Dwa pytania przed pierwsza warka

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10846

    #31
    lub
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • bambus
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2008.10
      • 15

      #32
      Witam.
      Debiutuję dzisiaj po czterech latach siedzenia na ławce rezerwowych
      Jestem przed swoją pierwszą warką piwa z gotowca.
      Mam pytanie dotyczące dezynfekcji fermentora. Jakimi środkami go zdezynfekować?
      Po przeczytaniu kilku wątków na forum powiem, że jestem nieco zdezorientowany.
      Ace, clorox, pirosiarczyn sodu, zalewanie wrzątkiem ?
      Pomóżcie co i w jakiej kolejności.
      Nie chciałbym zepsuć swojego pierwszego piwa.

      Comment

      • radekam
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2006.03
        • 165

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bambus
        Witam.
        Debiutuję dzisiaj po czterech latach siedzenia na ławce rezerwowych
        Jestem przed swoją pierwszą warką piwa z gotowca.
        Mam pytanie dotyczące dezynfekcji fermentora. Jakimi środkami go zdezynfekować?
        Po przeczytaniu kilku wątków na forum powiem, że jestem nieco zdezorientowany.
        Ace, clorox, pirosiarczyn sodu, zalewanie wrzątkiem ?
        Pomóżcie co i w jakiej kolejności.
        Nie chciałbym zepsuć swojego pierwszego piwa.
        Ja najpierw porządnie myję Ajaxem (taki proszek do kibli - nie szoruje i dobrze się rozpuszcza), płuczę gorącą wodą z kranu, wlewam tak na oko 1 ltr roztworu piro, szczelne zamykam, macham i trzącham fermentorem tak aby wszystkie ścianki łącznie z deklem były zmoczone piro, a następnie zostawiam go do momentu kiedy będzie potrzebny tj. od 30 min do 6 miesięcy.
        Przed użyciem wylewam piro i stawiam go nogami do góry aby ociekł i wszystko. Nie płuczę.

        Tylko raz prze te wszystkie lata złapałem kwasa - muszki owocówki latem się w ajlu zalęgły.

        Tak robię ja - ale co piwowar to inna szkoła.
        Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
        W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
        W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

        Comment

        • bambus
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2008.10
          • 15

          #34
          Jeszcze jedno pytanie

          Dzięki radekam.
          Czy fermentację przeprowadzić w pomieszczeniu o temp. 21*C czy w pomieszczeniu
          o temp. 16*C? Drożdże dołączone do brewkita ( jasny WES ) są do górnej fermentacji.

          Comment

          • renegade
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2012.10
            • 10

            #35
            Witam serdecznie!

            Pozwolę sobie, podpiąć się koledze almanzorowi pod temat.
            Mam jedno pytanie, odpowiedź zapewne już padła na forum, ale nie mogę się doszukać, za dużo informacji, dlatego nie zakładam nowego tematu. Z powodu małego garnka (ok 20l), będę warzył małe warki ok 12l (chyba że da radę więcej w takim garze?) Pytanie brzmi: czy 12l mogę przefermentować w 33l pojemniku? Sporo wolnego miejsca zostanie, czy to nie będzie miało jakiegoś negatywnego wpływu na piwo?

            Comment

            • radekam
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2006.03
              • 165

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bambus
              Dzięki radekam.
              Czy fermentację przeprowadzić w pomieszczeniu o temp. 21*C czy w pomieszczeniu
              o temp. 16*C? Drożdże dołączone do brewkita ( jasny WES ) są do górnej fermentacji.
              Zależy od typu drożdży i od tego co chcesz uzyskać.

              W wyższych temperaturach fermentacja daje posmaki ajlowe, w niższych bardziej czyste - lagerowe.
              Z drugiej strony istnieje niewielka (bardzo niewielka) sznasa że w 16 st te drożdże nie będą pracowały.

              Ja osobiście, jako osoba nielubiąca ajli nastawiłbym fermentację w temp 21 st C, a po jej pierwszych oznakach przeniósł bym do 16 st. Licz się jednak z tym że czas fermentacji się wydłuży.
              Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
              W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
              W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

              Comment

              • radekam
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2006.03
                • 165

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika renegade
                Witam serdecznie!

                Pozwolę sobie, podpiąć się koledze almanzorowi pod temat.
                Mam jedno pytanie, odpowiedź zapewne już padła na forum, ale nie mogę się doszukać, za dużo informacji, dlatego nie zakładam nowego tematu. Z powodu małego garnka (ok 20l), będę warzył małe warki ok 12l (chyba że da radę więcej w takim garze?) Pytanie brzmi: czy 12l mogę przefermentować w 33l pojemniku? Sporo wolnego miejsca zostanie, czy to nie będzie miało jakiegoś negatywnego wpływu na piwo?
                Z 20 ltr gara, korzystając z technologii HG (poczytaj sobie moje wcześniejsze posty) można uzyskać ok 20 ltr gotowego piwa.
                Ja jednocześnie używam gara 29 ltr i 13 ltr uzyskując łącznie 40 ltr piwa.
                Musisz sobie poćwiczyć w praktyce aby dojść do maksymalnej ilości słodu, jaka ci wejdzie do gara i da się zacierać. Oczywiście przy tego typu manewrach spada wydajność lecz coś za coś.

                W 33 ltr pojemniku można fermentować 12 ltr piwa. Wg mnie nie powinno mu to zaszkodzić.
                Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
                W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
                W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

                Comment

                • renegade
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2012.10
                  • 10

                  #38
                  Dzięki za odpowiedź. Na razie jestem na etapie zbierania informacji i sprzętu, a w międzyczasie próbuje z brewkitem

                  Pozdrawiam

                  Comment

                  • kurgan
                    Gość
                    • 2004.04
                    • 315

                    #39
                    czym grozi rozlanie pszeniczniaka do butelek po tygodniu przy 4 blg, ile wsypać glukozy na 0,5 litra?

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • darekd
                      Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
                      darekd
                      Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

                      Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
                      ...
                      2023-02-08, 00:16
                    • Cooper
                      Poszukuję współczesnych polskich butelek z tłoczonymi napisami (reliefem)po 1990 roku
                      Cooper
                      Jak w tytule. Tylko browarowe i tylko polskich marek tzn bez produkowanych u nas na licencji.
                      Mam już chyba dobrą kolekcję 32 sztuki ale nadal w poszukiwanych są np Dog In The Fogg , jakieś 2 czy 3 Perły/Zwierzyńce czy Czas na EB z lat 90ych. Pewnie jeszcze jakieś inne o których już...
                      2025-07-14, 00:27
                    • darekd
                      ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
                      darekd
                      Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

                      Ekstr. 15%
                      Alk. 6,0%

                      Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
                      Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
                      2025-01-22, 23:57
                    • dadek
                      Niemcy, Erfurt, Zum Güterbahnhof 20, Heimathafen - Erfurter Braumanufaktur
                      dadek
                      Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
                      2025-01-12, 19:42
                    • dadek
                      Katowice, Żwirki i Wigury 11, Browar StarKraft
                      dadek
                      Browarek miałem możliwość odwiedzić 26.03.2024 dzięki uprzejmości Remka Staronia, czyli jego założyciela. W Katowicach jest on dobrze znany piwoszom jako właściciel już kultowej Absurdalnej gdzie oczywiście piw StarKrafta (i nie tylko) można spróbować z 16 kranów.
                      W browarze pracują...
                      2024-04-12, 00:26
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...