Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

jodyna

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dzidzi41
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.01
    • 28

    #1

    jodyna

    Witam - kolejne moje pytanie...
    Czy samą jodyną moge przeprowadzaćpróbe jodową??
    Jeśli tam to czy rozcieńczać z wodą, w jakim stosunku...
  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dzidzi41
    Witam - kolejne moje pytanie...
    Czy samą jodyną moge przeprowadzaćpróbe jodową??
    Jeśli tam to czy rozcieńczać z wodą, w jakim stosunku...
    Jodyna jest roztworem alkoholowym jodu w jodku potasu.
    Do wykrywania skrobii służy płyn Lugola, tj. ten sam roztwór z tym że alkohol jest zastąpiony wodą.
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

    Comment

    • darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

      #3
      Jodyna też się nadaje. Nie musisz jej rozcieńczać.

      Comment

      • Marek-C
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.12
        • 848

        #4
        A po co ta próba? Tego wskaźnika 'jonowego' Ci dam za darmo, tylko podjedź do mnie!
        Ostatnia zmiana dokonana przez Marek-C; 2007-01-28, 17:48.
        Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

        Comment

        • dzidzi41
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2007.01
          • 28

          #5
          No proba tak sobie a czemu nie :P a tak serio no to do zacierania oczywiscie, ale to jak jodynąsie tez da to dam rade bez wskanika jodowego, ale dzieki za propozycje

          Comment

          • tomcio83
            Porucznik Browarny Tester
            • 2006.02
            • 258

            #6
            Mój post oczywiście nie wniesie wiele (nic) do tematu

            ale może w ogóle nikt nie zauważy

            Wczoraj zapytałem w aptece o płyn lugola i powiedziano mi, że muszą zrobić na miejscu taki płyn i że jest tylko na receptę. Trochę mnie to zdziwiło, bo skoro niektórzy go używają, to chyba nie biorą recept na ten specyfik.
            rowarek esoła

            Comment

            • Maidenowiec
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.07
              • 2287

              #7
              Ano płyn lugola jest tylko i wyłącznie na receptę. Poza tym, wszystko co jest robione na recepturze ma podaną trwałość na dwa tygodnie.
              Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

              Thou shallt not spilleth thy beer!

              Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

              Comment

              • Makaron
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.08
                • 2107

                #8
                Niezauwalylem duzej roznicy w uzywaniu jodyny i plynu lugola. Ogolnie jodyna jest w miare ciemna i utrudnia odczyt proby jodowej przy piwach ciemnych. Ale w piwach typu stout to nawet plynem lugola ciezko sie dopatrzyc w ogole jakiegos odczytu
                "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                Comment

                • zdkoski
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2007.07
                  • 6

                  #9
                  próba jodowa

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
                  Niezauwalylem duzej roznicy w uzywaniu jodyny i plynu lugola. Ogolnie jodyna jest w miare ciemna i utrudnia odczyt proby jodowej przy piwach ciemnych. Ale w piwach typu stout to nawet plynem lugola ciezko sie dopatrzyc w ogole jakiegos odczytu

                  Czytałem poradę, że ciemny słód dodaje się do zacierania dopiero po uzyskaniu negatywnej pr. jodowej. Wcześniejsze dodanie ciemnego słodu uniemożliwia poprawne jej przeprowadzenie.

                  Comment

                  • piotry
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.08
                    • 761

                    #10
                    robiłem ostatnio tak że zacierałem razem z ciemnym - nawet razem z barwiacym - nie miałem problemu z odczytem

                    wszystko zależy jaką ilość płynu naleje sie na talerzyk

                    Comment

                    • Sherman
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2005.09
                      • 305

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83

                      Wczoraj zapytałem w aptece o płyn lugola i powiedziano mi, że muszą zrobić na miejscu taki płyn i że jest tylko na receptę. Trochę mnie to zdziwiło, bo skoro niektórzy go używają, to chyba nie biorą recept na ten specyfik.
                      Płyn Lugola już od dłuższego czasu (ok 10lat) jest dostępny gotowy z fabryki. Nie trzeba żadnej recepty, na receptę jest płyn Lugola robiony w recepturze(jak wszystko inne).

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #12
                        Po jakimś czasie przestaniecie uzywać tego płynu, ja przestałem po trzeciej warce.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • wg2
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2004.07
                          • 264

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                          Po jakimś czasie przestaniecie uzywać tego płynu, ja przestałem po trzeciej warce.
                          Jestem chemikiem z wykształcenia i też nie bawi mnie używanie wskaźnika jodowego.
                          GAWEŁ

                          Comment

                          • Makaron
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.08
                            • 2107

                            #14
                            Calkiem uzyteczne szczegolnie jesli ktos warzy piwa z duzym dodatkiem surowcow nieslodowanych.
                            "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                            Comment

                            Related Topics

                            Collapse

                            • ziomalisz
                              pierwsze Piwo smakuje jak woda i bez %? co robić
                              ziomalisz
                              od samego poczatku mam problem z brewkitem mexican carveza. Start piatek 18.5 Fermentacja jakas dziwna zero piany, a blg spadało dzis wynosi 0. Otwieram brzeczke, pachnie ladnie próbuje i smakuje jak woda z leciutka nutka chmielu i w dodtaku balingometr pokazuje wszystko na 0. ta woda nawet nie ma...
                              2018-05-28, 09:32
                            • Javox
                              Thornbridge, Day Maker
                              Javox
                              Niby Session IPA z alko 4.0%, IBU 15.

                              Chmiel: Krush.

                              Piana - z trzaskiem redukcja do obwódki.
                              Lacing - nic.
                              Gaz - średni.
                              Barwa - blade złoto.
                              Aromat - lekko dzikie zioła.
                              Smak - woda gazowana z posmakami ziołowymi, homeopatyczne cytrusy,...
                              2025-07-10, 10:59
                            • Rychu80
                              Woda źródlana do nastawu przegotować ?
                              Rychu80
                              Witam

                              Jest to mój pierwszy post na tym forum szukałem odpowiedzi lecz jakoś nie mogłem nigdzie znaleźć a mianowicie w mojej okolicy jest źródełko w lesie gdzie woda jest bardzo dobra i sporo ludzi ją pobiera do celów spożywczych,moje pytanie brzmi czy taką wodę muszę przegotować...
                              2019-01-29, 19:01
                            • Javox
                              Winton, Peely-Wally
                              Javox
                              IPA z alko 4.5%

                              Chmiele: Simcoe, Centennial.

                              Piana - więcej na początku potem pełna warstwa.
                              Lacing - nie za dużo.
                              Gaz - średni.
                              Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
                              Aromat - cytrusy, nutka dzika.
                              Smak - słodkawe, gorzkawe cytrusy,...
                              2025-12-22, 14:33
                            • Heisenberg
                              Weryfikacja przepisu
                              Heisenberg
                              Czy coś pijalnego z tego wyjdzie?
                              Zależy mi na uzyskaniu Belgijskiego wit'a, gdzie pierwsze nuty gra pomarańcza.
                              -Brewkit Brewferm Witbier – 1,5 kg
                              -Ekstrakt pszeniczny jasny suchy (DME) – 0,65 kg
                              -Drożdże Lallemand Wit (Belgian Wit)
                              -Skórka pomarańczy Curaçao...
                              2025-12-17, 00:07
                            • Loading...
                            • Koniec listy.
                            Przetwarzanie...