Właśnie otworzyłem fermentor z APA po tygodniu cichej i czułem nieprzyjemny "chemiczny" zapach unoszący się nad kadzią. Po spróbowaniu mam wątpliwości czy do czegoś to się nadaje - jakbym skisiło się. Po burzliwej smak był prawidłowy więc zastanawiam się co poszło nie tak na cichej. Odbywała się w ok 20 stopniach przy szczelnie zamkniętej pokrywie fermentatora z chmieleniem na zimno, 2 blg.
Skwaszone piwo?
Collapse
X
-
Jesteś pewien że to nie
tz aromat młodego piwa który powinien zanikać z czasem ? -
Kurcze nie byłem na żadnym kursie sensorycznym więc trudno mi jednoznacznie powiedzieć jak to smakuje. Zapach najbardziej zbliżony do impregnatu do drewna - nie tak ostry jak rozpuszczalnika ale bardzo nieprzyjemny. Nie wiem czy dobrze zrobiłem prowadząc cichą w szczelnie zamkniętej kadzi i czy temperatura (20C) nie była za wysoka. W kwestii higieny bardzo uważam i wszystko myje po kilka razy piro, alkoholem i wyparzam wrzątkiem.Ostatnia zmiana dokonana przez Giselhert; 2015-06-21, 16:51.Comment
-
A burzliwa była w jakiej temp ?
Na twoim miejscu zabutelkowałbym, i sprawdzał kontrolnie co jakiś czas. Jak będzie to jakiś syf/infekcja to smak piwa będzie się jeszcze pogarszał i wtedy można wylać.
Jeśli natomiast po jakimś czasie (powiedzmy 2-4 tyg) zauważysz poprawę to prawdopodobnie jest to ten aldehyd.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam,
wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.
Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
-
-
-
Cześć wszystkim
Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...-
-
-
Jedno z piw uwarzonych na tegoroczną edycję Beer Geek Magnes. Kooperacja z browarem Monsters
"West Coast" pilsner z dekstrozą i ryżem.
11% ekstr.
5% alk.
Aromat - chmielowy ("multiwitaminowy mix", potem owocowy kwasek), jest jakaś niewyraźna...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-03-20, 21:09 -
-
Na pewno Lipawa ( bo tak brzmi polska nazwa tego miasta) zasługuje na nieco więcej niż pospieszne przemykanie z parasolem w ręce przez uliczki, jak to miało miejsce w moim przypadku. Niestety trafiłem na mały armagedon pogodowy i musiałem bardzo zawęzić tamtejsze peregrynacje. Z drugiej strony...3 Photos
-
Channel: Łotwa
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment