do zagazowywania mozna stosować glukoze , zwykły cukier ewentualnie a nawet wskazane ekstrakt słodowy mam pytanie ile sie daje gram lukozy na 0,5 litrową butelke piwa (zawsze mam albo piany po łokieć albo leje jak z cebra i unosi sie dywanik
To zależy od stylu piwa, nie da się podać jednoznacznej odpowiedzi. Najsłabiej gazowane są piwa z Wysp Brytyjskich - na przykład taki angielski bitter wymaga 30 kilka gramów na 20 litrów. najmocniej piwa pszeniczne - ponad 250g na 20 litrów. A wartość podaną pzez Krzysia można odnieść do pilsów.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
... najmocniej piwa pszeniczne - ponad 250g na 20 litrów...
Z taką ilością cukru do kondycjonowania to można beczkę wystrzelić na Księżyc. Żeby nie było, że zmyślam - Czes podał takie wartości:
- 50 g / 10 l: bitter
- 70 g / 10 l: pszeniczne
- 60 g / 10 l: wszystkie inne.
Do tego się stosuję i jest dobrze.
Myślę, że są to wartości minimalne. Ja stosuję standardowo:
- 80 g / 10 l pilsy
- 100 g / 10 l pszeniczne
Przy tych ilościach piwo jest bardzo dobrze nagazowane, a jednocześnie nie wybucha.
Natomiast zaczęły mi wybuchać cienkościenne butelki (wiem, wiem - takich lepiej nie stosować, ale czasem nie mam wyboru) z piwem jasnym mocnym (17° Blg) na drożdżach belgijskich po zastosowaniu zaledwie 80 g / 10 l. Albo coś źle odmierzyłem.
browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Jak w tytule. Tylko browarowe i tylko polskich marek tzn bez produkowanych u nas na licencji.
Mam już chyba dobrą kolekcję 32 sztuki ale nadal w poszukiwanych są np Dog In The Fogg , jakieś 2 czy 3 Perły/Zwierzyńce czy Czas na EB z lat 90ych. Pewnie jeszcze jakieś inne o których już...
Browar Domowy Browamator SUPER START - zestaw startowy + garnek + 60 butelek
- zestaw do samodzielnej, domowej produkcji piwa
- użyty raz do wyprodukowania...
Mam nadzieję, że to nie jest niewłaściwy dział - próbowałem znaleźć odpowiednie forum, jeżeli to jest nieodpowiednie to przepraszam i proszę o przeniesienie w należyte miejsce.
Znajomy zapytał mnie (jako, że jestem piwowarem domowym), czy są firmy...
Oferujemy Państwu, linię do produkcji piwa rzemieślniczego wyprodukowaną w 2015 r. przez PPUH Rctronik (obecnie Inomero Sp. z o.o.) o wydajności około 300 litrów na dobę wraz z płytami warstwowymi PIR ściennymi i dachowymi z rozbiórki pomieszczenia o powierzchni 70m2, stanowiącego chłodzony...
Comment