Chmielenie na aromat.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piwosz_andrzej
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.09
    • 105

    #1

    Chmielenie na aromat.

    Mam pytanie do bardziej doświadczonych piwowarów. Chodzi mi o chmielenie brzeczki piwnej na ok 10 do 5 minut przed końcem gotowania brzeczki tj. chmielenie na aromat. W moim przypadku brzeczkę chłodzę w wannie z zimną wodą lub wystawiając ją na mróz. Trwa to zazwyczaj kilka godzin i jest to o wiele dłużej niż w przypadku chłodzenia za pomocą chłodnicy zanurzeniowej. W konsekwencji chmiel dodany na koniec gotowania na aromat przez dłuższy czas znajduje się jeszcze w bardzo gorącej brzeczce. Czy w takim przypadku ten chmiel nada mi aromat, czy też podbije tylko goryczkę? A może nie ma to większego znaczenia bo brzeczka już się jednak nie gotuje?
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3492

    #2
    Tak dodany chmiel da i goryczkę i aromat, goryczka będzie się zwiększać do czasu aż temperatura brzeczki nie spadnie poniżej 80-70*C.
    Prosta sprawa, wrzucaj chmiel dopiero jak brzeczka się trochę schłodzi, wtedy da tylko aromat.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • piwosz_andrzej
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2014.09
      • 105

      #3
      Dzięki za odpowiedź, tak też myślałem, ale wolałem się upewnić. Pozostaje mi zaopatrzyć się w chłodnicę, ale na razie chmiel na aromat będę dodawał po zakończeniu gotowania.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • SielskieWzgorze
        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
        SielskieWzgorze
        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
        ...
        2024-02-19, 10:28
      • darekd
        Urban Chestnut Brewing Company Deutschland, Hallertauer Festbier Märzen
        darekd
        Urban Chestnut to browar z amerykańskiego St. Louis, założony w 2010 r. przez Bawarczyka Floriana Kuplenta, którego filozofią jest łączenie piwowarskiego nowego i starego świata.
        W 2015 r. w górnobawarskim Wolnzach (w sercu chmielarskiego regionu Hallertau) otworzył drugi browar....
        2024-12-27, 22:18
      • darekd
        DouGall’s [Amalti], West Coast IPA
        darekd
        Niełatwo było znaleźć pochodzenie tego piwa, bo Amalti to kontraktowiec z kastylijskiego Valladolid a na puszce widnieje jako producent Cervezas Artesanales de Cantabria z Liérganes w Knatabrii. Na ggogle mapsie pod tym adresem widnieje browar DouGall’s. Piwo jest bezglutenowe, a takich właśnie...
        2025-07-27, 01:33
      • darekd
        1. selský pivovárek Kroměříž, McHugo
        darekd
        Browarek z morawskiego Kromieryża warzący od 2013 r.

        https://selsky-pivovarek.cz/

        "Czech-American Amber Ale"
        13,5% ekstr.
        5,3% alk.

        Słód czeski, chmiel amerykański

        Aromat - chmielowy, połączenie bardzo delikatnych cytrusów...
        2024-10-30, 01:53
      • darekd
        Waszczukowe, Citra Single Hop IPA
        darekd
        Ekstr. 16,5%
        Alk. 7,1%

        Aromat - po otwarciu wyraźne cytrusy, po przelaniu bardzo niewyraźne cytrusy
        Piana - niska, zwarta, trwały delikatny kożuszek, zostaje na szkle
        Barwa - jasne złoto
        Wysycenie - umiarkowane, musujące
        Smak - chmiel z cytrusowymi tonami,...
        2023-09-12, 23:14
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...