Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Box ze styropianu do fermentacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dyczkin
    Serce w kolorze blaugrana
    • 05-2011
    • 3657

    #16
    No chyba, że masło chcesz w piwie
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

    Moje warzenie // Piwny Wojownik

    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

    Comment

    • allievo
      Junior
      • 05-2015
      • 17

      #17
      Skontrolowałem sprawę i wygląda to następująco:

      Od zadania drożdży minęły dokładnie 3 doby.
      Od wczoraj nadal kompletna cisza jakby fermentacja stanęła na dobre.
      Wyjąłem fermentor z pudła i termometr ciekłokrystaliczny wskazywał 16C
      Zlałem do menzurki (fermentor z kranikiem) i zmierzyłem temperaturę próbki okazało się że zamiast 16 ma ok. 17,5C.
      Zmierzyłem Blg i wyszło ok 4,8 (początkowe trochę powyżej 12)
      Próbkę oczywiście wypiłem. Całkiem smakowite, wodnisty, słodkawy stout. Zapach przyzwoity na pewno nie odtrąca.
      Na dnie zalega około centymetrowa warstewka osadu- martwe drożdże (?)
      Czapy piany przez fermentor nie widać.
      Teraz nie dołożę na razie wkładów by temperatura powoli wzrosła o 1-2 st.
      Czytałem że można zamerdać delikatnie fermentorem żeby pobudzić drożdże, to dobry pomysł?
      Potrzymam jeszcze z 2-3 dni, zmierzę Blg czy coś spadło i zleję na cichą.

      Comment

      • leona
        PremiumUżytkownik
        • 07-2009
        • 5853

        #18
        Zamerdaj i spokojnie poczekaj jeszcze co najmniej 3 dni.

        Comment

        • allievo
          Junior
          • 05-2015
          • 17

          #19
          Po 2,5 dnia od ostatniego pomiaru Blg nic nie spadło, może minimalnie.
          Zatrzymało się na tych 4,8 i nic dalej.

          Zlewać na cichą?

          Comment

          • leona
            PremiumUżytkownik
            • 07-2009
            • 5853

            #20
            Pora na szczegóły: co to za piwo, jak robione, jaka gęstość początkowa...?

            Comment

            • allievo
              Junior
              • 05-2015
              • 17

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
              Pora na szczegóły: co to za piwo, jak robione, jaka gęstość początkowa...?
              Wszystko jest w poście
              "Prawdziwy stout" z ekstraktów z BA. Początkowe 12 Blg.
              Fermentacja bardzo szybko się zatrzymała, bulgotało przez jeden dzień. Ładna, wysoka piana utrzymywała się tylko jeden dzień, potem wszystko opadło
              Po 3 dobach sprawdziłem Blg i pokazało ok 4,9. Wstrząchnąłem trochę wiadrem z myślą że drożdżaki się obudzą.
              Po 5 dobach spadło minimalnie może o jedną dziesiątą i zatrzymało się na 4,8.
              Fermentowane w opisywanym boxie w temp ok 19C.

              Dziś minie szósta doba. Chcę zlać na cichą. Co mogę zrobić by dofermentowało?
              W smaku pierwsza i druga próbka całkiem dobra, brak oznak zepsucia :P

              Comment

              • EzEt
                Senior
                • 03-2011
                • 156

                #22
                Zawsze możesz podwyższyć nieco temperaturę i fazę cichej fermentacji przeprowadzić w tym samym fermentorze a potem rozlew. Sporo piwowarów tak robi, zwłaszcza w piwach o niewielkim lub średnim ekstrakcie.
                https://www.facebook.com/browarbaluty/

                Comment

                • leona
                  PremiumUżytkownik
                  • 07-2009
                  • 5853

                  #23
                  Ślepym, przepraszam

                  Mój jedyny stout z puchy miał tak:
                  12,6 Blg po 7 dniach zeszło na 4 i wówczas przelałem na cichą. Po kolejnych 7 dniach skończyło na 3 blg. i do butelek. Po miesiącu piwo było lekko przegazowane.

                  Na twoim miejscu zrobiłbym tak samo fermentację nie oglądając się na balling. Po 14 dniach zobaczysz i jak będzie wysoki to trzeba korygować ilość surowca do refermentacji.

                  EzEt, masz rację ale w tym wypadku przelanie na cichą spowoduje lekkie rozruszanie drożdży i może akurat pomóc.
                  Last edited by leona; 22-07-2015, 10:44.

                  Comment

                  • Welsh
                    Member
                    • 09-2014
                    • 33

                    #24
                    Ja bym się nie martwił, piwa z ekstraktów często słabiej odfermentowują, to zależy jak został przygotowany ekstrakt. Zlewaj spokojnie na cichą, ja bym się raczej nie martwił.

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X
                    😀
                    🥰
                    🤢
                    😎
                    😡
                    👍
                    👎