Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
Czy zwykła kranówka nadaje się do warzenia piwa?
Collapse
X
-
RO i wymieniacze jonowe to kompletnie dwie różne sprawy.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu) -
Kolumny jonowymiennej jakoś nie widzę w zastosowaniu domowym. Trudność manewrowania, możliwość zapowietrzenia i inne podobne "cyrki" jakoś wykluczają ją wg.mnie z domowego użycia.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coderNapisz proszę nieco więcej o tych wymieniaczach, przede wszystkim pod kątem zastosowań domowych.
Po więcej informacji zerknij chociażby tu: http://en.wikipedia.org/wiki/Ion_exchange_resinW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Nie kłam, na pewno są idealne do zastosowań w domowym browarnictwie do circa 20-litrowych warek zapewniając tym samym ich idealne walory smakowo-zapachowo-wizualne i sprawiając, że wygrają w cuglach każdy jeden konkurs
Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
-
Wymieniacze jonowe w domu stosuje się ale są dośc drogie. Pisałem już kiedyś o filtrach RO. Moim zdaniem jest to całkiem rozsądna alternatywa dla kupowania dobrej wody mineralnej. Z filtra RO 100 dostaje sie wodę o twardości ok 1dH. Jeżeli taka woda jest zbyt miękka można ją mieszać z "surową" kranówką w odpowiedniej proporcji (trzeba tylko znać jej twardość). Cena zestawu do RO jest zachęcająca. Mam taki i jestem zadowolony.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coderNapisz proszę nieco więcej o tych wymieniaczach, przede wszystkim pod kątem zastosowań domowych.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Maidenowiec, przecież wiesz, że uzdatnianie wody to moje hobbyPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaidenowiecNie kłam, na pewno są idealne do zastosowań w domowym browarnictwie do circa 20-litrowych warek zapewniając tym samym ich idealne walory smakowo-zapachowo-wizualne i sprawiając, że wygrają w cuglach każdy jeden konkurs
, niektórzy zbierają znaczki, albo nie przymierzając etykiety od piwa a ja już widziałem oczyma wyobraźni maszynkę z przyciskami:
Uzdatnij wodę na:
- Pils
- Marcowe
- Koźlak
- Ale
- Pszeniczne
.....
Comment
-
Ja już mam w garażu 3 szafy kolumn jonowymiennych, ale nic nie mówię, bo mam zamiar wygrać wszystkie konkursy w tym roku.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaidenowiecNie kłam, na pewno są idealne do zastosowań w domowym browarnictwie do circa 20-litrowych warek zapewniając tym samym ich idealne walory smakowo-zapachowo-wizualne i sprawiając, że wygrają w cuglach każdy jeden konkurs
W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Wiedziałem! Pokrzyżuję Twój niecny plan, niegodziwcze!Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghuaJa już mam w garażu 3 szafy kolumn jonowymiennych, ale nic nie mówię, bo mam zamiar wygrać wszystkie konkursy w tym roku.
Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
-
Nie wiem o czym piszesz bo akurat woda w Katowicach jest bardzo dobra. Na pewno lepsza niż w Świętochłowicach a Chorzów ma chyba te sama wodę (jeżeli nie tę samą co Świętochłowice to ma te samą co Katowice!). Woda w Katowicach pochodzi z Dziećkowic i Goczałkowic, podczas gdy Bytom, Świętochłowice i część Chorzowa (wyszło przy okazji aktualnej awarii wodociągu) dostają wodę z Kozłowej Góry. Woda w Katowicach ma ok 6dH u mnie w kranie jest 14dH. Najgorszą wodę w okolicy maja Gliwice (część) z jakiegoś ujęcia głębinowego o twardości chyba ponad 30dH (nie mierzyłem). Inna sprawa co komu smakuje....Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16Ja już gdzieś, kiedyś, pisałem że warzę na kranówie. Mam to szczęście iż mam w tym moim chorzowskim kranie wodę dobrej jakości. Gdybym mieszkał, w Katowicach, na Tysiącleciu w życiu bym sobie na to nie pozwolił. Do mojej matki moją kranówkę transportuję w butelkach. Bo na niej kawa czy herbata smakują zupełnie inaczej.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Wszystkie? Rozumiem, że oznacza to zgłoszenie piwa na Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie?Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghuaJa już mam w garażu 3 szafy kolumn jonowymiennych, ale nic nie mówię, bo mam zamiar wygrać wszystkie konkursy w tym roku.

Comment
-
Noo! Może ten jeden sobie odpuszcze, żeby nie było...Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaWszystkie? Rozumiem, że oznacza to zgłoszenie piwa na Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie?
W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Jeszcze parę słów o wymieniaczach jonowych. Można je zdobyć znacznie taniej niż w zamieszczonym przeze mnie wyżej linku. Wymieniacze maja jednak wady, od których wolna jest odwrócona osmoza: wymagają regeneracji (silnym kwasem kationit i zasadą anionit) oraz jak sama nazwa wskazuje wymieniają TYLKO JONY. Wszelkie niezdysocjowane zanieczyszczenia, w tym chlor, czy związki organiczne przechodzą przez nie bez problemów. Właśnie te niezdysocjowane zanieczyszczenia silnie rzutują na walory smakowe wody.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
A ich zaletą jest pewnie to, że nie robią wody destylowanej tylko rozsądnie zmineralizowaną?Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurekJeszcze parę słów o wymieniaczach jonowych. Można je zdobyć znacznie taniej niż w zamieszczonym przeze mnie wyżej linku. Wymieniacze maja jednak wady, od których wolna jest odwrócona osmoza: wymagają regeneracji (silnym kwasem kationit i zasadą anionit) oraz jak sama nazwa wskazuje wymieniają TYLKO JONY. Wszelkie niezdysocjowane zanieczyszczenia, w tym chlor, czy związki organiczne przechodzą przez nie bez problemów. Właśnie te niezdysocjowane zanieczyszczenia silnie rzutują na walory smakowe wody.Comment
-
Jonity? Czyszczą wodę z jonów do zera. Ale wodą destylowana to nie jest. Tak jak i woda z RO jednak ta zawiera nieco jonów wapnia i magnezu (twardość w okolicy 1dH, po jonitach twardość będzie praktycznie zerowa). No i ta kłopotliwa regeneracja jonitów; w zmywarkach do regeneracji używa sie solanki ale piwo na słonawej wodzie chyba nie jest zbyt smacznePierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coderA ich zaletą jest pewnie to, że nie robią wody destylowanej tylko rozsądnie zmineralizowaną?
Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
"Koń jaki jest każdy widzi". Jest kranówka i kranówka, są miejsca gdzie w kranówce nawet się umyć trudno ale są też takie gdzie z kranu leci oligocen.
Zamiast udawać "wielkich doktorów chemii" lepiej spojrzeć na problem bardziej z pozycji kucharza. Jeżeli wodę z waszego kranu używacie do przyrządzania potraw i gotowania np. herbaty, to spoko można robić na niej smaczne piwo.
Uwaga, woda destylowana jest szkodliwa. A w tanich marketowych "wodach mineralnych" to nie wiadomo co jest rozpuszczone. Ciekawe co do nich dodają, że się nie psują (nie zmieniają barwy, klarowności, zapachu).Comment