Właśnie otworzyłem fermentor z APA po tygodniu cichej i czułem nieprzyjemny "chemiczny" zapach unoszący się nad kadzią. Po spróbowaniu mam wątpliwości czy do czegoś to się nadaje - jakbym skisiło się. Po burzliwej smak był prawidłowy więc zastanawiam się co poszło nie tak na cichej. Odbywała się w ok 20 stopniach przy szczelnie zamkniętej pokrywie fermentatora z chmieleniem na zimno, 2 blg.
Skwaszone piwo?
Collapse
X
-
Jesteś pewien że to nie
tz aromat młodego piwa który powinien zanikać z czasem ? -
Kurcze nie byłem na żadnym kursie sensorycznym więc trudno mi jednoznacznie powiedzieć jak to smakuje. Zapach najbardziej zbliżony do impregnatu do drewna - nie tak ostry jak rozpuszczalnika ale bardzo nieprzyjemny. Nie wiem czy dobrze zrobiłem prowadząc cichą w szczelnie zamkniętej kadzi i czy temperatura (20C) nie była za wysoka. W kwestii higieny bardzo uważam i wszystko myje po kilka razy piro, alkoholem i wyparzam wrzątkiem.Ostatnia zmiana dokonana przez Giselhert; 2015-06-21, 15:51.Comment
-
A burzliwa była w jakiej temp ?
Na twoim miejscu zabutelkowałbym, i sprawdzał kontrolnie co jakiś czas. Jak będzie to jakiś syf/infekcja to smak piwa będzie się jeszcze pogarszał i wtedy można wylać.
Jeśli natomiast po jakimś czasie (powiedzmy 2-4 tyg) zauważysz poprawę to prawdopodobnie jest to ten aldehyd.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam,
wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.
Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Na puszce korpobzdury że niby warzone pod nadzorem Birra Peroni. Tak samo jak Kozel, albo Zateckie w Okocimiu. W składzie Oprócz wody, słodu i chmielu jest kukurydza, raczej znana z Grupy Żywiec.
Smakuje tak jak typowy koncerniak KP.
Bardziej to pasuje do jakiejś słabszej warki Żubra,...-
Channel: Piwo - konkretnie
Dzisiaj, 16:23 -
-
Firmowy lokal browaru Toccalmatto z Parmy.
W Parmie mają firmowy sklep a w centrum Turynu jest o ile mi wiadomo jedyny firmowy pub.
Lokal znajduje się w jednej z kamienic przy cichej ulicy niedaleko głównego dworca kolejowego.
W środku bar z potężną baterią kranów i kilkanaście...-
Channel: Włochy
2025-09-24, 09:02 -
-
Malutki browar restauracyjny w samym centrum Grenoble zlokalizowany przy wąskiej cichej uliczce.
Pięknie urządzone wnętrze nawiązuje do jego nazwy, jest dużo ozdób morskich (sieci rybackie, ryby, modele statków).
Niewielka instalacja stoi tuż obok baru.
Najwięcej miejsc do...-
Channel: Francja
2025-09-20, 08:56 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment