Juz niebawem czas na pierwsze chmielenie. Chcilabym zrobic cos w smaku zblizonym do Warki strong, jak uzyskac cos podobnego?
Smak jak Warka strong
Collapse
X
-
Krzysiu,widzisz że kolega Spider jest jeszcze młodym użytkownikiem i być może nie wpadł na obelgi które sie rzuca na piwa z wielkich browarów.A Ty Spider czytaj wiecej na forum,a wtedy sam sobie bedziesz odpowiadał na takie pytania.Poza tym z czego chcesz zrobić to piwko z ekstraktów czy słodów? czy owe piwko ma być słodkie? i czy ma być mało chmielone? Nie wiem jak warka strong smakujeKrzysiu napisał(a)
Źle trafiłeś. Tutaj Warka Strong uchodzi za stratotyp badziewia.
Ostatnia zmiana dokonana przez Chris; 2004-12-18, 10:23.chickkiller :)Comment
-
Odp: Smak jak Warka strong
Zacieraj w wyższej temperaturze około 68 st.C 15-20 min, potem podnieś do 74 i poczeaj do negatywnej próby jodowej (ok 20 min)spider74 napisał(a)
Juz niebawem czas na pierwsze chmielenie. Chcilabym zrobic cos w smaku zblizonym do Warki strong, jak uzyskac cos podobnego?
Chmiel 20g marynki 60 min
5g lubelski 1 min
Stężenie brzeczki ustal na 15-16 Blg
Nie wiem czy wyjdzie Warka Strong, ale otrzymane piwo będzie solidne, ciężkie, przyjemnie słodkie i delikatnie nachmielone.Comment
-
Przecież kolega na początku wyraźnie napisał, że chodzi o "pierwsze chmielenie". Ja to rozumiem jako rezygnację z brewkitów i samodzielne chmielenie ekstraktów. W związku z tym ciężko mi coś polecać, bo drożdże i tak zeżrą słodycz z ekstraktów.Comment
-
Jeśli tak, to można jedynie polecić zastosowanie szczepu drożdży płytko odfermentowującego brzeczkę, tak aby zostało w niej trochę słodyczy.Twilight_Alehouse napisał(a)
Przecież kolega na początku wyraźnie napisał, że chodzi o "pierwsze chmielenie". Ja to rozumiem jako rezygnację z brewkitów i samodzielne chmielenie ekstraktów. W związku z tym ciężko mi coś polecać, bo drożdże i tak zeżrą słodycz z ekstraktów.Comment
-
Ja choć zdecydowanie nie lubię (p)Stronga, to niestety uzyskałem smak bardzo zbliżony do niego w mojej pierwszej warce, o czym więcej tutaj Natomiast w skrócie: użyj ekstraktów z WESa, i mało chmielu, tzn. troszkę aromatycznego, a goryczkowego max. 10g (granulatu). Oczywiście efektem nie będzie piwo zbliżone woltażowo do Stronga, podobny będzie tylko smak. Jak chcesz wzmocnić to kup na 20l tak około 0,75l spirytu i domieszaj przed butelkowaniem
Co prawda jest ryzyko, że alkohol wywoła szok u drożdży i nie wytworzą piany, ale ryzyko przy wysokich napięciach jest duże
Comment
-
Dzieki. Gdybym gustowal w piwach z wielkich browarow to bym nie zaczal ich robic. chodizlo mi o uzsyaknie piwa bardzije slodkiego niz gorzkiego w wraunkach domowych, o mocy piwa wogole nie myslalem. Z drugiej strony to ciekawe ze na forum jest dzial kopie piw przemyslowych. Choc fakt faktem Warka to nie Guiness...Comment
-
Dziwi trochę krytycyzm pod adresem W Strong.
Właśnie pośród wielu przemysłówek, właśnie te piwko jest bardziej godne powielenia niż inne. Przynajmniej pod względem smakowym.
Czasami czytając recenzje szanownych forumowiczów dochodzę do zaskakujących wniosków: jak różne mogą być preferencje smakowe.
W wielu przypadkach miewam całkowicie odmienne odczucia niż inni.
Dla mnie WS jest znośnym piwkiem, tylko trochę gorszym od moich własnych
Comment
-
Kiedy jeszcze nie robiłem własnych piw Warka Strong podobała mi się za odmienność od większości nierozróżnialnych piw przemysłowych.
Kiedy jednak teraz trafiło mi się skosztować tegoż piwa byłem kompletnie rozczarowany; pustka smakowa okraszona jedynie ordynarną słodyczą jakby nie mającą nic wspólnego ze słodem.Comment
Related Topics
Collapse
-
Kolejny marketowy produkt z kombinatu z Mannheim.
7,9% alk.
16,3% ekstr.
Aromat - cukierkowy karmel, przez chwilę jakaś nuta kwaśnych owoców (może to być zielone jabłuszko), w tle odrobina chmielu
Piana - wysoka, zwarta, nie jest zbytnio trwała, ale kożuszek...-
Channel: Niemcy
-
-
Kod LE (Rakszawa)
Strong lager z alko 8.8%
Piana - szybko znika do obwódki.
Lacing - niewiele.
Gaz - średni.
Barwa - złoty bursztyn.
Aromat - owocowość lagerowa i nieprzyjemna alkoholowość.
Smak - słodkawe potem słodsze, owocowość lagerowa,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-07-18, 09:39 -
-
Nie bez szczypty złośliwości mówi się, że "belgia" (czytaj. belgijskie piwa) jest nudna. Jednym z pierwszych piw belgijskich, które w dawnych czasach wypiłem i całkowicie nie zrobiło na mnie wrażenia to był Duvel. Piwo w takim samym stylu jak to, które opisuję. Kupiłem (albo...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Witam. Możecie polecić jakiś sprawdzony zestaw surowców (20L) do uwarzenia Brytyjskiego Ale czy nawet Strong Ale. Ewentualnie jakiś sprawdzony przepis na którego podstawie można by samemu dobrać surowce. Ekstrakt 12 Blg lub nieco powyżej. Generalnie zależy mi żeby oprócz biszkoptów w smaku...
-
Channel: Surowce
-
-
Puszka z Lidla.
Wskazują na produkcję we Frankenthaler Brauhaus, ale ten browar już nie istnieje.
Warzy to Eichbaum (jest też nazwa Perlenbacher Imperial, znany z marketowej produkcji.
https://www.wirtschaftsgeschichte-rl...frankenthaler-...-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Chce uwazyc dla kobiety...ale paru moich kolegow tez gustuje, a ja tez wybredny nie jestem, tym bradziej ze to wlasne bedzie.
Comment