Jestem mega nowicjuszem-zalogowałem się wczoraj...
1 Czy warząc piwo ze słodu jęczmiennego najpierw filtrować zacier w tym wiadrze z dziurkami, a potem po zagotowaniu i dodaniu chmielu znowu trzeba odfiltrować resztki chmielu? (powstał mi zamęt w głowie)
[ciach - Admin podzielił dyskusję na kilka tematów]
1 Czy warząc piwo ze słodu jęczmiennego najpierw filtrować zacier w tym wiadrze z dziurkami, a potem po zagotowaniu i dodaniu chmielu znowu trzeba odfiltrować resztki chmielu? (powstał mi zamęt w głowie)
[ciach - Admin podzielił dyskusję na kilka tematów]
.Ja to robię po ostudzeniu brzeczki, wlewam z gara do fermentora w którym stoi wiaderko z dziurkami .To jest dosłownie chwila , dobrze mieć coś do odciśnięcia chmielu .Drobny osad zawsze odstoi się w fermentorze.Po zlaniu do balonu na cichą fermentację wywalam wszystko z dna fermentora.Drożdze do pomownego użycia odzyskuję z balonu.Są młodsze i czyste.
Comment