Pierwsza warka, zmętnienie.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kocmoluch
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.07
    • 2

    #1

    Pierwsza warka, zmętnienie.

    Witam uwarzyłem piwo z brew kita, niby lager ale temperatura zalecana do fermentacji temu przeczy (18-24). Piwo fermentowało na burzliwej stało tydzień w 20 stopniach, potem zlałem na cichą i znowu 20 stopni. Po tygodniu cichej, pokazywało nieco ponad 2blg. Szybka decyzja do butelek. W aromacie, owocowe, może delikatnie emulsja.W smaku delikatnie kwaskowe. 4g glukozy na refermentacje. I tu moje pytanie, piwo stoi kilka dni w butelkach jednak jego zmętnienie się nie zmniejsza. Zakażenie? Planuje poczekać jeszcze z tydzień i otworzyć pierwszą butelkę.
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24287

    #2
    Na tym etapie zmętnienie to normalna rzecz, nie przejmowałbym się tym zbytnio. Gorzej z kwaskiem, który jest raczej niepokojącą rzeczą.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • Kocmoluch
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.07
      • 2

      #3
      Nie jest to kwasowość taka octowa, odnieść mogę to do smaku rozgazowanego, ciepłego piwa. Nie mniej, w weekend otworzę i zobaczę czy nie jest gorzej

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • Prusak
        Menabrea, Arte in Bottiglia
        Prusak
        Lager o mocy 5, 2% z browaru, który reklamuje się jako najstarszy działający browar włoski (1846). Biella w Piemoncie.
        Kolor blady, jasnożółty, widoczne zmętnienie. Piwo niefiltrowane,
        Piana wysoka z czapą, utrzymuje się średnio długo, zostawia nieregularne ślady na szkle....
        wczoraj, 18:08
      • darekd
        Stu Mostów, Hazy Fuel
        darekd
        New England Double IPA.

        Chmiele: Mosaic, Nelson Sauvin, Krush
        7,5%

        Uwarzone przy współpracy z francuskim Prizm.

        Aromat - chmielowy. Zaraz po otwarciu agrest i kwaśniejsze winogrona. Potem słodsze owoce tropikalne.
        Piana - wysoka, zwarta, trwała...
        2025-10-13, 22:22
      • darekd
        Stu Mostów, Mistrzowski Table Saison
        darekd
        Garand Champion 2025 uwarzony pod auspicjami PSPD przez Łukasza Kantora i przy jego udziale uwarzone następnie we Wrocławiu

        Wspominał o nim Zasada na wątku o saisonach

        https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...22#post2350722
        ...
        2025-09-20, 21:09
      • ART
        Rotterdam, Walenburgerweg 62-B, Café Walenburg / De Hoevebrugsche Bierbrouwerij
        ART
        Lokal znajduje się w części Rotterdam Noord, blisko Rotterdam Centraal (około 550 m).

        Mieliśmy w planie odwiedzić Hoevebrugsche Bierbrouwerij ale tak na dobrą sprawę nie ustaliłem czy ten browarek to kontraktowiec czy też warzy (już, jeszcze, w ogóle?) na własnym sprzęcie,...
        2025-09-19, 15:40
      • Prusak
        Patrol piwny - Portugalia
        Prusak
        Zastanawiałem się, czy dwutygodniowy pobyt w północnej Portugalii uprawnia do założenia takiego wątku, ale moje skrupuły zostały przełamane, kiedy okazało się, że nikt wcześniej tego nie zrobił.
        Kraj niby wina, z wielkim kobinatem chlania, pardon, degustowania w Viilla Nova de Gaia...
        2025-08-29, 16:53
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...