Pierwsze piwo z ekstraktu suchego

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rzuchos
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.01
    • 4

Pierwsze piwo z ekstraktu suchego

Witam, potrzebuję trochę pomocy a mianowicie zakupiłem 4kg suchego ekstraktu z bruntala i chcę uwarzyć piwo na drożdżach s-04. Ile dać ekstraktu żeby wyszło mi 20l brzeczki o °Blg 12? Czy te drożdże nie dadzą mi estrowego aromatu przy femrentacji około 18-20°C? I jeszcze pytanko odnośnie chmielu: Czy 20g Marynki na goryczkę i 25g Lubelskiego na 30min gotowania oraz 25g Lubelskiego na 5min to nie za mało? Chciałbym uwarzyć piwo o aromacie intensywnie chmielowym ale nie za bardzo goryczkowym.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10855

2,5kg ekstraktu 15g Marynki na początku gotowania po 30 min 15g Lubelskiego oraz 35g Lubelskiego w chłodzeniu. Taką mam koncepcję
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• rzuchos
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.01
      • 4

Gdzieś czytałem że 0.25kg suchego ekstraktu daje 1 Blg więc z tego co wyliczyłem to musiałbym dać 3kg na te 12 Blg ale czy to prawda to chyba wyjdzie w praniu a co do chmielu to myślałem że może dałbym te 25g z ostatnich 5min na chmielenie na zimno. Co o tym myślicie?

Comment

• anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10855

To może Marynka na poczatek, Lubelski 15g na końcu i 25g na cichą?
        ps suchy ekstrakt po otwarciu paczki/puszki jest bardzo upierdliwy w przechowywaniu
        Mniej książków więcej piwa

Comment

• rzuchos
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2016.01
          • 4

Tylko czy w smaku nie będzie za mało chmielu? W piwa typu IPA to ja nie celuję ale jednak smak chmielu bardzo lubię

Comment

Related Topics

Collapse

• Grbuy
            Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
            Grbuy
            Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
            2023-11-30, 20:57
          • Axl2
            Słodkie piwo z ekstraktu
            Axl2
            Witam wszystkich,

Trochę głupio się przyznać ale od kilku lat robię piwo z brewkitu i w końcu pomyślałem żeby spróbować z ekstraktem + chmiel. Chciałbym zrobić słodkie piwo w stylu Raciborskiego, Łomży czy też Krajan Irlandzkie ciemne. Czy jesteście w stanie pomóc w doborze...
            2023-11-12, 21:50
          • AaLeX
            Łomża, Argus Lager
            AaLeX
            Piwo z Lidla za 2,55zł. Alkohol 6%. Innych danych brak. Kod LA - Łomża. Piana ambitna, gęsta, co też widać na zdjęciach. Zapach metal, trochę słodu. Barwa bursztynowa. Smak? Nuty słodowe, alkoholowe, alkoholowa, marginalna goryczka. Van Pur zleca różnym browarom produkcję tych piw do różnych...
            2025-08-29, 14:26
          • darekd
            Błonie, Karlsquell Hazy IPA
            darekd
            Karlsquell to marka Aldi. Ale poszli w kraft w odpowiedniej cenie (około szóstki).

Ekstr. 16%
            Alk. 6%

Chmielenie: El Dorado, Amarillo, Cashmere, Columbus

Aromat - cytrusowo (limonka, cytryna) - ziołowy chmiel. Pod nim słodsze tony słodowe, po przelaniu...
            2025-10-22, 23:40
          • konrad93
            Polskie Red Ale, prośba o ocenę przepisu
            konrad93
            Witam. Na wstępie chciałbym powiedzieć coś o sobie. Jestem piwowarem domowym od lata 2017r. Mam za sobą 13 warek (3 z brewkitu, 8 z zestawów i 2 własnego autorstwa). Zajmuje się również wyrobem wina i cydru domowego.

Chciałbym prosić forumowiczów o ocenę, konstruktywną...
            2019-01-08, 12:48
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...