Skwaszone piwo?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Giselhert
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.03
    • 10

Skwaszone piwo?

Właśnie otworzyłem fermentor z APA po tygodniu cichej i czułem nieprzyjemny "chemiczny" zapach unoszący się nad kadzią. Po spróbowaniu mam wątpliwości czy do czegoś to się nadaje - jakbym skisiło się. Po burzliwej smak był prawidłowy więc zastanawiam się co poszło nie tak na cichej. Odbywała się w ok 20 stopniach przy szczelnie zamkniętej pokrywie fermentatora z chmieleniem na zimno, 2 blg.
  • esesinho
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.01
    • 22

Jesteś pewien że to nie

tz aromat młodego piwa który powinien zanikać z czasem ?

Comment

• Giselhert
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.03
      • 10

Kurcze nie byłem na żadnym kursie sensorycznym więc trudno mi jednoznacznie powiedzieć jak to smakuje. Zapach najbardziej zbliżony do impregnatu do drewna - nie tak ostry jak rozpuszczalnika ale bardzo nieprzyjemny. Nie wiem czy dobrze zrobiłem prowadząc cichą w szczelnie zamkniętej kadzi i czy temperatura (20C) nie była za wysoka. W kwestii higieny bardzo uważam i wszystko myje po kilka razy piro, alkoholem i wyparzam wrzątkiem.
      Ostatnia zmiana dokonana przez Giselhert; 2015-06-21, 15:51.

Comment

• esesinho
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2015.01
        • 22

A burzliwa była w jakiej temp ?

Na twoim miejscu zabutelkowałbym, i sprawdzał kontrolnie co jakiś czas. Jak będzie to jakiś syf/infekcja to smak piwa będzie się jeszcze pogarszał i wtedy można wylać.
        Jeśli natomiast po jakimś czasie (powiedzmy 2-4 tyg) zauważysz poprawę to prawdopodobnie jest to ten aldehyd.

Comment

• Giselhert
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.03
          • 10

Burzliwa też podobnej gdyż wszystko trzymam w schowku a tam jest dość ciepło. Żeby tak w tydzień popsuło się dobre piwo?

Comment

Related Topics

Collapse

• m2200
            Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
            m2200
            Witam,

wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
            2019-05-16, 17:06
          • ohdesu
            Piana przy cichej fermentacji
            ohdesu
            To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
            2019-03-03, 14:39
          • pebejot
            Włochy, Turyn, Via Silvio Pellico 1A, Toccalmatto Torino
            pebejot
            Firmowy lokal browaru Toccalmatto z Parmy.
            W Parmie mają firmowy sklep a w centrum Turynu jest o ile mi wiadomo jedyny firmowy pub.
            Lokal znajduje się w jednej z kamienic przy cichej ulicy niedaleko głównego dworca kolejowego.
            W środku bar z potężną baterią kranów i kilkanaście...
            2025-09-24, 09:02
          • pebejot
            Francja, Grenoble, Rue Bressieux 6, Brasserie Neptune
            pebejot
            Malutki browar restauracyjny w samym centrum Grenoble zlokalizowany przy wąskiej cichej uliczce.
            Pięknie urządzone wnętrze nawiązuje do jego nazwy, jest dużo ozdób morskich (sieci rybackie, ryby, modele statków).
            Niewielka instalacja stoi tuż obok baru.
            Najwięcej miejsc do...
            2025-09-20, 08:56
          • Heisenberg
            Zakażenie czy dalsza fermentacja?
            Heisenberg
            Cześć wszystkim
            Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
            2025-06-08, 13:55
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...