Przegazowane piwo?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Aanruvo
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.11
    • 66

    #1

    Przegazowane piwo?

    Witam!

    Mój problem przedstawia się następująco: przedwczoraj, po prawie 3 tygodniach od zabutelkowania postanowiłem spróbować swojego piwa, lekkiego lagera. Jednak piwo postanowiło uciec z butelki. Wszystkie istotne parametry piwa:
    • Ekstrakt początkowy: 11 *Blg
    • Ekstrakt końcowy: 3.6 *Blg
    • Drożdże: Wyeast 2042 Danish Lager
    • Temperatura fermentacji: 9 - 12*C
    • Ilość surowca do refermentacji: 0g
    • Schemat zacierania: 63*C - 65 minut; 73*C - 10 minut; wygrzew


    Tak jak to widać powyżej, wiedząc że ekstrakt końcowy jest za duży (trochę się pomyliłem i fermentacja burzliwa tylko 10 dni trwała) i nie mogąc jednocześnie przedłużyć fermentacji cichej (w piwie pływał chmiel od chmielenia na zimno) postanowiłem w ogóle nie dawać surowca refermentacji. Jednak po 3 tygodniach od zabutelkowania, po otworzeniu, piwo zaczęło uciekać. Dodam, że ekstakt teraz wynosi 2.7 *Blg. Czyli po prostych obliczeniach wychodziłoby, że w piwie do refermentacji zostało użyte około 10g ekstraktu na 1l piwa, czyli wartość nie wcale taka duża. Dlaczego więc piwo ucieka z butelki? Czy ma może wpływ na to gaz rozpuszczony w nim podczas fermentacji cichej, czy może gaz nie zdążył się jeszcze po prostu w nim dobrze rozpuścić, czy też po prostu piwo jest zwyczajnie przegazowane?

    Za każdą pomoc będę bardzo wdzięczny.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10853

    #2
    10g/l to dużo. Zlałeś nie odfermentowane piwo i masz problem. Problem może sie jeszcze pogłębiać. Dlaczego nie mogłeś przedłużyć cichej?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Aanruvo
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2012.11
      • 66

      #3
      Bo nie chciałem, żeby chmiel z chmielenia na zimno za długo leżał w piwie. Zresztą co to za różnica? Przecież nie wleję piwa z powrotem do fermentatora żeby dofermentowało. Pytanie czy 10g/l to aż tak dużo, żeby piwo uciekało z butelki?

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Jak jest niedofermentowane, to i 1g na litr to dużo.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • bartek90
          Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
          bartek90
          Cześć wszystkim,
          jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
          Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
          2020-05-14, 12:41
        • m2200
          Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
          m2200
          Witam,

          wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

          Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
          2019-05-16, 17:06
        • ohdesu
          Piana przy cichej fermentacji
          ohdesu
          To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
          2019-03-03, 14:39
        • pebejot
          Włochy, Turyn, Via Silvio Pellico 1A, Toccalmatto Torino
          pebejot
          Firmowy lokal browaru Toccalmatto z Parmy.
          W Parmie mają firmowy sklep a w centrum Turynu jest o ile mi wiadomo jedyny firmowy pub.
          Lokal znajduje się w jednej z kamienic przy cichej ulicy niedaleko głównego dworca kolejowego.
          W środku bar z potężną baterią kranów i kilkanaście...
          2025-09-24, 09:02
        • pebejot
          Francja, Grenoble, Rue Bressieux 6, Brasserie Neptune
          pebejot
          Malutki browar restauracyjny w samym centrum Grenoble zlokalizowany przy wąskiej cichej uliczce.
          Pięknie urządzone wnętrze nawiązuje do jego nazwy, jest dużo ozdób morskich (sieci rybackie, ryby, modele statków).
          Niewielka instalacja stoi tuż obok baru.
          Najwięcej miejsc do...
          2025-09-20, 08:56
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...