Drożdże powinny sobie poradzić nawet bez natlenienia brzeczki, tlen jest potrzebny właściwie tylko do rozmnożenia. Albo miałeś nieświeże drożdże, albo skażona wodę, albo niedomyty balon.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
smród drożdży
Collapse
X
-
"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!
Comment
-
-
Nie wylewaj!!!!
Z tego co piszesz to wszystko jest raczej ok. Nie będzie to piwo super klasy ale za jakiś miesiąc da się pić. Miałem tak samo, po miesiącu piwko przeszło dużą metamorfozę. W smaku nieciekawe ale wyszło mocno alkoholowe. Mi się wydaje że to wina cukru.
Comment
-
-
-
sqter napisał(a)
...Balon dezynfekowany Sodium metabisulphite.
Tym można tylko dezynfekować butelki,
działa dezynfekująco dopiero w reakcji z alkoholem.Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Comment
-
-
miałem ostatnio podobne przejście co kolega sqter. dwa lagery na safelagerach śmierdzały przy ferm. głównej paskudnie. zlałem jeden na cichą, jakby pomogło, a po 3 tygodniach od zabutelkowania nie to piwo. został taki delikatny posmaczek jak w piwach z małych browarów (Romus), ale zupełnie piwo do wypicia - pieniste, nie skwaszone, klarowne.
drugi na razie dojrzewa. doprawdy nie wiem skąd ten odór. robiłem wcześniej na saflagerach koźlaka i nie było tego. natomiast wszystkie dolniaki fermentowane w temp. 13-15*C miały mniej lub bardziej dokuczliwy zapaszek przy ferm. głównej (na drugi-trzeci dzień po zniesieniu do piwnicy).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezesdoprawdy nie wiem skąd ten odór. robiłem wcześniej na saflagerach koźlaka i nie było tego. natomiast wszystkie dolniaki fermentowane w temp. 13-15*C miały mniej lub bardziej dokuczliwy zapaszek przy ferm. głównej (na drugi-trzeci dzień po zniesieniu do piwnicy)."Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"
Comment
-
-
Dobrze Prezesie, że odkopałeś temat Szkoda, że nikt nie zauważył jak kolega sqter rozpuścił brew-kita bez gotowania w kranówie i dodał drożdże.. Cała tajemnica kwasiżura..fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika InfamA jakiego typu był ten odorek, H2S , trochę wpadający (za przeproszeniem) w zgniłe jaja?Last edited by e-prezes; 29-03-2006, 17:26.
Comment
-
-
U mnie to samo - niezłe jajca i to przy każdym lagerze.
Drożdże jakie stosowałem do tej pory to :
- Wyeast 2278 Czech Pils;
- Wyeast 2206 Bavarian Lager;
waliło zawsze i to regularnie w 3-5 dniu fermentacji burzliwej i wydaje mi się ,że jest to naturalny element dolnej fermentacji który nie zależy od jakości wody, drożdży, słodu czy fazy księżyca.
Comment
-
-
Czes albo Krzysztof by wiedzieli...
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezesano coś w ten deseń. piwo było zacierane, więc to nie kwestia wody. mnie kwasiżul nie wyszedł, ale jedna taka warka poszła w kibel. w sumie szkoda
Moja przedostatnia warka też trochę jechała H2S. Jest na cichej. Muszę ją sprawdzić. Zacierane jasne 14,5 Blg, dolna, White Labs, 10 *C. Ale to jak teraz daje ciemniaczek w nieco wyższej temperaturze ok. 13-14*C to zgroza.
Jeszcze jedna prawidłowość - przy warzeniu jasnego lekko się posprzeczałem z Panią Żoną, przy warzeniu ciemniaczka pożarłem się z Nią. Może to...
Nie będę się więcej kłócił z Panią Żoną...
Nie będę się więcej kłócił z Panią Żoną...
Nie będę się więcej kłócił z Panią Żoną...
"Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"
Comment
-
Comment