Moja katastrofa zwana też pierwszą warką...
Collapse
X
-
-
-
Nad menzurką nie rozpaczaj. Ja mam i nie używam, jak ci zależy daj adres na PW, to ci podeślę. O wiele lepiej sprawdza się wazonik z IKEI w kształcie cylindra. Wchodzi o wiele mniej brzeczki, i dopasowany na styk do posiadanych przeze mnie balingometrów.Właśnie tu jest pies pogrzebany... Jaki pies??
eh... Trochę się wstydzę, ale muszę to powiedzieć... Postanowiłem wczoraj zdezynfekować plastikową menzurkę. Nie pytajcie po co... No więc wgotowałem ją we wrzątku, a ona bezszczelnie się odkształciła... Wiem, że się nie gotuje. Z góry dziękuję za uwagi.
Pytanie brzmi - czy mogę zmierzyć blg w wąskiej szklance? Czy przekrój menzurki ma znaczenie?
Pytanie pomocnicze - czym pobieracie próbkę do badań? Nie mam pipety.
Co do głupoty wyparzania, to ja tak sobie załatwiłem szczotkę do butelek. Polałem wrzątkiem i całe włosie, które było z plastiku mi się zwinęło i stwardniało.
Co do pomiaru Blg, to ja dokonuję tychże w trakcie wysładzania (wtedy próbka z powrotem do gara), w trakcie przelewania na cichą (wtedy próbka do gardła, w celach oceny czy nic złego sie nie dzieje), w trakcie rozlewu (również do gardła). Wtedy po prostu podstawiam menzurkę pod wężyk.Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2007-10-01, 20:48.Comment
-
Comment
-
Oczywiście. Mnie interesuje ile blg mają wody wysłodkowe, tego dotyczą te pomiary.
No i pominąłem jeszcze jeden pomiar, mierzę blg schłodzonej brzeczki przed zadaniem drożdży, to już zwykle w fermentorze.Comment
-
Biowin sprzedaje areometry razem z probówką (są dostępne w marketach), ładnie dopasowaną do rozmiaru, zużywa się niecałe 100ml płynu na pomiar. Ale mam podejrzenie, że trochę inne są wtedy odczyty, ostatnio mi pokazał, jakoby mi pszeniczka odfermentowała do 1.8 Blg
Ostatnia zmiana dokonana przez coder; 2007-10-02, 08:53.Comment
-
Kłopoty są z tymi areometrami. Mój Browamatorski pokazuje na czystej wodzie 1°Blg za to na 15% roztworze sacharozy poprawnie 15°Blg. Biowinowy odwrotnie: na czystej wodzie wskazuje 0° natomiast na 15% r-rze cukru wskazuje 16°. Postanowiłem do pomiaru brzeczki nastawnej używać areometru z BA a do wysłodzin i przefermentowanej brzeczki Biowinowy.Biowin sprzedaje areometry razem z probówką (są dostępne w marketach), ładnie dopasowaną do rozmiaru, zużywa się niecałe 100ml płynu na pomiar. Ale mam podejrzenie, że trochę inne są wtedy odczyty, ostatnio mi pokazał, jakoby mi pszeniczka odfermentowała do 1.8 Blg
Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Ba, mój sprawdziłem na początku sezonu na czytej wodzie miał 0. Na końcu sezonu postanowiłem sprawdzić ponownie i miał -1. Chyba robiłem piwa mocniejsze o 1 Blg niż sądziłem. Tak prymitywny przyrząd, a taki kapryśny.
Dość tego, kupuję refraktometr, za tydzień mają być dostępne w nowej dostawie w Browamatorze. Jego przynajmniej można skalibrować.Comment
-
Mierzyłem jak mówił Coder i wyszło jak lokata...
Areometr osiadał na spodniej gęstwie i wskazywał od 0 do 5blg w zależności jak się w nią wbił...
Mam to w nosie! W piątek przyjadą mi fermentarory z BA to przeleję na cichą mierząc blg w jakiejś szklance. Sprawdzę przynajmniej dokładnie czy nie skwaśniało...
Comment
-
15% wagowo oznacza 15g sacharozy w 100g roztworu czyli do cukru dodaję 85g wody. Roztwór glukozy ma inną gęstość. Glukoza bezwodna ma ciut inną gęstość, jednak w handlu występuje jako hydrat a to już komplikuje sprawę. Myślę, ze dlatego jako wzorzec do sporządzania skal gęstości Balling, Plato i Brix wykorzystali sacharozę.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Niemożliwe, mając w fermentorze pierwotnie 17 litrów, potem dolewając wody, więc zakładam, że ze 20 litrów wyszło, ballingometr nie może Ci osiąść na dnie.
Tylko to musi być baaaardzo wysoka szklanka
Comment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Jak donosi Krecik, tegoroczny zlot zostanie odwołany w Warce, w ośrodku "Kemping nad Pilicą", ul. Nowy Zjazd 6, blisko stacji kolejowej Warka Miasto.
Noclegi tanie i skromne, domki głównie 4-osobowe z piętrowymi łóżkami (190 zł za dobę), bez sanitariatów, kablówki, dżakuzi....-
Channel: Wielkie Zloty BrowarBizu
-
-
Kod 'W' - Warka
Zawartość alko 5.6%
Piana - trochę na początku potem nic.
Lacing - nic.
Gaz - średni.
Barwa - jasne złoto.
Aromat - zbożowość.
Smak - słodkawe, zbożowość, lekka goryczka gorzkawa.
Do kotleta
...
-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-08-19, 10:29 -
-
Z okazji 50 rocznicy powstania browaru uwarzono to jubileuszowe piwo.
W składzie słód pilzneński i monachijski (bez niesłodowanych składników), chmiele: Lubelski, Magnum i Marynka.
Alk. 5,0%
Aromat - wyraźny ziołowy chmiel, pod tym lekki słód
Piana -...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Tutaj wpisują się osoby chcące w doborowym towarzystwie żuli, meneli i innych degustatorów, degustować piwa na tegorocznym zlocie w Warce. Wpisujemy się tak, jak w poprzednich latach, tj. kopiujemy listę i wklejamy ją w komentarzu, dopisując siebie.
1. Krecik
2. Krakus-
Channel: Wielkie Zloty BrowarBizu
-
-
Wynalazek, który ostatnio nawet wylądował na stole Kopyra
Alko 4.6% (w składzie kukurydza i jęczmień) i mrożone szyszki chmielu.
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - jasne złoto.
Aromat...-
Channel: Piwo - konkretnie
2023-03-24, 14:42 -
- Loading...
- Koniec listy.
Drożdzyki odżyły (!) po rozszczelnieniu, o mało ich nie podusiłem...
Comment