Prawdziwe Pszeniczne ekstrakty - chmielenie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacu1234567890
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.12
    • 12

    #1

    Prawdziwe Pszeniczne ekstrakty - chmielenie

    Witam. Już dwie warki za mną . Chciałbym się zapytać odnośnie chmielenia tego piwa. Zestaw z BA na ekstraktach. jest tam dołączona instrukcja tylko nie ma napisanego czasu jak długo gotować chmiel. Może ktoś z doświadczenia już wie? Są dwie porcje po 30g chmielu Tettnang. Napisane jest aby drugą porcję dodać na koniec gotowania (dokładnie nie pamiętam).
    Pozdrawiam.
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3656

    #2
    To jak gotowałeś poprzednie warki?
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

    Moje warzenie // Piwny Wojownik

    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

    Comment

    • jacu1234567890
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.12
      • 12

      #3
      Z brewkita. Chcę teraz coś uwarzyć z ekstraktów. Instrukcja w zestawie jest tylko brak wzmianki o czasie warzenia chmielu.

      Comment

      • dyczkin
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2011.05
        • 3656

        #4
        Zobacz dowolny temat w Twoje warzenie, każdy pisze jak chmielić, trochę wysiłku.
        Mam swój temat w moim podpisie .
        Ostatnia zmiana dokonana przez dyczkin; 2016-12-21, 20:36.
        Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

        Moje warzenie // Piwny Wojownik

        Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

        Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

        Comment

        • jacu1234567890
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2016.12
          • 12

          #5
          Dodam iż będę warzył to w mniejszym garnku (będzie coś koło 8L do gotowania).

          Comment

          • jacu1234567890
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2016.12
            • 12

            #6
            W jakiej temperaturze chmielić? Brzeczka ma wrzeć czy być na skraju wrzenia?

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10855

              #7
              zaczyna wrzeć to wrzucasz chmiel
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • Brandis
                Chmielenie na zimno.
                Brandis
                Po raz pierwszy robię piwo które chmiele na zimno. W piątek wrzuciłem na cicha torebkę z chmielem , no i dzisiaj postanowiłem zajrzeć i moim oczom ukazała się coś takiego https://zapodaj.net/159d791bc8bf3.jpg.html.
                Co prawda z fermentatora pachnie ładnie , niby czytałem że chmielenie na...
                2020-02-05, 16:00
              • Prusak
                Perła, American IPA
                Prusak
                Parametry:
                E: 14, 9 % wag.
                A: 6,2& obj.
                Reklamowane na kontrze chmielenie: Cascade, Centennial, Amarillo, Simcoe.
                Nie wiem, co poszło nie tak, ale wywąchać się ich nie da. Może leciutki nieżyt nosa zdecydował, może nie, ale czuć naprawdę niewiele, śładowa żywiczność,...
                2025-01-04, 22:00
              • kaczka116
                Koronowo, Koronowskie prawdziwe
                kaczka116
                Piwo gotowe do oceny
                2020-02-08, 08:23
              • darekd
                Błonie, Karlsquell Hazy IPA
                darekd
                Karlsquell to marka Aldi. Ale poszli w kraft w odpowiedniej cenie (około szóstki).

                Ekstr. 16%
                Alk. 6%

                Chmielenie: El Dorado, Amarillo, Cashmere, Columbus

                Aromat - cytrusowo (limonka, cytryna) - ziołowy chmiel. Pod nim słodsze tony słodowe, po przelaniu...
                2025-10-22, 23:40
              • Prusak
                Brasserie Arcka, Nocturnal Habits
                Prusak
                West Coast IPA z francuskiego kraftu.
                A: 7%, E: nie podano
                Chmielenie: Loral, Lemondrop, Sultana, Simcoe i wynalazek w postaci Cryo.
                Barwa: pelna żółć z lekkim zmętnieniem.
                PIana początkowo wysoka, szybko do obrączki, nieliczne, słabiutkie ślady na szkle.
                W zapachu...
                2025-10-18, 19:11
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...