Zlewanie na cichą bez reduktora osadów

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Liga
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.10
    • 3

    #1

    Zlewanie na cichą bez reduktora osadów

    Nastawiłem sobie AIPA 15,5BLG, na burzliwą zlałem do fermentora z kranikiem, ale zapomniałem wsadzić reduktor osadów.

    Moje pytanie - zlewać przez kranik, zassać rurką czy w ogóle nie ma znaczenia, bo piwo sklaruje się na cichej?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10862

    #2
    Ja zasysam, na cichej sie wyklaruje
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      Nie ma znaczenia, lej kranem.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • Deuce502
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2014.06
        • 47

        #4
        Ja również zasysam. Reduktora osadów użyłem tylko raz i uważam, że jest całkowicie zbędny. Wszystko fermentuje w wiadrach bez kraników.

        Comment

        • grekab
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2014.08
          • 66

          #5
          Reduktor osadów jest zbędny. Rurka, zassać i powolutku żeby nie napowietrzać brzeczki.
          Młody piwowar

          Comment

          • Liga
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.10
            • 3

            #6
            Dzięki za szybkie odpowiedzi!
            Pozdrawiam

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • m2200
              Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
              m2200
              Witam,

              wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

              Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
              2019-05-16, 17:06
            • ohdesu
              Piana przy cichej fermentacji
              ohdesu
              To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
              2019-03-03, 14:39
            • pebejot
              Włochy, Turyn, Via Silvio Pellico 1A, Toccalmatto Torino
              pebejot
              Firmowy lokal browaru Toccalmatto z Parmy.
              W Parmie mają firmowy sklep a w centrum Turynu jest o ile mi wiadomo jedyny firmowy pub.
              Lokal znajduje się w jednej z kamienic przy cichej ulicy niedaleko głównego dworca kolejowego.
              W środku bar z potężną baterią kranów i kilkanaście...
              2025-09-24, 09:02
            • pebejot
              Francja, Grenoble, Rue Bressieux 6, Brasserie Neptune
              pebejot
              Malutki browar restauracyjny w samym centrum Grenoble zlokalizowany przy wąskiej cichej uliczce.
              Pięknie urządzone wnętrze nawiązuje do jego nazwy, jest dużo ozdób morskich (sieci rybackie, ryby, modele statków).
              Niewielka instalacja stoi tuż obok baru.
              Najwięcej miejsc do...
              2025-09-20, 08:56
            • Heisenberg
              Zakażenie czy dalsza fermentacja?
              Heisenberg
              Cześć wszystkim
              Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
              2025-06-08, 13:55
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...