Jaka temperatura leżakowania?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • comique
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.12
    • 2

Jaka temperatura leżakowania?

Witam, to mój pierwszy post i wydaje mi się, że nigdzie nie znalazłem informacji o nurtującym mnie temacie, ale proszę o wyrozumiałość, jeśli jednak gdzieś jest, a ja nie znalazłem.
    Do rzeczy, mam już prawie 3 tygodnie w butelkach piwo uczynione z następujących składników:
    - słody: pilzneński, pale ale, caramel,
    - chmiele: magnum, mandarina bavaria,
    - drożdże: safale us-5.
    Wszystko było jasne i ładnie opisane w instrukcji do momentu butelkowania; potem urywa się pomoc ze strony dostarczyciela składników, ale dowiedziałem się, że leżakować powinno w ok. 15-20 celsjuszach przez ok. 4 tygodnie... i teraz pojawia się nurtująca mnie kwestia.
    Otóż, w jakiej temperaturze mam przetrzymywać butelki po tym czasie?
    Czy mogę je wrzucić do piwnicy, gdzie jest ok. 7 stopni i nie wpłynie to na jego właściwości?
    Czy może trzymać je cały czas w temperaturze 15-20 C?
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3492

Im zimniej i ciemniej teraz bedzie miało piwo tym lepiej dla jego smaku i trwałości.

A na czarną godzinę masz poradniki w moim podpisie.
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2016-02-23, 21:45.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• comique
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.12
      • 2

Poradniki zacne - nie natrafiłem wcześniej na takowe; dzięki nim uniknę dalszych pytań
      Dziękuję za info. Już nie mogę się doczekać przyszłego tygodnia i degustacji

Comment

Related Topics

Collapse

• bartek90
        Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
        bartek90
        Cześć wszystkim,
        jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
        Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
        2020-05-14, 13:41
      • etman
        Warzenie bez kompromisów, Randy Mosher (wydanie polskie)
        etman
        Wreszcie dotarło i do nas nowe wydawnictwo w jęz. polskim - "Warzenie bez kompromisów" Randy'ego Moshera.

Dzięki Tomkowi z Piwo.org elroy i Piotrowi Kucharskiemu Twilight_Alehouse powstało polskie wydanie tej niejako kultowej książki.

Zawiera polski dodatek...
        2025-01-03, 01:43
      • SielskieWzgorze
        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
        SielskieWzgorze
        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
        ...
        2024-02-19, 10:28
      • pietrus96
        Osad w butelkach
        pietrus96
        Cześć,
        dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...
        2024-01-13, 21:24
      • darekd
        Warka, Złoty Pils
        darekd
        Z okazji 50 rocznicy powstania browaru uwarzono to jubileuszowe piwo.

W składzie słód pilzneński i monachijski (bez niesłodowanych składników), chmiele: Lubelski, Magnum i Marynka.
        Alk. 5,0%

Aromat - wyraźny ziołowy chmiel, pod tym lekki słód
        Piana -...
        2025-07-20, 01:10
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...