Tym bardziej fermentacja w wiadrze z kranikiem zbędna. Jak chcesz teraz rozlewać do butelek?
Fermentor zaciągnął wodę z rurki
Collapse
X
-
Teraz to już nie wiem xD Może przeleję do wiadra bez kranika a później jak umyję i zdezynfekuje go to z powrotem i do butelek. Chyba ze zostawię go w tym bez kranika przez tydzień na cichej i później do tego z kranikiem i od razu bym dodał glukozę przy przelewaniu. Trochę za bardzo się spieszyłem z tym wszystkim.Comment
-
Chyba ze zostawię go w tym bez kranika przez tydzień na cichej i później do tego z kranikiem i od razu bym dodał glukozę przy przelewaniu.
Piwo może fermentować w jednym fermentorze 3-4 tygodnie (często tak robię) a lagery czasem trzymam 6 tygodni bez cichej i bez przelewania. Nic się nie stanie."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Mam teraz takie pytanie: Jak przelać teraz to piwo? Wężykiem czy po prostu z wiadra do wiadra, ten pierwszy sposób wymaga zaciągnięcia piwa ustami wiec chyba jest możliwość skażenia piwa, a drugi pewnie napowietrzy bardzo to piwo, więc mam dylemat.Comment
-
Ile już to piwo fermentuje i w jakim fermentorze, z kranikiem czy bez?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
A jak przypadkiem zaciągniesz piwo do ust to nie wypluwaj go odruchowo do fermentora tylko wypij.
Inna sprawa, że była już kiedyś szersza dyskusja na ten temat na forum i sporo piwowarów preferowało metodę "na chlust". Sam tez czasem ją stosuję i nie zauważyłem jakichkolwiek negatywnych jej skutków.Comment
-
Dokładnie tak, od początku przelewam z fermentora do fermentora metoda "na chlust""nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Wężyk i gruszka do nosa z miękką końcówką do sterylnego zaciągania. Grawitacja zrobi swoje. Gruszkę myje i dezynfekuje razem z innym sprzętem. Żadnych pompek, syfonów czy innych ciulstw.Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.Comment
-
Dzisiaj przeleję normalnie piwo, bo musiałbym kupić specjalnie wężyk ( i tak kupię żeby przelać do butelek) Postaram się nie napowietrzyć go no ale nie wiem czy wyjdzie ;p to będzie 11 dni na burzliwej, powinno wystarczyć chyba nie? Później 7 dni na cichej i do butelek.Comment
-
Nie przejmuj się napowietrzaniem, wcale się nie przejmuj"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Niestety nie mogę już edytować postu ale kupiłem takie coś, "wężyk do obciągu wina z gruszka" zda to egzamin? Wiadomo najpierw zdezynfekować itp czy ta pompkę wywalić? Mi się wydaje że będzie ja ciężko zdezynfekować z racji tego ze jest mocno karbowanaComment
Related Topics
Collapse
-
Grainfather G30 v2 + filtr BackBrewing + akcesoria – stan bdb!
Sprzedam Grainfather G30 v2, użyty tylko 3 razy – stan bardzo dobry. Do G30 dołączone wszystko co wchodzi w skład kompletu czyli kociołek, kosz zacierny, sterownik, chłodnica przeciwbieżna, okablowanie, rurki, itd....2 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
-
Cześć, szukam lodówki na potrzeby fermentacji, nie ma nikt zbędnej?
Mowa o elektrycznej oczywiście
Pozdrawiam-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
-
Cześć.
Robiłem już piwo z brewkitu w poprzednich latach kilkanaście razy i zawsze wychodziło super tzn. takie jak lubię podobne w smaku do Niemca czy Czecha lagery pilsnery i pilsy.
Wiem, że dodawanie cukru zamiast ekstraktu słodowego pogarsza smak i u mnie też tak było,...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Miejscowość Klobouky u Brna, a tam kolejny nowy browarek
. W sumie za wiele nie ma tu co pisać, bo wizyta krótka, browar zobaczony, piwa zakupione i wypite
Kolejka chętnych spora, a że browar i sklep sprzedaży materiałów budowlanych znajdują się koło siebie , to jedni...
-
Channel: Czechy
-
-
U podnóża Železných hor leży malutka wioska Loučky. W lecie 2022 roku Jakub i Klára własnie tam otwierają malutki, rodzinny browarek.
Od głównej ulicy do browaru jest około 200 metrów. Mały domek ze sporym, zielonym ogrodem w strugach deszczu wyglądał bajkowo. Na...-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment