Gozdawa Imperial Stout

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • meskil
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.04
    • 5

    #1

    Gozdawa Imperial Stout

    No to tym razem ja się podpytam... może nie jestem piaskownicą, ale góra zerówka
    Kupiłem zestaw Gozdawa Imperial Stout. Poleciałem po przepisie... wyszło jakieś 16 Blg... tylko kurcze... 16 Blg to żaden Imperial. Wkurzyłem się, wrzuciłem w to kilo cukru... był pod ręką...a w brewkitach dodatek kilo cukru to norma. W teorii przy 18 litrach powinien dobić do 22 Blg... praktyka pokazała że jest to jakieś 20 (wg spławika). Może troszkę cukru jest na dnie i jeszcze się rozpuści...
    Lecąc dalej... zadałem drożdże. PAY7. Jedna saszetka (powinienem przy tym Blg dać 2... no ale cóż... obliczano ten zestaw na 16 Blg... ja mam więcej. Fermentacja ruszyła (!) Ale liczę na to, ze drożdże rozleniwią się na cukrze i zostawia troszkę treści.
    Dalszy plan? I tutaj zaczynają się pytania... Skoro już zacząłem takie eksperymenty warto by dobić do standardu RISa. Plan brzmi... herbatka chmielowa... potem odcedzenie chmielu, gotowanie do odparowania wody i taką herbatkę użyć do zadania cukru do refermentacji... no to na koniec pytanie: jakich chmieli i ile użyć do herbatki? a może zostawić to wszystko i pogodzić się z faktem, że wyjdzie porter bałtycki na górnych?
  • jancewicz
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2015.09
    • 34

    #2
    Wystrzegaj się wyrobów / ekstraktów Gozdawy! Ja się już naciąłem i nigdy więcej!!!

    Comment

    • muchor
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2019.04
      • 12

      #3
      Ja dopiero się przymierzam do pierwszych swoich warek - oczywiście będą to brewkity, bo od czegoś zacząć trzeba. No i przyznam się, że brewkity Gozdawy wyglądają bardzo dobrze - jest ich spory wybór, są dość rozsądne cenowo. Przez wyszukiwarkę wujka Google'a trafiłem na to miejsce - i znalazłem opinię kolegi Jancewicza jak powyżej...
      Naprawdę są takie kiepskie? Dobrze by było, aby pierwsze piwa były raczej dobre. Jak Waszym zdaniem produkty Gozdawy mają się do innych na rynku?

      Comment

      • Petitpierre
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2014.01
        • 2617

        #4
        Za dużo roboty pobocznej. Jeśli już brewkit'y, to lepiej Coopers, Muntons, Better Brew itd, a najlepiej od razu ekstrakty słodowe, samodzielne chmielenie, własne dodatki.
        Mały porterek-przyjaciel nerek

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10846

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muchor
          Ja dopiero się przymierzam do pierwszych swoich warek - oczywiście będą to brewkity, bo od czegoś zacząć trzeba. No i przyznam się, że brewkity Gozdawy wyglądają bardzo dobrze - jest ich spory wybór, są dość rozsądne cenowo. Przez wyszukiwarkę wujka Google'a trafiłem na to miejsce - i znalazłem opinię kolegi Jancewicza jak powyżej...
          Naprawdę są takie kiepskie? Dobrze by było, aby pierwsze piwa były raczej dobre. Jak Waszym zdaniem produkty Gozdawy mają się do innych na rynku?
          Słowo klucz "wyglądają"
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • bimb
            Piwo Gozdawa lekko kwaśne alkocholowe i drożdżowe
            bimb
            Cześć.
            Robiłem już piwo z brewkitu w poprzednich latach kilkanaście razy i zawsze wychodziło super tzn. takie jak lubię podobne w smaku do Niemca czy Czecha lagery pilsnery i pilsy.

            Wiem, że dodawanie cukru zamiast ekstraktu słodowego pogarsza smak i u mnie też tak było,...
            2025-07-13, 18:23
          • ART
            Nepo, 10th Anniversary Imperial Stout
            ART
            Double Coconut & Chocolate Double Pastry Imperial Stout

            Jest laktoza, są kokosy, jest kakaowiec, są dodatki z magicznej szafy.
            Ale nie ma diacetylu ani dmsu. Wygląda właściwie.

            Mocny słodki, przearomatyzowany alko-ulepek, pewnie przez to double x wszystko. 0,5l
            ...
            2025-05-12, 07:53
          • darekd
            The Musketeers, Troubadour Imperial Stout
            darekd
            Dawny kontraktowiec, który od 2019 r. jest całkiem sporym browarem stacjonarnym, działa w m.in. w budynku dawnej cegielni w miejscowości Sint-Gillis-Waas we Flandrii Wschodniej.

            9% alk.
            45 IBU

            https://www.themusketeers.be/nl/onze...es/troubadour-...
            2025-03-02, 01:57
          • Mar11111
            Początki z brewkitem...
            Mar11111
            Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
            ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
            2024-04-20, 15:46
          • ART
            Szwecja, Karlskrona, Ronnebygatan 38, Imperial Brygghus
            ART
            Zaraz po prawej stronie od wejścia do multitapu The fox and anchor, za przeszkloną witrynką znajduje się niedawno uruchomiony nanobrowarek Imperial Brygghus. Jest on związany z rzeczonym lokalem, ale ma też swoj malutki "taproom". Salka dla gości jest tuż za szybą witryny a w niej...
            2023-10-17, 19:06
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...