Witam,
Mam pytanie odnośnie uwarzonej jakiś czas temu Mango Milkshake IPA.
Po uwarzeniu i 2 tygodniach burzliwej fermentacji piwo zeszło do 7,5 BLG (z poczatkowych 17) i przestało fermentować.
Po zlaniu na cicha i dodaniu 1 kg puree z mango piwo już 3 tydzień bulka i jakoś nie chce skończyć. Po zmierzeniu BLG okazało się, że zeszło do 6,5 BLG.
Co w takiej sytuacji zrobić? Zostawić aż nie skończy fermentacji? Czy zlać znad osadu, potrzymać jeszcze 2-3 dni i pakować do butelek?
Piwo nie ma żadnych oznak zakażenia.
Z góry dziękuję za pomoc.
Mam pytanie odnośnie uwarzonej jakiś czas temu Mango Milkshake IPA.
Po uwarzeniu i 2 tygodniach burzliwej fermentacji piwo zeszło do 7,5 BLG (z poczatkowych 17) i przestało fermentować.
Po zlaniu na cicha i dodaniu 1 kg puree z mango piwo już 3 tydzień bulka i jakoś nie chce skończyć. Po zmierzeniu BLG okazało się, że zeszło do 6,5 BLG.
Co w takiej sytuacji zrobić? Zostawić aż nie skończy fermentacji? Czy zlać znad osadu, potrzymać jeszcze 2-3 dni i pakować do butelek?
Piwo nie ma żadnych oznak zakażenia.
Z góry dziękuję za pomoc.
Comment