Czemu się tak pieni ?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • muavmf
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.08
    • 119

    #16
    Zainteresowanych rozwiązaniem tematu pienienia odsyłam na http://www.browar.biz/forum/showthre...t=64765&page=6 gdzie Mapajak i Kopyr krótko, acz wyczerpująco go wyjaśnili.

    Wczoraj rozlewałem piwo i skorzystałem z rad starszych kolegow. Pomysły trochę zmodyfikowałem, i tak :
    - cukier nadal sypię do butelek tylko przed nalaniem piwa
    - kranik połączyłem łączówką (3 cm z wężyka) z rurką z zaworkiem
    Ta kombinacja pozwoliła mi sprawnie bez efektów napełnić butelki.
    Osobiście polecam i sam póki co będę stosował

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • woosaa
      Przyspieszona cicha
      woosaa
      Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
      2025-01-09, 17:18
    • Heisenberg
      Zakażenie czy dalsza fermentacja?
      Heisenberg
      Cześć wszystkim
      Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
      2025-06-08, 14:55
    • Charlie44
      Pierwsze zlewanie na cichą.
      Charlie44
      Cześć wszystkim,

      Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:

      1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą...
      2018-10-22, 12:08
    • fligiert
      Drożdże na cichą?
      fligiert
      Witam
      Robiłem stouta i spieprzyłem wysładzania o wyszedł mi baling 20. Po 2 tygodniach mam 9, oddzieliłem od gęstwy i przerzuciłem na cichą, i się zastanawiam czy nie dodać drożdży bo strasznie dużo cukru zostało, czy tak można robić?
      Pozdrawiam

      Sent from my...
      2019-06-24, 19:34
    • darekd
      Nepomucen, Nepo No Title
      darekd
      Mam problem z wpisaniem tytułu, bo browar najwyraźniej chciałby zapomnieć o nazwie Nepomucen, ale firma tak jest zarejestrowana...

      Quadrupel w półlitrowej puszce, hm...

      24,5% ekstr.
      10,5% alk.

      Po otwarciu puchy poczułem galaretkę malinową z odrobiną...
      2024-11-29, 01:44
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...