Jak zacząć z brewkitami?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Orerendri
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2020.04
    • 2

    #1

    Jak zacząć z brewkitami?

    Znajomy z pracy podarował mi ostatnio butelkę samowyrobnego piwa z brewkitu. Pierwszy raz miałem z takowym do czynienia, bo wstyd się przyznać - do tej pory piłem mniej lub bardziej markowe koncerniaki. Nawet nigdy nie próbowałem piw rzemieślniczych, bo u nas trudno dostać coś, co nie pochodzi od wielkiego koncernu. Z drugiej strony sam nigdy specjalnie ich nie szukałem. Ale to piwo od kumpla było zupełnie inne niż te, które znam. Miało głęboki, rdzawobrązowy kolor i było dość mętne, smak - przyjemnie goryczkowy z lekkim akcentem kawy, piana opadła zanim zdążyłem sięgnąć po szklankę : D
    Ale do rzeczy - chciałbym na próbę zrobić takie piwko, ale nie wiem, które brewkity są warte uwagi i jak się do tego zabrać. Czy wystarczy rozpuścić ekstrakt w pojemniku fermentacyjnym czy trzeba go zagotować? No i czego użyć do fermentacji/refermentacji? Słyszałem, że najlepszy byłby ekstrakt słodowy niechmielony, ale wtedy koszt piwa dramatycznie wzrośnie
    ForexN Polska
  • Rycho_128
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.03
    • 1065

    #2
    Tak na szybko
    Piwo warzone z "gotowców": http://www.browar.biz/artykuly.php?id=53
    Gotowanie "gotowca": http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=36638

    Ponadto warto to wszystko przeczytać tutaj:
    Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.


    Jest jeszcze konkurencyjne forum, też tam jest dużo wiadomości, np. to:


    A do refermentacji zwykły cukier się jak najbardziej nadaje. Lub glukoza, ponoć lepsza, ale ja nie czuję różnicy, bo używałem i tego, i tego.

    Pozdrawiam, Rycho. No i udanego warzenia!
    Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2020-04-16, 10:58.
    Gdański Browar WaRy
    Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
    Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

    Comment

    • Rycho_128
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2007.03
      • 1065

      #3
      Tak ponadto wydaje mi się, że to tutaj powinno być w innym dziale:
      Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.
      Gdański Browar WaRy
      Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
      Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

      Comment

      • Maggyk
        Szara Adminiscjencja
        🍼
        • 2004.05
        • 5618

        #4
        Uzupełniając Rycha możesz też zajrzeć tutaj.

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Orerendri
        No i czego użyć do fermentacji/refermentacji? Słyszałem, że najlepszy byłby ekstrakt słodowy niechmielony, ale wtedy koszt piwa dramatycznie wzrośnie
        Jako uzupełnienie fermentacji lepszy jest ekstrakt nienachmielony, a do refermentacji może być cukier.
        Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
        Piwo domowe -
        Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

        Reklama w BROWARZE
        PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

        Comment

        • yavo
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          🥛🥛🥛🥛
          • 2009.03
          • 910

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Orerendri
          Słyszałem, że najlepszy byłby ekstrakt słodowy niechmielony, ale wtedy koszt piwa dramatycznie wzrośnie
          Z tą dramatycznością bym nie przesadzał, z kilograma ekstraktu za 30 zł wychodzi około 6 litrów piwa. A to, że piana tak szybko opadła, to chyba niezbyt dobrze ;-).

          Comment

          • Orerendri
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2020.04
            • 2

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rycho_128
            Tak na szybko
            Piwo warzone z "gotowców": http://www.browar.biz/artykuly.php?id=53
            Gotowanie "gotowca": http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=36638

            Ponadto warto to wszystko przeczytać tutaj:
            Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.


            Jest jeszcze konkurencyjne forum, też tam jest dużo wiadomości, np. to:
            https://wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita_ten_link

            A do refermentacji zwykły cukier się jak najbardziej nadaje. Lub glukoza, ponoć lepsza, ale ja nie czuję różnicy, bo używałem i tego, i tego.

            Pozdrawiam, Rycho. No i udanego warzenia!
            Dzięki za przydatne linki
            ForexN Polska

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • karolina2000
              Jak zacząć?
              karolina2000
              Jak zacząć? Jaki koszt "startowego zestawu" do browarnictwa amatorskiego? Jestem bardzo początkująca :-(...
              2022-04-01, 16:39
            • dadek
              Praha-Klukovice, Do Klukovic 305, Pivovar Prokopák
              dadek
              Ktoś kto tu jeszcze nie był, a został w ten rejon Prahy przywieziony z zawiązanymi oczami, nigdy by nie uwierzył, że jest w stołecznym mieście. Dość wąska, około 6-kilometrowa dolina (Prokopské údolí), którą płynie Dalejský potok to przyrodnicza perełka zachodnich rubieży Prahy....
              2022-10-02, 03:57
            • bartek90
              Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
              bartek90
              Cześć wszystkim,
              jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
              Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
              2020-05-14, 12:41
            • Prusak
              Portugalia, Braga, R. Dom Gonçalo Pereira 35, Letraria craft beer library Braga
              Prusak
              Firmowy lokal znanego portugalskiego browaru kraftowego Letra umiejscowionego na północ od Bragi.
              Lokalizacja bardzo dobra, w samym centrum starego miasta, nieopodal katedry.
              Czynne od środy do niedzieli od 12. 30, w poniedziałki i wtorki od 17.00.
              Miejsce cieszy się dużym zainteresowaniem...
              2025-08-30, 19:20
            • KulisBrew
              KuliśBrew
              KulisBrew
              Mam na swoim koncie ok. 15 warek zaczynając od brewkitów w 20L garnku, a kończąc na...
              Jaki koniec? To dopiero początek prawdziwej przygody piwowara! Aktualnie korzystam z
              kociołka warzelnego 40L Royal Catering i mam też lodówkę ze sterownikiem przeznaczoną tylko i wyłącznie...
              2020-08-28, 14:09
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...