Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Kwach?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robkar95
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 50

    #1

    Kwach?

    Jestem po ok. 30 warce. Ostatnią warkę zabutelkowałem 3 tyg. temu. Po ok 1 tygodniu otworzyłem butelkę - młode piwo, obfita piana i wyraźzny smak drożdży, ale wszystkie młode piwa tak smakują. Po trzech tygodniach coś odwrotnego - piana po nalaniu natychmiast topnieje (jak w coli) smak nieciekawy -co prawda kwasu jeszcze nie czuję, ale zapach nie jest obiecujący, czy jak bedę je dłużej leżakował to może mi się zkwasić?
    Piwo po tygodniowej cichej, leżakujące na balkonie, temp. wacha się od 10 w nocy do 22 w dzień. Ciekawe, że z tej samej warki 10 butelek zakapslowałem odrazu po burzliwej i również ono stało na balkonie a smakuje tak jak powinno i piana też jest ok.
    Co może być tego przyczyną?
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Skoro to bez cichej jest ok, to pewnie na cichej przyplątała się jakaś infekcja, która teraz się rozwija. Brak piany nie musi, ale może świadczyć o rozwijającym się kwasie.
    blog.kopyra.com

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • m2200
      Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
      m2200
      Witam,

      wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

      Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
      2019-05-16, 17:06
    • ohdesu
      Piana przy cichej fermentacji
      ohdesu
      To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
      2019-03-03, 14:39
    • ART
      Gościszewo, Tragarz
      ART
      Alkohol: 8% • Ekstrakt: 20° P • IBU: ?
      Styl: Porter bałtycki
      Chmiele: Fuggles, Willamette, Mosaic, Centennial

      Uwarzono w: Browar Gościszewo

      Opolskie Grudniowe Dni Porterowe - 3/32

      Data przydatności 14 sty 2026. W odbiorze młode, ale...
      2025-12-19, 18:23
    • pebejot
      Włochy, Turyn, Via Silvio Pellico 1A, Toccalmatto Torino
      pebejot
      Firmowy lokal browaru Toccalmatto z Parmy.
      W Parmie mają firmowy sklep a w centrum Turynu jest o ile mi wiadomo jedyny firmowy pub.
      Lokal znajduje się w jednej z kamienic przy cichej ulicy niedaleko głównego dworca kolejowego.
      W środku bar z potężną baterią kranów i kilkanaście...
      2025-09-24, 09:02
    • pebejot
      Francja, Grenoble, Rue Bressieux 6, Brasserie Neptune
      pebejot
      Malutki browar restauracyjny w samym centrum Grenoble zlokalizowany przy wąskiej cichej uliczce.
      Pięknie urządzone wnętrze nawiązuje do jego nazwy, jest dużo ozdób morskich (sieci rybackie, ryby, modele statków).
      Niewielka instalacja stoi tuż obok baru.
      Najwięcej miejsc do...
      2025-09-20, 08:56
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...