Goździki w piwie belgijskim

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MrGodiva
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.11
    • 56

Goździki w piwie belgijskim

Moje pytanie dotyczy aromatów goździkowych w piwach. Tak się składa, że nie do końca je lubię... właściwie to ich nie znoszę. Jednocześnie chciałbym uwarzyć parę warek w stylach belgijskich i uniknąć goździków. W belgach podoba mi się ich lekkość i głębokie odfermentowanie. Z tego, co udało mi się dowiedzieć, to goździk tworzy się z kwasu ferulowego, który z kolei powstaje głównie ze słodu pszenicznego podczas długiej przerwy ferulikowej. Duże znaczenie ma szczep drożdży. Tyle wiem. W domu mam następujące drożdże: M44 - dość głęboko fermentują, M27 (do belgów), US-05 i S-04. Które zastosować by uniknąć goździków a jednocześnie zachować tą lekkość w piwie? Czy gdy zastosuję M27 bez przerwy ferulikowej to uniknę tego aromatu? Czy powinienem jakoś inaczej podchodzić do kwestii temperatur? Dziękuję za odpowiedź.
    Ostatnia zmiana dokonana przez MrGodiva; 2015-07-10, 14:21.

Related Topics

Collapse

• dadek
    Niemcy, Mönchhagen, An der Postsäule 1, Maennerhobby Brennerei&Brauerei
    dadek
    Miejscowość Mönchhagen jest położona 13 km na północny wschód od Rostocku. W ciągu 11 minut łatwo się tu dostać pociągami kursującymi co godzinę (w szczycie co 40 minut). Co prawda budynek browaru stoi blisko toru, jednak ze stacji trzeba dojść 1300 m chodnikiem wzdłuż szosy. Ewentualnością...
    2025-08-20, 04:14
  • darekd
    Pinta, French Saison
    darekd
    Seria Classics.

Informacje ze strony:
    https://browarpinta.pl/produkt/pinta...french-saison/

12,0% ekstr.
    5,0% alk.

Chmiele: Strissespalt, Elixir, Barbe Rouge. W pierwszym chmielu jest literówka, powinno być Strisselspalt. Wszystkie chmiele...
    2025-07-06, 01:02
  • pebejot
    Słowacja, Skalica, Komenského 408/2, Pivovar Špicer
    pebejot
    Na Słowacji browarów restauracyjnych nie przybywa w takim tempie jak w sąsiednich Czechach, dlatego każdy nowy obiekt tego typu na piwnej mapie cieszy.
    W zeszłym roku na zachodzie kraju, w niewielkim miasteczku Skalica przy granicy z Czeską Republiką swoje podwoje otworzył browar Špicer....
    2025-01-25, 23:06
  • darekd
    Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
    darekd
    Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
    ...
    2023-02-08, 00:16
  • dadek
    Niemcy, Erfurt, Zum Güterbahnhof 20, Heimathafen - Erfurter Braumanufaktur
    dadek
    Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
    2025-01-12, 19:42
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...