Gotowy koncentrat czy skladniki?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pietrro
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.08
    • 4

    #1

    Gotowy koncentrat czy skladniki?

    Witam, chcialbym zrobic swoje pierwsze piwko ale nie wiem czy powinnem brac sie za koncentrat czy naturalne skladniki. Czy piwko koncentratow typuhttp://winiarz.strona.pl/?p=productsList&iCategory=5 ustepuje jakoscia piwu zrobionemu z wlasnych skladnikow? Chodzi mi o walory smakowe, pomijajac fakt wiekszej frajdy robienia wszystkiego samemu. Prosze o opinie
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    Witam,
    Ustępuje, ale zacznij od "koncentratu".

    Comment

    • Pietrro
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2006.08
      • 4

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
      Witam,
      Ustępuje, ale zacznij od "koncentratu".
      Znaczaco ustepuje? Zalezy mi na jakości. To ledwo wyczowalna roznica czy takie piwo jest wyraznie gorsze?
      Ostatnia zmiana dokonana przez Pietrro; 2006-08-16, 14:36.

      Comment

      • darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

        #4
        Nie pamiętam, dawno robiłęm piwo z brewkita .
        Podejrzewam, że nie będzie znacząco odbiegało od Twojej piwrszwej warki ze słodu. Najlepiej zacząć od brewkita.

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          Pierwsze moje piwko było z brewkita Coopers Bavarian Lager drugie WESołe piwo jasne. Róznią się. Ale, które lepsze, nie wiem Pierwsze, po pięciu miesiącach, jest o wiele lepsze niż po dwóch miesiącach.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
            Najlepiej zacząć od brewkita.
            Pisz "moim zdaniem".
            Znam wielu piwowarów, którzy zaczynali odrazu od zacierania, ja sama zaczynałam od ekstraktów nienachmielonych.

            Co do jakości brewkitów: moim zdaniem wcale piwa nie są z nich gorsze, a niektóre są wręcz bardzo dobre (tyle, że to te najdroższe)
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Wielki_B
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.02
              • 1968

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
              Pisz "moim zdaniem".
              Znam wielu piwowarów, którzy zaczynali odrazu od zacierania, ja sama zaczynałam od ekstraktów nienachmielonych.
              Ale NAJLEPIEJ zacząć od brewkita...
              Jacer, serio!

              Comment

              • Marcin_wc
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.09
                • 2115

                #8
                Zacznij od zacierania, bo jest łatwiejsze, tylko trzeba więcej poczytać.

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                  Jacer, serio!
                  Ale Jacer o nic nie pytał
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • darko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.06
                    • 2078

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                    Pisz "moim zdaniem".
                    Znam wielu piwowarów, którzy zaczynali odrazu od zacierania, ja sama zaczynałam od ekstraktów nienachmielonych.

                    Co do jakości brewkitów: moim zdaniem wcale piwa nie są z nich gorsze, a niektóre są wręcz bardzo dobre (tyle, że to te najdroższe)
                    Ja też zaczynałem od ekstraktów i gotowania. Ale to były inne czasy . Mimo wszystko uważam, że najlepiej zacząć od samej fermentacji (czyli brewkita).

                    Comment

                    • Wielki_B
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.02
                      • 1968

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                      Ale Jacer o nic nie pytał
                      Pytał.
                      Założył nawet temat z pytajnikiem, no i w pierwszym poście pytanie swoje rozwinął.

                      A całkiem serio, to uważam, że najlepiej wystartować właśnie z brewkitów. Skupić się na temp. fermentacji, czystości/dezynfekcji, refermentacji/butelkowaniu itp.
                      Potem jest czas na zacieranie.
                      A piwo z brewkita swoja jakością z pewnościa położy na łopatki wiele piw samodzielnie zacieranych.

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                        Pytał.
                        Założył nawet temat z pytajnikiem, no i w pierwszym poście pytanie swoje rozwinął.
                        Kolega se przetrze okulary może
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • darko
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.06
                          • 2078

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                          Pytał.
                          Założył nawet temat z pytajnikiem, no i w pierwszym poście pytanie swoje rozwinął.
                          To nie jacer tylko Pietrro.
                          Nie siadaj po pijaku przed kompem

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                            Nie siadaj po pijaku przed kompem
                            W dodatku w ubabranych okularach, pewnie zachlapane są brewkitem
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Wielki_B
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.02
                              • 1968

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                              To nie jacer tylko Pietrro.
                              Nie siadaj po pijaku przed kompem
                              Pietro a Jacer to dla mnie to samo.
                              No i żebym tak choc kropelkę przełknął!
                              Hmmm... znakiem tego, chyba bym musiał jednak co nieco wyjąć do degustacji, dla poprawienia ostrości.

                              A Maruda i tak nie ma racji...
                              ... i sama jest ubabrana.

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • jujooo
                                Przeterminowane składniki do piwa BREWKIT
                                jujooo
                                Witam serdecznie.

                                Mam pytanie. Chciałbym zrobić piwo z brewkitu używając do tego ekstraktu słodowego. Wszystko mam przygotowane, ale problem w tym, że obie puszki (brewkit oraz ekstrakt) są przeterminowane około dwa lata.

                                Mam pytanie, czy warto ryzykować z użyciem...
                                2023-08-23, 16:14
                              • Bydgoszczanin
                                Składniki sklepy w DE
                                Bydgoszczanin
                                Witam. Pytanie jest kierowane raczej do ludzi na emigracji a w szczególności w Niemczech.
                                W jakich sklepach w DE robicie zakupy składników/surowców do warzenia?
                                Z góry dzięki za odpowiedz. Pozdrawiam
                                2019-06-15, 19:55
                              • darekd
                                Hoppebräu, Helles
                                darekd
                                Nowoczesny browar z Waakirchen z Górnej Bawarii. Jego historia sięga 2010, kiedy Markus Hoppe wraz żoną uwarzyli swoje pierwsze piwo w garażu.
                                Dwa lata później Markus wyjechał na dwa lata na Mauritius, gdzie był piwowarem w browarze Flying Dodo. Po powrocie kontynuował działalność,...
                                2025-07-11, 22:45
                              • Pancernik
                                Austria, Wiedeń, Hasengasse 56, Schnauzer & Beagle Brewery
                                Pancernik
                                Nieco poza centrum, nieopodal parku, w którym uciec od sobotniej spiekoty próbują całe rodziny (na oko) islamskich Wiedeńczyków.
                                Mały lokal na rogu, w zupełnie nieoczywistym miejscu, z mini-ogródkiem na betonowym chodniku. Sobota wieczór, w środku dwóch kolesi (chyba właścicieli),...
                                2025-06-30, 12:03
                              • darekd
                                SingleCut Beersmiths, Eric More Cowbell!
                                darekd
                                Działający od 2012 r. browar w Astorii, części nowojorskiego Queensu, na którym jest to podobno pierwszy założony browar od czasów prohibicji

                                Stout z czekoladą, wanilią oraz laktozą (chocolat milk stout) o zaw. alk. 6%

                                https://www.singlecut.com/

                                Aromat - czekolada,...
                                2025-02-02, 01:09
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...