Pierwsza AIPA z zacieraniem.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kostas
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.08
    • 212

    Pierwsza AIPA z zacieraniem.

    Witajcie!

    Mam zamiar uwarzyć swoją pierwszą AIPA z zacieraniem, z gotowego zestawu z CP. Moje pytanie dotyczy terminu warzenia, a mianowicie chodzi tu o to czy wyrobię się z rozlewem piwa do 30.05. b.r. (dzień mojego wyjazdu na urlop) jeśli zacząłbym warzyć jutro, tj. 17.05. Według instrukcji sugerowany czas fermentacji to 10 dni na fermentację burzliwą i 10 na fermentację cichą, ale jak wszystkim wszem i wobec wiadomo w praktyce może wyglądać to zupełnie inaczej. Myślałem też o warzeniu w przyszłą sobotę, tj. 23.05. Czy jeżeli przetrzymałbym piwo na cichej o 2-5 dni dłużej niż sugeruje instrukcja, to czy mogłoby to wpłynąć na jakość piwa? Inaczej, w czym mógłby przeszkodzić mi mój wyjazd 30.05 (planowany powrót 06.06 w sobotę) ?

    Pytanie drugie: CP zaleca zakup dwóch saszetek drożdży suchych (11,5 g/jedno opakowanie) do tego zestawu i moje pytanie w tym wypadku brzmi: W jakim celu? Czy przeprowadzać rehydratację dwóch opakowań od razu i tą ilość zadać na 20 litrów brzeczki, czy też drugie opakowanie pełni tutaj rolę opakowania awaryjnego?

    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Last edited by kostas; 2015-05-16, 17:25.
    Browar Domowy El Greco na Facebooku
  • Robler
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.05
    • 35

    #2
    Przetrzymanie piwa w wiadrze o ile zachowałeś wszelkie środki ostrożności odnośnie sterylności całego procesunie ma żadnych negatywnych skutków, ja na przykład dzisiaj butelkowałem piwo warzone w lutym. Musisz zadbać o to żeby wiadro stało w miejscu, w którym jest stabilna temperatura (cicha powinna odbywać sie w niższej temp. niż burzliwa). Co do drożdży to teoretycznie jedna saszetka powinna dać rade ale suchary są na tyle tanie, że można zadać dwie paczki i mieć spokój że fermentacja przebiegnie bez niespodzianek. Jeszcze odnośnie cichej to jeśli będziesz miał zamiar zostawić je i butelkować dopiero po powrocie z urlopu to proponuje chmielić na zimno od tego 30 do powrotu bo dłuższe przetrzymanie chmielu może wnieść nieprzyjemną trawiastość.

    Comment

    • m2200
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.10
      • 223

      #3
      Dołączę się do wątku. Mam zamiar warzyć pierwszą Double AIPA i po raz pierwszy zastosować chmilenie na zimno. I tu mam problem. W instrukcji napisano, że mam chmielić 10 dnia fermentacji. Jednak na paczce z chmielem napisane jest żeby zrobić to 5 dnia i zoastawić do końca fermentacji (przynajmniej kolejne dwa dni).

      Co radzicie? Ile dni po dodaniu chmielu na zimno powinno fermentować piwo? Piszesz Robler, że zbyt długie chmielenie może spowodować efekt nieprzyjemnej trawiastości.
      Nie samym piwem żyje człowiek ale...

      Comment

      • dyczkin
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2011.05
        • 3657

        #4
        Ja tam chmielę na 3, 4 dni przed rozlewem.
        Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

        Moje warzenie // Piwny Wojownik

        Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

        Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

        Comment

        • m2200
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2013.10
          • 223

          #5
          @dyczkin

          Czyli chmielimy na zimno zawsze podczas fermentacji cichej? Czy do wszystkich rodzajów piw stosujesz chmielenie na zimno właśnie po tych 3/4 dniach?
          Nie samym piwem żyje człowiek ale...

          Comment

          • dyczkin
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2011.05
            • 3657

            #6
            No wiesz, chmielenie na zimno to specyfika wszelakich Ip - srip, choć jak chcesz, spróbuj pochmielić w bardziej słodowych stylach
            Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

            Moje warzenie // Piwny Wojownik

            Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

            Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

            Comment

            • m2200
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2013.10
              • 223

              #7
              Poprzestanę (jako poczatkujący) na razie na poprawnym chmieleniu Ip- srip
              Nie samym piwem żyje człowiek ale...

              Comment

              • Robler
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2014.05
                • 35

                #8
                Chmielimy na cichej, gdybyś wrzucił chmiel na burzliwej wtedy drożdże oblepiły by chmiel i ekstrakcja aromatu chmielu była by ograniczona. Chmielenie na zimno dłużej niż 3-4 dni nie ma sensu, z resztą gdzieś jest artykuł na forum odnośnie efektów jakie dają różne czasy chmielenia na zimno.

                Comment

                • flake
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2015.06
                  • 2

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robler
                  Chmielimy na cichej, gdybyś wrzucił chmiel na burzliwej wtedy drożdże oblepiły by chmiel i ekstrakcja aromatu chmielu była by ograniczona. Chmielenie na zimno dłużej niż 3-4 dni nie ma sensu, z resztą gdzieś jest artykuł na forum odnośnie efektów jakie dają różne czasy chmielenia na zimno.
                  No właśnie ja np się pospieszyłem, niedoczytałem i nachmieliłem w burzliwej. Może jeszcze w cichej trochę wrzucić granulek? Może właśnie niedługo przed rozlewem? Chciałbym żeby miało ten piękny chmielowy aromat..

                  Comment

                  Przetwarzanie...