kombinowac z nowymi drozdzami.
        "Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"

        Comment

        • Jimmy_jb
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.11
          • 911

          #5
          Bez pomiaru Blg ciężko ocenić czy piwo odfermentowało. Znasz chociaż początkowe?
          Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • dadek
            Vojkovice 252, Pivovar Koníček
            dadek
            Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
            2023-11-22, 05:14
          • heckler
            Vlachovo Březí, Vlachova 353, Panský pivovar Vlachovo Březí
            heckler
            Vlachovo Březí, to miasto w kraju południowo czeskim, położone w podgórzu Šumavy. Szczyci się bogatą historią sięgającą XIII wieku. Początkowo wieś, później podniesiona do statusu miasteczka, a następnie miasta, zachowało historyczne centrum min. zabytkowy, barokowy zamek i kościół...
            2025-08-27, 09:46
          • slawekkazek
            200 lat browaru w Połczynie-Zdroju. Historia opowiedziana zdjęciami.
            slawekkazek
            Z okazji 200 lecie browaru w Połczynie-Zdroju ukazała się okolicznościowa książka. Nie jest to klasyczna monografia - do opowiedzenia historii browaru posłużył unikalny zbiór fotografii. Zestawione zostało tez kalendarium. Premiera książki miała miejsce 13 lipca podczas festyny na dziedzińcu...
            2025-07-21, 08:54
          • bimb
            Piwo Gozdawa lekko kwaśne alkoholowe i drożdżowe
            bimb
            Cześć.
            Robiłem już piwo z brewkitu w poprzednich latach kilkanaście razy i zawsze wychodziło super tzn. takie jak lubię podobne w smaku do Niemca czy Czecha lagery pilsnery i pilsy.

            Wiem, że dodawanie cukru zamiast ekstraktu słodowego pogarsza smak i u mnie też tak było,...
            2025-07-13, 17:23
          • Marianowar_pl
            Mango Milkshake IPA
            Marianowar_pl
            Witam,

            Mam pytanie odnośnie uwarzonej jakiś czas temu Mango Milkshake IPA.

            Po uwarzeniu i 2 tygodniach burzliwej fermentacji piwo zeszło do 7,5 BLG (z poczatkowych 17) i przestało fermentować.

            Po zlaniu na cicha i dodaniu 1 kg puree z mango piwo już 3...
            2025-06-24, 13:42
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...