Skwaszone piwo?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Giselhert
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.03
    • 10

    #1

    Skwaszone piwo?

    Właśnie otworzyłem fermentor z APA po tygodniu cichej i czułem nieprzyjemny "chemiczny" zapach unoszący się nad kadzią. Po spróbowaniu mam wątpliwości czy do czegoś to się nadaje - jakbym skisiło się. Po burzliwej smak był prawidłowy więc zastanawiam się co poszło nie tak na cichej. Odbywała się w ok 20 stopniach przy szczelnie zamkniętej pokrywie fermentatora z chmieleniem na zimno, 2 blg.
  • esesinho
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.01
    • 22

    #2
    Jesteś pewien że to nie

    tz aromat młodego piwa który powinien zanikać z czasem ?

    Comment

    • Giselhert
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.03
      • 10

      #3
      Kurcze nie byłem na żadnym kursie sensorycznym więc trudno mi jednoznacznie powiedzieć jak to smakuje. Zapach najbardziej zbliżony do impregnatu do drewna - nie tak ostry jak rozpuszczalnika ale bardzo nieprzyjemny. Nie wiem czy dobrze zrobiłem prowadząc cichą w szczelnie zamkniętej kadzi i czy temperatura (20C) nie była za wysoka. W kwestii higieny bardzo uważam i wszystko myje po kilka razy piro, alkoholem i wyparzam wrzątkiem.
      Ostatnia zmiana dokonana przez Giselhert; 2015-06-21, 16:51.

      Comment

      • esesinho
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2015.01
        • 22

        #4
        A burzliwa była w jakiej temp ?

        Na twoim miejscu zabutelkowałbym, i sprawdzał kontrolnie co jakiś czas. Jak będzie to jakiś syf/infekcja to smak piwa będzie się jeszcze pogarszał i wtedy można wylać.
        Jeśli natomiast po jakimś czasie (powiedzmy 2-4 tyg) zauważysz poprawę to prawdopodobnie jest to ten aldehyd.

        Comment

        • Giselhert
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.03
          • 10

          #5
          Burzliwa też podobnej gdyż wszystko trzymam w schowku a tam jest dość ciepło. Żeby tak w tydzień popsuło się dobre piwo?

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • m2200
            Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
            m2200
            Witam,

            wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

            Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
            2019-05-16, 18:06
          • ohdesu
            Piana przy cichej fermentacji
            ohdesu
            To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
            2019-03-03, 15:39
          • Heisenberg
            Zakażenie czy dalsza fermentacja?
            Heisenberg
            Cześć wszystkim
            Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
            2025-06-08, 14:55
          • darekd
            Browar Stu Mostów, BGM Lucid Quest
            darekd
            Jedno z piw uwarzonych na tegoroczną edycję Beer Geek Magnes. Kooperacja z browarem Monsters

            "West Coast" pilsner z dekstrozą i ryżem.
            11% ekstr.
            5% alk.

            Aromat - chmielowy ("multiwitaminowy mix", potem owocowy kwasek), jest jakaś niewyraźna...
            2025-03-20, 21:09
          • bastion
            Łotwa. Liepaja. Pasta Iela 1-2N, Vecais Taizel's.
            bastion
            Na pewno Lipawa ( bo tak brzmi polska nazwa tego miasta) zasługuje na nieco więcej niż pospieszne przemykanie z parasolem w ręce przez uliczki, jak to miało miejsce w moim przypadku. Niestety trafiłem na mały armagedon pogodowy i musiałem bardzo zawęzić tamtejsze peregrynacje. Z drugiej strony...
            2025-01-10, 22:09
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...