Chmielenie Imperial IPA

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • silvo
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.09
    • 1

Chmielenie Imperial IPA

Witam,
    Będę robił moje trzecie piwko tym razem Imperial IPA z ekstraktów słodowych płynnych.
    Posiadam chmiele:
    1. Zeus 100g
    2. Amarillo 60g
    3. Centennial 30g
    4. Simcoe 30g
    5. Cascade 30g

Pierwszy raz będę chmielił i mam pytanie do Was, jakie chmiele użyć i w jakich odstępach czasu wrzucać je do gara.
    Wrzucić coś na cichą ?
  • jekub
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.08
    • 6

Ja zadam inne pytanie. Lepiej poczekać miesiąc lub dwa i fermentację burzliwą przeprowadzić w 20 C, a później na cichą do piwnicy gdzie będzie 5 stopni mniej, czy teraz robić warkę i obie fermentacje w 20 C? Drożdże us-05.

Comment

Related Topics

Collapse

• SielskieWzgorze
      Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
      SielskieWzgorze
      Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
      ...
      2024-02-19, 10:28
    • woosaa
      Przyspieszona cicha
      woosaa
      Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
      2025-01-09, 17:18
    • Petitpierre
      25-27.08.2023, Rzeszów, VII Rzeszowski Festiwal Piwa
      Petitpierre
      Tym razem również od piątku, ale dopiero od 16:00, choć o 17:00 niektórzy byli na etapie "chmielenia." Gdzieś z boku Lord Jack'a coś tam ponastawiane, na głównej płycie Rynku, tylko takie postojówki, stolik wysoki, postaw se piwo i stój jak ten... prezes. Nie ma gdzie opłukać...
      2023-08-25, 21:15
    • ART
      Nepo, 10th Anniversary Imperial Stout
      ART
      Double Coconut & Chocolate Double Pastry Imperial Stout

Jest laktoza, są kokosy, jest kakaowiec, są dodatki z magicznej szafy.
      Ale nie ma diacetylu ani dmsu. Wygląda właściwie.

Mocny słodki, przearomatyzowany alko-ulepek, pewnie przez to double x wszystko. 0,5l
      ...
      2025-05-12, 07:53
    • darekd
      The Musketeers, Troubadour Imperial Stout
      darekd
      Dawny kontraktowiec, który od 2019 r. jest całkiem sporym browarem stacjonarnym, działa w m.in. w budynku dawnej cegielni w miejscowości Sint-Gillis-Waas we Flandrii Wschodniej.

9% alk.
      45 IBU

https://www.themusketeers.be/nl/onze...es/troubadour-...
      2025-03-02, 01:57
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...