Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

russian imperial stout receptura opinie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • PiotrekDziki
    Member
    • 05-2015
    • 35

    russian imperial stout receptura opinie

    Proszę o opinie na temat mojej receptury

    SŁODY:
    1. Pale ale Strzegom 5kg
    2. Monachijski typ II Strzegom 5kg
    3. Carafa typ II 0,5kg
    4. Karmelowy Monach Caramunich typ III 0,5kg
    5. karmelowy ciemny Caraaroma 0,5kg
    6. pszeniczny jasny strzegom 2kg
    DODATKI
    1. Płatki pszeniczne 0,4kg
    2. Płatki owsiane 0,4kg
    3. Płatki jęczmienne 0,4 kg
    4. Jęczmień palony 0,5kg
    5. Palone żyto 0,25kg
    Zacieranie infuzyjne 66 do 67 stopni 90 minut
    przerwa na 72 stopnie na 10 minut
    wygrzew do 76 stopnie i filtracja


    wysładzanie do 24 do 26 litrów około 22 blg RIS po gotowaniu chce uzyskać 24blg
    reszta z wysładzania powinna dać od 8 do 12 blg brzeczki około 20 litrów dry stout

    CHMIEL do RIS'a 97 IBU
    1. chelenger 5,6 % alfa 80 gram od 1 minuty
    2. marynka 10,5 % alfa 50 gram od 1 minuty
    3. citra 13,5 % alfa 30gram od 1 minuty
    4. fugles 5,4 % alfa 50 gram 60 minuta
    5. citra 13,5 % alfa 20 gram 60 minuta

    CHMIEL do DRY STOUT na 20 litrów 48 IBU
    1. Chelenger 5,6%alfa 20 gram od 1 minuty
    2. marynka 10,5 % alfa 30 gram od 1 minuty
    3. Fugles 5,4 % alfa 50 gram 60 minuta
    4. na cichą fermentacje Centennial 8,5 alfa 100 gram
  • e-prezes
    Senior
    • 05-2002
    • 19168

    #2
    Jesteś pewny tego chmielenia? Moim zdaniem trochę szkoda citry do RIS-a i centennial do stouta.

    Comment

    • PiotrekDziki
      Member
      • 05-2015
      • 35

      #3
      pewny to nie jestem ale raz sie żyje.
      a to będzie moja 1 warka z zacieraniem wcześniej na gotowcach jechałem
      Last edited by PiotrekDziki; 03-05-2015, 16:53. Powód: nie dopisałem

      Comment

      • e-prezes
        Senior
        • 05-2002
        • 19168

        #4
        RIS to akurat taki styl, gdzie chmiel ma marginalne znaczenie. Ale Twój wybór...

        Comment

        • KapitanPlaneta
          Member
          • 11-2014
          • 69

          #5
          RIS na pierwszą warkę z zacieraniem to słaby pomysł. Zrób sobie black IPA na początek, RISa zostaw sobie na 3-5 warkę

          Comment

          • PiotrekDziki
            Member
            • 05-2015
            • 35

            #6
            Zrobiłem tego RIS'a dokładnie tak jak w recepturze zmieniłem tylko ilość słodu pszenicznego dodałem 1 kg z powodu za małego garnka zastanawiam się tylko czy ma sens do dry stauta dodawać chmiel na cichą fermentacje na marginesie dry staut wyszedł na poziomie 14blg to chyba już nie moge go nazwać dry staut Ris dokładnie tak jak chciałem 24blg. Proszę o opinie na temat chmielenia na zimno tego dry stauta czy to ma sens. a 2 pytanie czy mogę jeszcze teraz dodać laktozę do tego stauta aby otrzymać milk stauta czy to już nie za puzno
            pozdrowienia

            Comment

            • KapitanPlaneta
              Member
              • 11-2014
              • 69

              #7
              1. Jak najbardziej jest sens dodawać chmiel na zimno 2. Myślę, że można jeszcze dodać laktozy; ale jak laktoza to bez chmielu na zimno.

              Comment

              • e-prezes
                Senior
                • 05-2002
                • 19168

                #8
                Nie, nie ma sensu dodawać chmielu. Polecam poczytać na wiki o dry stoucie.

                Comment

                • PiotrekDziki
                  Member
                  • 05-2015
                  • 35

                  #9
                  Mam jeszcze jedno pytanie mój RIS miał 24 blg widzę że kończy się burzliwa fermentacja sprawdziłem i ma teraz 10 blg czy to nie za dużo. Jest opcja że jeszcze odfermentuje coś jest dzisiaj 5 dzień fermentacji i gaz z rurki wychodzi raz na 2 minuty.

                  Comment

                  • Robler
                    Member
                    • 05-2014
                    • 35

                    #10
                    Potrzymaj go nad drożdżami przynajmniej 2 tygodnie i potem przynajmniej tyle samo na cichej. Piwo nie lubi pośpiechu.

                    Comment

                    • Robler
                      Member
                      • 05-2014
                      • 35

                      #11
                      A tak na marginesie jakich drożdży użyłeś?

                      Comment

                      • PiotrekDziki
                        Member
                        • 05-2015
                        • 35

                        #12
                        drożdże safale-s04
                        przelałem RIS'a znad osadu w 6 dniu może trochę za szybko ale obawiałem się ze osad na brzegach wiadra i na spodzie dekla będzie miał zły wpływ na piwko. Podczas przelewania 9blg. Smak powiem że jest nieźle, są chyba wszystkie smaki jakie chciałem :-) . Lekki zapach zielonego jabłka,poczytałem o tym i podobno ma zniknąć.
                        Dry stout 4,5 blg 6 dzień przelany na cichą. Smak też jest nieźle zdecydowałem nie chmielić go na zimnej.

                        Comment

                        • Robler
                          Member
                          • 05-2014
                          • 35

                          #13
                          Oj kolego, pośpieszyłeś się i to bardzo, nawet pale ale bym dłużej potrzymał na burzliwej a co dopiero risa. Ris przynajmniej 14 dni burzliwej i z 3 tygodnie cichej. Teraz żeby nie było granatów potrzymaj na cichej nawet miesiąc i nie otwieraj co chwile wiadra, pozostałości piany nie mają żadnego wpływu na piwo dopóty dopóki się go co chwile nie otwiera bez wyraźnej przyczyny.
                          Last edited by Robler; 17-05-2015, 18:56.

                          Comment

                          • PiotrekDziki
                            Member
                            • 05-2015
                            • 35

                            #14
                            Prawie miesiąc minął od warzenia RISa i stouta. Stout rozlany 2 tygodnie temu jest w pomieszczeniu takim jak była fermentacja.Po otwarciu 1 buteleczki 0,33 jest nieźle piana jeszcze nie jest idealna ale jak na 2 tygodniowe piwko jest spoko utrzymuje się do ostatniej kropli około 3-5 minimetrów gęstej pianki. Ogólnie jestem bardzo zadowolony. Risa na ostatnie dni przed rozlaniem chciałbym wynieść do piwnicy temperatura około 13 do 15 stopni od tygodnia nie zmienił się odczyt z balingometru, ustalił się na poziomie 8,5 blg i tu moje pytanie czy dobrze zrobie przenosząc go teraz do piwnicy czy lepiej pozostawić w około 22stopnie C czyałem że w niższej powinien się fajnie wylkarować jak tak to jak długo go trzymać w około 14 stopniach czy próbować jeszcze obniżyć do 5stopni w lodówce czy może jeszcze mniej max moge do 3 obniżyć ale czy to ma sens?
                            pozdrawiam Piotrek

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X
                            😀
                            🥰
                            🤢
                            😎
                            😡
                            👍
                            👎